Waarom 2016 een goed jaar voor geothermie was

Voor de ontwikkeling van geothermie in de glastuinbouw was 2016 een goed jaar. Het geothermieproject Aardwarmte Vierpolders kwam begin dit jaar in productie, twee projecten begonnen afgelopen zomer met boren en het ambitieuze Trias Westland – een project waarbij naar een recorddiepte van 4 km geboord zal worden – wist met 48 tuinders contracten voor warmteafname af te sluiten.

De acht glastuinders die deel uitmaken van het Collectief Aardwarmte Vierpolders kregen in januari de eerste aardwarmte geleverd uit de bron die vorig jaar werd geboord. Het geothermieproject werd daarmee officieel in gebruik genomen.

In het Westland werden ook grote stappen gezet. Bij de geothermieprojecten Nature’s Heat in Kwintsheul en Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk ging de boor afgelopen zomer de grond in. Beide projecten verwachten binnenkort in productie te kunnen gaan. Nature’s Heat is een project waaraan negen sier- en groentetelers meedoen. Er wordt naar 2,4 km diepte geboord. Aan Aardwarmte Vogelaer doen zeven sier- en groentetelers mee. Dit project boort naar 2,5 km diepte.

Samenwerking
Een nieuwe ontwikkeling in 2016 was dat aardwarmteprojecten ook met elkaar gaan samenwerken. Zo maakten Aardwarmte Vogelaer en het bestaande geothermieproject Green Well Westland in september bekend een zogeheten interferentieovereenkomst te hebben ondertekend. De naast elkaar gelegen projecten willen zo mogelijke storingen voorkomen en/of minimaliseren.

’Ruimte genoeg’
In het West- en Oostland draaien momenteel zes geothermiedoubletten. Op korte termijn zullen daar nog twee of drie bij komen. In het gebied is echter ruimte voor nog eens vijf maal zo veel aardwarmte als tot nu toe wordt benut. Dat was althans de verwachting die onder deskundigen viel te beluisteren tijdens het in januari gehouden seminar ’Geothermie, hoe moeilijk kan het zijn?!’ bij Priva in De Lier.

Trias Westland
Voor het ambitieuze Trias Westland – een project waarbij naar een voor Nederlandse begrippen recorddiepte van 4 km geboord zal worden – was 2016 een jaar met zowel goed als tegenvallend nieuws. Het goede nieuws kwam afgelopen zomer toen bekend werd dat met 48 tuinders contracten zijn afgesloten voor warmteafname. Een tegenvaller was de aanbesteding van het project. Die duurde wat langer dan verwacht, zo werd in het najaar bekend. Daardoor is de verwachting niet langer dat er begin 2017 kan worden gestart met boren, maar gaat de boor waarschijnlijk in juni 2017 de grond in.