Weinig vraag naar gas

De gasprijzen staan deze week onder druk. De vraag naar gas ligt zomers structureel laag en de Europese gasbergingen zitten erg vol. Uitgezonderd de Britse reserve Rough, want deze is buiten gebruik wegens onderhoud. Kolencentrales die terug komen uit onderhoud drukken de vraag naar kortetermijngas vanuit de elektriciteitsproductiesector.

Voor de lange termijn contracten is er druk te verwachten van LNG-schepen die in het najaar hun opwachting maken. Op de langere termijn is ook druk vanuit Groot-Brittannië te verwachten. De Britse premier Theresa May wil graag een succes maken van Brexit. Haar plan is om op grote schaal de productie van schaliegas (fracking) te gaan toestaan om zo een bron van inkomsten te genereren.

Elektriciteit
De prijs voor kolen is een sterke indicator voor de koers van elektriciteit. De koers van kolen is deze week na een kleine stijging ook weer aan het dalen gegaan. Hierdoor is de koers van elektriciteit voor lange termijn ook wat aan het schommelen geweest. Voor de korte termijn contracten is een kleine stijging geweest, mede door de geringe opwek van zonnestroom.
Analisten in de markt verwachten dat de koers het komende half jaar op dit niveau zullen blijven gezien koers van kolen en olie.

Olie
De olieproducerende landen hebben op dit moment niet echt de wind in de rug. Ze produceren almaar meer en meer. De voorraden nemen toe en de wereldeconomie groeit minder dan voorzien. Deze week heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) toegegeven dat hun eerdere voorspellingen over de groei van de wereldeconomie voor dit en volgend jaar naar beneden bijgesteld dienen te worden en dus ook de vraag naar olie. Op dit moment zijn er erg weinig impulsen te vinden die een stijging van de olieprijs mogelijk kunnen maken.
Als reactie hierop is een bericht naar buiten gebracht waarin Saoedi-Arabië aangeeft een poging te willen doen om de markt van vraag en aanbod in balans te brengen. Hierover gaan de OPEC landen volgende maand overleg voeren in Algerije. Eerdere pogingen van deze landen zijn op niets uitgelopen omdat Iran hier zijn medewerking niet aan zou verlenen.
De waarde van het voornemen kun je laag inschatten. Toch is de prijs opgeveerd na het bekend worden van het voornemen tot overleg.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl