Windhoos treft tientallen kassen Bemmel-Huissen

Een windhoos heeft vrijdag 3 januari aan het eind van de middag in Bemmel en omgeving grote schade aangericht aan tientallen kassen. Een potplantenkas ging volledig plat.

De totale schade is nog niet bekend, maar volgens Adri Witlox, hoofd Agrarisch Bureau Interpolis Agro is de schade fors. „De schade gaat in de miljoenen euro’s lopen.” Onder de getroffen bedrijven zijn bloemen-, potplanten- en groentekwekerijen.

Een bedrijf ligt volledig plat, maar dat is een uitzondering, zegt Witlox. Bedrijven hebben met name ruit- en gewasschade. Witlox geeft als voorbeeld een bedrijf dat 5000 kapotte ruiten heeft. Bij een ander bedrijf zijn 1600 ruiten gesneuveld. Momenteel zijn taxateurs en experts bezig om de schade op te nemen en te beperken.

Op Omroep Gelderland was afgelopen weekend te zien hoe de potplantenkas van Bejafleur in Huissen volledig is gestreken door de windhoos.

Eigenaar Beijer schat de schade voor zijn gewassen – de kas staat vol met planten – op €400.000. Een derde van de teelt is verwoest. Ook de schade aan de kassen raamt hij op vier ton. Een ander warenhuis van Beijer kende ‘slechts’ ruitschade.