Waterzuiveren? Dat doen we voor ons reputatievet

Het leek mij ideaal. Waterzuivering via het rioolstelsel. Dat ligt immers bijna overal? Sinds twee jaar lozen wij ons drainagewater ongezuiverd op de riolering. Wat zou er nu gemakkelijker zijn dan centraal het zuiveren ter hand te nemen? Maar nee, elk bedrijf moet zelf of met een collectief gaan zuiveren.

En dus zijn wij al een tijdje bezig met het nadenken over de voor ons beste oplossing. We hebben aansluiting gezocht bij een Bleiswijks collectief voor het zuiveren van afvalwater. Dat loopt, maar inmiddels zijn we al zover dat we waarschijnlijk toch gaan investeren in een eigen installatie. Dat kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Denk niet dat wij het doen, omdat ons afvalwater zo smerig is. Een monster heeft al eens uitgewezen dat er weinig mis mee is. We doen het vanwege het reputatievet. Of dat een edelmetaal is dat we uit het water winnen? Nee, dat niet. Het is meer de glans die van je afstraalt, omdat je zo goed bezig bent voor milieu en maatschappij. En dat telt tegenwoordig. Want boeren en tuinders dreigen in het verdomhoekje terecht te komen als ze niet oppassen. Die lui gebruiken fossiele brandstoffen. En dat zorgt voor opwarming van de aarde. Ze spuiten bestrijdingsmiddelen. Die doden insecten, ook lieve en aaibare. En daarom moet de sector laten zien dat ze van goede wil is. Nou, dan doen we dat toch?

En dus doseren wij bijvoorbeeld geen CO2 meer. Er zit inmiddels al zoveel van dat gas in de buitenlucht, wij zetten de luchtramen open en laten onze matricaria het spul naar binnen slurpen. Werkt prima joh! Aangezien we ook stadswarmte uit Rotterdam gebruiken is onze CO2–balans haast positiever dan neutraal. Allemaal reputatievet! En nu komt de waterzuivering er ook nog eens bij. Zoals gezegd, dat kost een paar centen, maar gelukkig hadden we ook nog wat vet op de botten. Dat scheelt.

Nu heb ik me laten vertellen dat je vanwege die zuivering bepaalde middelen weer mag gebruiken. Admire bijvoorbeeld. Ai, dat hadden ze beter niet kunnen zeggen…

Kees van Egmond

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties