‘Zet rookgasreiniger nooit uit’

Agro AdviesBuro waarschuwt telers met een WKK die na 1 april 2010 is geplaatst, om deze altijd te laten draaien met de rookgasreiniger aan. In de praktijk draait die namelijk vaak alleen als er CO2-vraag is. Maar volgens het bureau controleren inspecteurs de draaiuren en het ureumverbruik.

Deze waarschuwing is te lezen op www.energiek2020.nu. „Voor WKK’s die na 1 april 2010 geplaatst zijn, gelden strengere emissie-eisen dan voor oudere installaties. Dat is nog te weinig bekend”, stelt Erik Bax van Agro AdviesBuro.

„Een nieuwe installatie die groter is dan 1 MWe, moet voorzien zijn van een rookgasreiniger of De-NOx-installatie om aan de maximale NOx-uitstoot van 100 mg/Nm3 te voldoen. Daarnaast geldt een maximale methaan uitstoot van 1.500 mg/Nm3”, aldus Bax.

Milieuoogpunt
Dat veel telers hun rookgasreiniger alleen laten draaien als er CO2- vraag is vanuit de teelt, vindt Bax begrijpelijk. „Maar voor de wet is dat onvoldoende. Vanuit milieu-oogpunt moet de emissie naar de buitenlucht óók worden beperkt. De draaiuren en het ureumverbruik moeten trouwens worden bijgehouden om aan inspecterende instanties te kunnen overleggen.”