Wij hebben ons wél overgeleverd aan de certificatenmaffia

  Eens even zien hoor, Root en Shoot, is dat nu een meststof of een gewasbeschermingsmiddel? En Fytaforce? En dan heb ik hier Pretect nog en Natural GreenForte. Ja, ook meststoffen. Die moeten dus per kilo of per liter worden geregistreerd. O, wacht, ik zie het al, daar is een fout mee gemaakt. Ingevoerd in cc en grammen.

  Elke vier weken buig ik me over de MPS-registratie. Jaren geleden heb ik er zelf een database voor ontworpen en al die tijd voerde ik samen met mijn broer de gegevens in. Nu zijn er twee neven bijgekomen. En met hen heeft ook de aandacht voor een meer natuurlijke manier van telen intrede gedaan op onze kwekerij. Met de daarbij horende registratie. Want wij hebben onszelf wél overgeleverd aan de certificatenmaffia, in tegenstelling tot een kippenhoudende lelieteler in Rijnsburg.

  Tenminste, als MPS-A daar ook onder valt. Dat doen we al zolang als het bestaat. De waarde van je bloemen steeg en in de toekomst zou je misschien wel verplicht worden om eraan mee te doen, dus waarom niet? Die verplichting is nog steeds toekomstmuziek, maar we zijn het nu eenmaal gewend, dus soit. Er gaan stemmen op binnen FloraHolland dat iedereen naar MPS-GAP moet, maar daar hebben wij voorlopig nog geen oren naar. We zijn allang blij dat de ISO-terreur een beetje is afgenomen. Er zijn al regeltjes genoeg in deze wereld.

  Want nu ik het er toch over heb, één ding bij MPS zit mij niet lekker. Of eigenlijk twee. Dat tweede is die extra punten die je krijgt als je plastic en kunststof apart afvoert. Baarlijke nonsens! Onze afvalverwerker is prima in staat om dit te scheiden. Dus schei nu eens uit met die puntenaftrek die ons dat kost. En dan het eerste: Wij worden gedwongen om middelen te spuiten die schadelijker zijn. Want meer groene middelen inzetten kost punten. Dus is het beter om in plaats van groene, oranje en rode middelen in te zetten. Hoe zullen insecten daarop reageren? Ik weet het wel. Als door een wesp gestoken. Die zijn niet blij. MPS, denk eens eco-logisch na!

  Kees van Egmond

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties