Winterperikelen

Met de hoogste temperatuur van 0,8°C en de laagste van -34,1°C gaat februari de geschiedenisboeken van Ontario in als koudste maand in 97 jaar.

Net als vorig jaar kregen we verschillende keren een Polar Vortex, ofwel lucht die via de noordpool over Ontario stroomde. Ook was er dit jaar op verschillende plaatsen extreem veel sneeuw. Bij ons viel dit nog enigszins mee, maar als je drie keer in een week sneeuw kunt ruimen treedt er toch wel een gevoel van verzadiging op.

In de kas bleeft alles altijd lekker warm. Een extra laag noppenfolie en plastic langs de gevels is geen overbodige luxe en behoedt het gewas voor vertraagde groei of bevriezing. Een extra laag AC-folie houdt de warmte waar we die hebben willen: tussen de planten. Zodoende blijft het gemiddelde gasverbruik op hetzelfde niveau als voorheen in Nederland.

Tijdens het koude weer heeft de gasleverancier afspraken met grootverbruikers. Als het verbruik groter is dan het transportnet aankan, kunnen sommige grootverbruikers na een waarschuwing afgekoppeld worden. Zij moeten dan omschakelen op stookolie of propaangas. Jaarlijks horen we dat ook verschillende grote kwekerijen hiermee te maken krijgen.

Een ander winterprobleem heeft te maken met water. Een kweker had problemen met de watertoevoer naar zijn vrijstaande kassen. De vorst was 30 cm dieper dan gebruikelijk in de ondergrond gezakt, waardoor zijn ondergrondse transportleidingen bevroren waren. Ook bij ons zorgde de vorst voor een ongebruikelijke storing. We verloren water en het duurde even voordat duidelijk was waar. In het ketelhuis was de vulleiding met stilstaand water bevroren. Hierdoor liep water weg en dit veroorzaakte de storing. Gelukkig kon daarna het probleem snel worden verholpen.

Nu blijft alleen nog de vraag hoeveel gas we boven ons contract gebruikt hebben. Want dat moet duurder worden bijbetaald. In de kas hebben we van al die kou niet veel van gemerkt. Het enige wat door deze koude voor problemen zorgt is de afzet. Als de klanten thuis bij de kachel blijven zitten, blijven bloemen en planten onverkocht. En dat is niet de bedoeling.

Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario