Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Wat als de handelsoorlog echt losbarst?

Wat als de handelsoorlog echt losbarst?

0

Het handelsconflict speelt weer op na dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump. Hoewel het er alle schijn van heeft dat China over de langste adem beschikt, staat het niet vast dat er weer een compromis wordt bereikt.

Een paar weken geleden leek een oplossing voor het handelsconflict binnen handbereik te komen. Op 11 oktober vertelde een woordvoerder van het Witte Huis dat hierover op hoofdlijnen een akkoord was bereikt. Afgelopen dinsdag vertelde Trump echter dat hij 15 december een pakket nieuwe invoerheffingen introduceert als er dan geen pakket afspraken ligt waar hij tevreden mee is. De kans dat beide partijen de strijdbijl definitief begraven is heel klein. De grote wens van Trump is dat China de binnenlandse markt openstelt voor Amerikaanse bedrijven en scherper let op ondernemingen die het niet al te nauw nemen met intellectueel eigendom.

China heeft een lange adem

Daar zit China echter niet op te wachten. Het land wil graag greep houden op ondernemingen met veel invloed op de binnenlandse economie. Daarnaast wil China de technologische kloof met de Verenigde Staten dichten. Een sterke technologiesector moet de groeimotor van de toekomst worden. President Xi Jinping vecht graag op korte termijn een handelsoorlog uit om de groeikansen voor de lange termijn veilig te stellen. Het helpt dat de tarieven minder pijn doen dan de krantenkoppen vaak doen vermoeden.

Maakfabriek van de wereld

China staat bekend als exportland bij uitstek. De binnenlandse economie wordt echter steeds belangrijker als economische groeimotor.  In plaats van Made in China, zijn het straks Vietnam, Cambodja en Bangladesh die de wereld overspoelen met allerlei artikelen. Daar komt bij dat China de economische groei op verschillende manieren op gang kan houden. De afgelopen jaren heeft de regering strenge maatregelen genomen om de overmatige kredietgroei in te dammen. Een wat soepeler beleid laat wat meer ruimte voor economische groei. Ook kan de regering via fiscale maatregelen de economie een impuls geven.

Wie knippert eerst?

China kan het zich permitteren om de handelsoorlog voorlopig te laten doorsudderen. Aan de andere kant moet Trump rekening houden met de presidentsverkiezingen van 2020. Vanuit dit perspectief kunnen de nieuwe heffingen – die vooral betrekking hebben op elektronica – heel vervelend uitpakken. Volgens onderzoek van financiële nieuwsdienst Reuters zit bijvoorbeeld in maar liefst 92% van alle producten die Apple verkoopt onderdelen die onder de nieuwe importtarieven vallen. Niet voor niets heeft Trump al gesuggereerd om Apple vrij te stellen van alle invoerheffingen. Bovendien heeft hij zijn handen vol aan de binnenlandse politiek, nadat EU-ambassadeur Gordon Sondland hem woensdagavond liet vallen tijdens een getuigenis in het impeachment-proces.

Eindejaarsrally

Het meest waarschijnlijke scenario is dat Trump straks een halfslachtig compromis presenteert als een grote overwinning in de handelsoorlog. Op aandelenmarkten is dat misschien het startsein voor een eindejaarsrally. De dollar doet mogelijk juist een stapje terug, omdat financiële partijen liever kiezen voor valuta’s met een hogere groei en hogere rente zoals die uit opkomende landen. Maar zover is het voorlopig nog niet. Want met Trump weet je het nooit.

Joost Derks
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Reageer op dit artikel

avatar