Zaad

’De reden dat ik langs kom is dat we binnenkort weer goed zaad kunnen leveren.’

’De kieming is veel beter dan de afgelopen anderhalf jaar.’ Ik kijk hem taxerend aan. ’Nou, ik heb geen fijne mededeling voor je. We hebben juist een paar weken geleden besloten om over te stappen op een andere witte matricaria.’

Ken je dat? Dat je mensen op de tuin ontvangt van buiten de sector die aan je vragen wat er nu voor lol aan is. Elke keer maar weer dezelfde bloemen telen. Het hele jaar door. Blijf je daar plezier in houden? Ik vertel dan altijd dat ik er een groot genoegen in schep als het gewas mooi staat te groeien. Het gaat me niet zozeer om de schoonheid van de enkele bloem, het is het geheel dat het hem doet. Een teelt die gedijt, die het naar z’n zin heeft, een belofte voor de oogst. Dat dus. Daar gaat mijn tuindershart van open.

Nu zijn er best tijden dat je die vreugde niet direct ervaart. Het blijft bijvoorbeeld lastig om zonder assimilatielicht in de winter een gewas te telen dat je hart in vuur en vlam zet. En als het in de zomer richting tropische temperaturen gaat heb je weer andere problemen. Maar, eerlijk is eerlijk, daardoor waardeer je de perioden met topkwaliteit des te meer. En je blijft de prikkel houden om te zoeken naar verbetering in klimaat en bemesting. Nóg een reden waarom het tuinder-zijn nooit saai wordt.

In al die jaren is ons het belang van goed uitgangsmateriaal wel duidelijk geworden. Of je het nu over lelies, tulpen of matricaria hebt, de bol of het zaad doet er toe. Een goede selectie, een goede behandeling, het kan het verschil maken tussen top en getob. En dus moet je daar kritisch op zijn.

Wij moesten in oktober vorig jaar overstappen naar een andere plantenleverancier. Ons oude adres stopte met matricaria. Het nieuwe stuurde na een paar weken al een fotootje met de verschillen in kieming tussen twee witte soorten. De keus was snel gemaakt.

Tobben hadden we lang genoeg gedaan. Het leek me heerlijk om weer een gelijkmatig weggroeiend gewas in de kas te hebben. En nu, vier maanden later, ervaren we dat ook. Een lust voor het oog. En nu de kieming van dat andere zaad ook weer in orde is, houden we ook nog wat te kiezen. Tel uit je winst.