‘Incidenteel wateroverlast bij Westlandse telers’

In het Westland hebben glastuinbouwbedrijven afgelopen weekend incidenteel te kampen gehad met wateroverlast als gevolg van de zware regenval. De meeste problemen deden zich voor bij bedrijven in De Lier.

Dat meldt het Hoogheemraadschap van Delfland desgevraagd. De situatie van afgelopen weekend is volgens woordvoerster Ilze Rokven niet te vergelijken met 1998, het jaar dat in het Westland nog steeds te boek staat als ijkmoment voor enorme wateroverlast.

In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 oktober viel in één etmaal 90 mm regen in het Westland, een hoeveelheid die normaliter in de hele maand oktober valt. Dankzij de inzet van 148 gemalen, aangevuld met 29 mobiele pompen (waarvan er 17 werden geleend van een ander waterschap) stond het peil in de boezem in het gebied van Delfland zondagavond weer op het normale peil.

Calamiteitenberging
De maatregelen die Delfland na 1998 heeft genomen om wateroverlast door extreme regenval te voorkomen, lijken daarmee hun vruchten te hebben afgeworpen. „We hebben voor het eerst vier calamiteitenbergingen ingezet waarmee we 1,6 miljoen m3 water hebben geborgen. Die bergingen zaten niet eens volledig vol. Verder hebben we een glastuinbouwgebied in de Noordpolder van Delfgauw – tussen Delfgauw en Pijnacker-Nootdorp – kunnen ontlasten door de polder Biesland te laten onderlopen.”