Woensdag grote stakingsbijeenkomst in Aalsmeer

  Morgenochtend, woensdag 12 februari, komen honderden stakende FloraHolland-medewerkers samen in Aalsmeer om actie te voeren. Een delegatie biedt FloraHolland dan een groot hart aan.

  Tijdens de bijeenkomst zal zowel Ellen Dekkers (voorzitter FNV Bondgenoten) als Maurice Limmen (CNV-voorzitter) hun steun betuigen aan de stakers.

  Jan van Eijk, keurmeester in Aalsmeer en kaderlid FNV Bondgenoten: „Het is de strop of de galg. Of je raakt je baan kwijt òf je gaat werken voor een bijstandssalaris. Want interne herplaatsing betekent een contract van 25 in plaats van 38 uur en extra reiskosten en -tijd. Er zijn collega’s die straks voor een werkdag van 5 uur minstens 3 uur onderweg zijn, omdat ze opeens in de spits moeten rijden vanwege de verschoven werktijden. Of die een auto moeten aanschaffen. Waarvan dan? Dat kan toch niet met een salaris van 1.500 euro per maand waar ook nog eens de vaste lasten van moeten worden betaald? Daarom staken we, wij strijden voor een sociaal plan met goede financiële regelingen.”

  Joop den Blanken, medewerker afdeling Finance bij FloraHolland en kaderlid voor CNV Dienstenbond: „FloraHolland wil voor het nieuwe sociaal plan een ontslagvergoeding die schrikbarend lager is dan die van het oude sociaal plan en fors lager dan ons voorstel. Dat is nogal wat! Wie bij ons wordt ontslagen is vaak ouder dan 50 jaar, want ons personeelsbestand bestaat voor een groot deel uit mensen die al tientallen jaren hier werken. Binnen FloraHolland is nauwelijks kans op ander werk, en daarbuiten… we kennen allemaal de arbeidsmarkt.”

  Niet alleen om euro’s
  Volgens de bonden gaat het de werknemers niet alleen om de euro’s. Ze willen dat FloraHolland hun respectvol behandelt en met zorg omgaat met de collega’s die hun baan kwijt raken of worden herplaatst. „Ik wil dat de menselijkheid weer terugkomt bij FloraHolland. Dat iedereen met een goed gevoel naar zijn werk gaat. Dat er wordt geluisterd naar de werknemers en dat je niet meer bang hoeft te zijn om je mening te uiten”, aldus Victor Poolander logistiek medewerker in Naaldwijk en kaderlid van FNV Bondgenoten.

  De bonden eisen onder meer een hogere ontslagvergoeding en een fatsoenlijke regeling met betrekking tot reistijd en reiskosten. FloraHolland gaat 200 voltijdbanen schrappen omdat er minder werk is en de onderhandelingen over een sociaal plan liepen eerder spaak. Morgen gaat de vierde stakingsdag in. FloraHolland en de bonden zitten in een impasse over het sociaal plan.