Weerman Reinier van den Berg: Probeer concurrent te groen af te zijn

4291
Reinier van den Berg I Foto: Joef Sleegers

De gevolgen van de klimaatverandering worden zichtbaar. Orkanen en bosbranden domineren met regelmaat het nieuws. Hagelbuien worden zwaarder. Weerman Reinier van den Berg geeft er het liefst een positieve draai aan. ’Een crisis kun je het beste te lijf gaan door kansen te creëren. Probeer de concurrentie te groen af te zijn.’

De meeste mensen kennen Reinier van den Berg als weerman van RTL Nieuws, in dienst van MeteoGroup. Minder bekend is dat hij daarnaast zelfstandig ondernemer is, die zich bezighoudt met vraagstukken over duurzaamheid en klimaatverandering. Hij ondersteunt bedrijven en spreekt op congressen. „Ik zie het bewustmaken van mensen als een natuurlijke taak voor een weerman. Daarbij helpt het dat ik een bekend gezicht ben van de televisie.”

Klimaatverandering. Wat gebeurt er in de atmosfeer?
„Klimaatverandering is van alle tijden. Er zijn ijstijden geweest, en er zijn warme tijden geweest. Alleen gaat de opwarming nu erg snel. We zitten nu al 1°C boven de tweede helft van de vorige eeuw. De laatste vier jaar zijn wereldwijd de warmste ooit gemeten. Dat laat duidelijk zien dat de aarde opwarmt. Geen discussie mogelijk.”

Klimaatsceptici gaan graag die discussie aan.
„Klimaatwetenschappelijk gezien is het 100% zeker dat de opwarming komt door de massale toename van broeikasgassen. Dit is een heel simpel principe; zo werkt het klimaat nu eenmaal. Iets anders beweren is onzin. De gevestigde fossiele industrieën hebben er echter geen belang bij om snel te stoppen met olie- en gasboringen. Ze besteden veel geld aan pseudowetenschappelijke publicaties om verwarring te zaaien. Dat is geen complottheorie; daar zijn harde bewijzen voor. Vergelijk het maar met de rooklobby. Die heeft ook tientallen jaren verwarring gezaaid terwijl wetenschappelijk allang vaststond dat roken bijzonder schadelijk is.”

Het complete interview kan je lezen in de nieuwe Vakblad voor de Bloemisterij nr. 45 van vrijdag 10 november 2017.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties