Waarde bloemen- en plantenexport stabiel

De exportwaarde van bloemen en planten ligt tot en met maart op praktisch hetzelfde niveau van € 1,5 miljard als in 2013. Dit ondanks een krimp in maart van 4%.

Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. De snijbloemen staan na het eerste kwartaal op een achterstand van 4%. Bij de pot- en tuinplanten is tot en met maart een stijging van 5% gerealiseerd.

Mooi voorjaarsweer in maart drukte de vraag naar snijbloemen en stimuleerde vooral de afzet van tuinplanten. De statistieken zijn verder beïnvloed doordat de exportomzet voor Pasen vorig jaar in maart viel en dit jaar in april.

De exportwaarde in snijbloemen kromp volgens het HBAG in maart met 11% tot € 325 miljoen. Daardoor sloeg de stijging van 1% tot en met februari om in een daling van 4% tot en met maart, op een omzetwaarde van € 955 miljoen.

Bij de pot- en tuinplanten werd in maart een toename genoteerd van 9% tot €223 miljoen. Hierdoor klom de export van plus 3% tot en met februari naar ruim 5% na het eerste kwartaal, in waarde € 552 miljoen.

Het grotere aanbod van met name bloemen en de terugvallende vraag heeft het prijsniveau en daarmee de exportwaarde behoorlijk gedrukt. Vorig jaar was de situatie door een extreem koud voorjaar, dat juist lang aanhield, precies andersom: gunstig voor de bloemenafzet en zwaar tegenvallend voor de verkoop van voorjaarsplanten.

Verschillen per land en gebied
Naast de verschillen tussen snijbloemen en pot- en tuinplanten loopt de exportwaarde per land en gebied ook behoorlijk uiteen. In de Noord-Europese landen en in de Oost-Europese landen die lid zijn van de EU werd in het eerste kwartaal van 2014 een stijging gerealiseerd van 5%.

De export naar de Oost-Europese landen die geen deel uitmaken van de EU zakte in het eerste kwartaal met 5%, waardoor er per saldo een stabilisatie optrad. De trekkracht van de Oost-Europese bestemmingen op de totale exportwaarde in bloemen en planten is weggevallen. Zo kromp de exportomzet naar Rusland voor het eerst sinds jaren, tot en met maart met 5% tot € 90 miljoen.

De krimp in de exportwaarde naar Zuid-Europese landen, die vorig jaar nog op 9% lag, is in het afgelopen kwartaal geslonken tot 2%. Exporteurs signaleren evenwel nog geen omslag naar groei van de bloemen- en plantenafzet in Italië (-2% tot € 68 miljoen).

Naar de top-3 afnemers Duitsland (+1% tot € 473 miljoen), Engeland (-2% tot € 225 miljoen) en Frankrijk (-8% tot € 160 miljoen), goed voor een exportaandeel van 60%, werd gezamenlijk 4% minder geëxporteerd. Het eerste kwartaal van 2014 is overigens het tweede achtereenvolgende, waarin geen krimp van de totale exportwaarde werd genoteerd.

HBAG (Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel) Bloemen en Planten wordt opgeheven. Vanaf april 2014 worden de exportstatistieken verzameld door Floridata.