Werknemers Kreative Roses staken

Werknemers van Kreative Roses in Naivasha, Kenia staakten afgelopen maandag voor betere lonen. Kordes Roses, eigenaar van de farm noemt de staking illegaal en sleept de stakers voor de rechter.

Volgens the Star, Kenya eisten de werknemers een salarisverhoging en een verbetering van de arbeidsomstandigheden. Voor Kreative Roses kwam de staking volledig uit de lucht vallen.

Tim Kordes van Kordes Roses in Duitsland zegt dat de staking op een misverstand berustte. „De werknemers die een minimumloon ontvangen hebben een verhoging van het salaris gekregen. Andere werknemers die boven het minimumloon zitten waren ervan overtuigd dat zij ook een verhoging dienden te krijgen, maar daar hebben ze geen recht op. Het is dus een misverstand en de staking was derhalve illegaal. We zullen de mensen die staakten voor het gerecht slepen.”

Kreative Roses heeft met de bonden gesproken en de staking is beëindigd; alle werknemers zijn weer aan het werk. Tim Kordes zegt dat de bonden niet achter de staking zaten. „Het was een groep van 40 tot 50 werknemers. Geen idee wat ze in het hoofd haalden. Ze hadden zeker zin om problemen te maken.”

Kreative Roses teelt op 20 hectare in het Flower Business Parc in Naivasha snijrozen. Kordes: „Er zijn farms in Kenia die te maken hebben gehad met meerdere stakingen. In de tien jaar dat wij in Kenia zitten was het de eerste keer dat we getroffen werden door een staking.”