Winnaars cyclamencompetitie bekend

De winnaars van de vijfde kwaliteitscompetitie cyclaam zijn bekend. Met cyclamen uit de Super-serie van veredelaar Schoneveld wonnen drie telers de awards in de categorieën mini, midi en grootbloemig.

Nederlandse veredelaars en de landelijke commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland organiseren vanaf 2012 een kwaliteitscompetitie. Dit jaar waren er 46 inzendingen, afkomstig van 25 kwekers. Een lichte toename ten opzichte van vorig jaar. Een inzendig bestaat uit zes planten. Tijdens de gewasbijeenkomst op 11 november worden de winnaars bekend gemaakt:

Kwekerij Apartus uit Poeldijk won in de groep mini’s met de Super serie Carino gemengd. Kwekerij M.C.M Enthoven uit Poeldijk had met cyclamen uit de Super Serie Macro Pastel gemengd de mooiste ‘Midi’s’
Van de Tillaer Kwekerijen uit Erp had dit jaar met Super Serie XL gemengd de beste grootbloemige cyclamen.

Planten zijn in september aangeleverd bij het kenniscentrum Productkwaliteit van Royal FloraHolland en kwamen na een gesimuleerde handels- en winkelfase in de uitbloeiruimte. Tijdens de diverse beoordelingen zijn er soms flinke discussies tussen vakgenoten. Telers passen op basis van de resultaten soms zelfs hun teeltwijze aan.
Het warme najaar zorgde er mede voor dat planten relatief snel uitgebloeid waren. Eerder onderzoek leerde dat consumenten verwachten dat cyclaam 35 dagen houdbaar is. Gemiddeld behaalden 28% van de planten die houdbaarheid niet. Die score is minder dan in voorgaande twee jaar, maar dat is volgens deelnemers vooral te wijten aan het hete weer op het moment dat de planten ingeleverd moesten worden.

Een inzending bestaat uit een mix van zes kleuren. Inzendingen op kleur kan ook, maar deze maken geen kans op de Award. Cultivar Goblet van veredelaar Varinova won daarom geen prijs, ook al was hij overall de beste presterende cyclaam in de uitbloeiruimte. Het doel van de competitie is het verhogen en inzichtelijk maken van productkwalititeit. Vorig jaar hebben enkele deelnemende telers tevens vrijwillig en anoniem klimaatdata gekoppeld aan de uitslag. Ook dit jaar zal er klimaat- en teeltdata door Wageningen UR Food & Biobased Research anoniem vergeleken worden met de resultaten van de competitie.

Vertegenwoordigers van Vd Tillaer kwekerijen, M.C.M Enthoven en Kw. Apartus (vlnr) met de awards die zij wonnen met hun cyclamen