Waddinxveen moet lichthinder rozenkwekers in kaart brengen

Zorgen de maatwerkvoorschriften voor de belichting bij rozenkwekerijen Marjoland en Porta Nova in Waddinxveen voor onaanvaardbare lichthinder? De gemeente Waddinxveen moet dat gaan onderzoeken na bezwaren van een inwoner van die plaats. De Raad van State besliste op 23 november dat de gemeente de bezwaarmaker ten onrechte op een zijspoor heeft gezet.

Volgens de gemeente woont de bewoner te ver van de kwekerijen aan de Abraham Kroesweg en de Bredeweg vandaan, om last te kunnen hebben van de lichtuitstraling bij die bedrijven. Bovendien is er sprake van meer ’lichtvervuiling’ door andere lichtbronnen zoals snelwegverlichting van de nabijgelegen A12 en licht vanuit andere kassen in de buurt, stelt de gemeente. Zelfs vanuit het kassengebied bij Bleiswijk is de hemel ’s nachts zo verlicht dat die waarneembaar is in Waddinxveen.

Twee kilometer
Om die reden vindt de gemeente dat de lichthinder bij de bezwaarmaker niet alleen voor rekening kan komen van Marjoland en Porta Nova. In de omgeving hebben meer omwonenden te maken met de oranje gloed boven de kassen. De bezwaarmaker heeft daarom ook geen groter belang bij deze zaak dan andere omwonenden. Hij woont bovendien op een afstand van ongeveer twee kilometer van beide bedrijven.

De rechtbank in Den Haag is het met deze argumenten van de gemeente eens. Maar de Raad van State heeft dat oordeel hard onderuit gehaald. Het besluit om bij Marjoland en Porta Nova meer lichthinder toe te staan, is door de Raad vernietigd.

De bezwaarmaker is door de Raad als belanghebbende erkend. Daardoor moet de gemeente alsnog op zijn bezwaren ingaan. De bezwaarmaker heeft daarmee een voet tussen de deur gekregen en het is nu afwachten hoe de gemeente gaat handelen.

Woongenot aangetast
Volgens de Raad betekent het feit dat veel meer omwonenden de oranje gloed ’s nachts kunnen waarnemen, nog niet dat de bezwaarmaker geen bijzonder belang heeft. Dat heeft hij namelijk wel, vindt de Raad, want zijn woongenot wordt aangetast.

De Raad oordeelt verder dat uit onderzoek van de Stichting voor Verlichtingskunde blijkt dat lichtuitstraling boven kassen op grote afstand waarneembaar is. Tussen de woning van de bezwaarmaker en de twee rozenkwekerijen liggen ook geen andere bedrijven die veel licht uitstralen. Daarnaast heeft de gemeente toegegeven dat de bezwaarmaker minder merkt van de oranje gloed als Marjoland en Porta Nova meer afschermen. Gaat daar het licht aan, dan is dat dus merkbaar bij de woning van de bezwaarmaker.