Nife: Windmolens onrendabel zonder subsidie

De weersomstandigheden zien er voor de komende week goed uit voor wat betreft de opwek van elektra met zonnepanelen en windmolens. In deze periode van het jaar is het weer onbestendiger waardoor de dagmarkt van elektra meer pieken en dalen zal vertonen dan bijvoorbeeld in de zomer. Afgelopen weekend waren de dagprijzen zeer laag. De lange termijnprijzen zijn zeer afhankelijk van de CO2-emissierechten en deze zijn onlangs licht gestegen. Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans zou liggen dan wordt het tarief voor de emissierechten op korte termijn verdubbeld, zodat zijn oorlogskas flink gespekt wordt om nieuwe projecten op te zetten waarmee nog meer CO2 uitstoot wordt voorkomen.

Het voorkomen van CO2 uitstoot door middel van windmolens lijkt niet de oplossing te zijn, want zonder subsidie kunnen ze niet draaien. Ook de footprint van deze installaties is enorm gebleken. In Duitsland dreigen circa duizend molens aan het einde van dit jaar stil te komen staan, omdat de subsidie dan afloopt waardoor de businesscase niet meer uit kan. De wieken zijn nauwelijks of niet te recyclen. Het betonnen fundament is gelijk aan dat van bunkers en zal met explosieven moeten worden opgeruimd.

Voltooien Nordstream 2 nog moeilijker
Voor de komende maand wordt er voldoende aanvoer van LNG verwacht vanuit Amerika. De gasbergingen zijn nu met 92% gevuld en samen met de aanvoer vanuit Noorwegen is er dus voldoende Gas voorradig. De prijs voor het daggas is na een flinke stijging afgelopen week weer gezakt naar het niveau van begin september. Doordat er nu veel vloeibaar aardgas vanuit Amerika naar Europa gebracht wordt, zien analisten de TTF-markt met de Amerikaanse Gas markt ’de Henry Hub’ meebewegen. Volgens een Duitse energie econoom kunnen de LNG terminals in Europa veel meer aan dan dat ze nu ontvangen, wat de weg voor Amerikaanse LNG vrij maakt en het afmaken van de omstreden pijpline ’Nordstream 2’ vermoeilijkt.

Olieproducenten verlagen de prijzen
Doordat de economie wereldwijd de gevolgen van Covid-19 nog niet heeft verwerkt en omdat de gevolgen mogelijk de economie nog verder gaan verzwakken is de druk op de olieprijs hoog. Nadat Saoedi-Arabië verleden week de prijzen voor de verkoop van olie heeft verlaagd voor Azië en Amerika is het deze week de beurt aan Irak om te volgen.

De voorraden in Amerika waren afgelopen week licht gestegen en dit was tegen de verwachting in van analisten, die hadden namelijk voorspelt dat de voorraad zou afnemen. Het aantal boorplatforms neemt al een aantal weken niet meer af in aantal en is de laatste maand zelf licht toegenomen.

In China zoekt men met man en macht naar olie in de bodem en dit is niet geheel zonder succes. Dit jaar zijn er al diverse, zij het kleine, olievondsten gedaan en dan met name in de Zeeën rond China.

Deze energieanalyse wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
maurice
maurice
3 jaren geleden

ik ben geen expert op het gebied van windmolens ik weet ongeveer wat ie kost en hoeveel kwh ie kan opwekken.
en in mijn situatie kan ik een molen zonder subsidie neerzetten en laten draaien voor mijn stroomverbruik.