Westland-Oostland wil eerste klimaatneutrale tuinbouwregio zijn

Een hele reeks bedrijven en organisaties in de tuinbouw die zijn aangesloten bij Greenport Westland-Oostland hebben donderdag een Energieakkoord ondertekend. Hiermee verplichten de deelnemers zich in te spannen om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en stikstof te beperken en hun bedrijfsvoering en energiegebruik te verduurzamen. Westland-Oostland wil hiermee de eerste klimaatneutrale regio van Nederland worden.

Dit hebben de greenport donderdag bekendgemaakt. Aan het Energieakkoord dragen meerdere partijen financieel bij. De provincie Zuid-Holland neemt de helft van de kosten voor haar rekening, de gemeentelijke overheden, het tuinbouwbedrijfsleven en het overig bedrijfsleven in de Greenport en de energietransitie nemen de andere helft voor hun rekening.

In het akkoord staan onder meer concrete projecten op het gebied van duurzame energie,. Met het akkoord worden projecten zoals de toekomstige geothermieboringen in Westland en de aansluitingen van de glastuinbouwcomplexen en het Oostland op de warmterotonde beter ondersteund en kunnen nieuwe initiatieven beter en sneller tot ontwikkeling worden gebracht.

De volgende partijen hebben het Energieakkoord ondertekend: AgroEnergy, Ammerlaan the Green Innovator, Anthura, Bunnik Plants, DAGO, Delphy Improvement, Duijvestijn Tomaten, Dunea, ETP, Gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard, Gemeente Brielle, Gemeente Lansingerland, Gemeente Midden-Delfland, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Gemeente Westland, Gemeente Westvoorne , Gemeente Zuidplas, Haagse Hogeschool , Koppert Cress, LTO Glaskracht – programma Kas als Energiebron, LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland , LTO Glaskracht Westland, OCAP, Telersvereniging Prominent, Provincie Zuid-Holland , Rabobank, Midden Zuid Holland, Rabobank, Westland , Royal FloraHolland, Stichting Greenport Westland-Oostland, WageningenUR Glastuinbouw, Energie Bedrijf Overbuurtsche Polder, Bedrijvenvereniging Noukoop Balijade, Warmtecoöperatie Noordpolder, Warmtecoöperatie Zuidplas, Warmtecoöperatie Wilgenlei.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Otto Normaalverbruiker
Otto Normaalverbruiker
6 jaren geleden

Mooi!
Nu ook graag het licht (en warmte) van assimilatielampen binnen de kassen houden.
Geen lichtuitstoot naar de omgeving meer.
Dat is pas duurzaam!