Zachte winter stimuleert veilingomzet in februari

De omzet van FloraHolland was in februari hoger dan vorig jaar. Dit kwam met name door het zachte weer, een hogere aanvoer en een vlotte afzet voor Valentijnsdag.

Vorig jaar had Europa rond Valentijn te kampen met een koudegolf. Dit jaar was het weer een stuk beter. Mede hierdoor verliep de afzet voor Valentijnsdag vlot en werden volgens FloraHolland topomzetten gerealiseerd. Bovendien viel de dag zelf -op vrijdag- gunstig, waardoor in de week zelf nog volop export ver in Europa mogelijk was.

Een grotere aanvoer zorgde met name voor een hogere omzet bij FloraHolland in februari. De maand werd afgesloten met een omzetgroei van 3,1% bij een bijna 4% groter volume dan in januari 2013. De middenprijs was met € 0,371 iets lager.

De bloemenprijzen stonden onder lichte druk bij meer stelen. Het aanbod roos viel ruim een procent hoger uit dan vorig jaar bij een gelijkblijvende omzet. De middenprijs liep hierdoor iets terug naar € 0,31 per steel. Tulp bleef met € 0,164 (+5,8%) goed aan prijs bij een kleine 7% meer stuks. Chrysanten hadden het moeilijk. Pluischrysant was 6,3 cent goedkoper dan in 2013 bij 1,6% minder stelen. Ook troschrysanten brachten een stuiver minder op; hier was het aanbod echter ruim 4% groter.

Gerbera handhaaft zich
Gerbera handhaafde zich goed; bij bijna 8% meer aanvoer dan vorig jaar liep de middenprijs minder dan een cent per stuk terug. Lisianthus en freesia brachten meer op, terwijl hyacint fors in prijs duikelde in vergelijking met 2013. Een fors meeraanbod (bijna 15% ten opzichte van vorig jaar) was hier debet aan. De bloemenverkopen over februari stegen 1,2% bij 3,8% meer stelen. De middenprijs liep 0,7 cent terug naar € 0,262.

Kamerplanten trokken flink aan. De phalaenopsisomzet groeide nagenoeg 10% bij 5,7% meer potten. Dit betekende een overall-prijsstijging van ruim 17 cent in vergelijking met vorig jaar. Potroos kwam in veel grotere aantallen (+17,2,%). Ondanks Valentijnsdag kon de markt dit aanbod niet helemaal aan en liep de prijs circa 7,5 cent terug ten opzichte van 2013. Bromelia boekte prijswinst bij een fors kleiner volume (-11,3%).

Ook de bol-op-potproducten, hyacint en narcis, noteerden hogere prijzen bij minder stuks. Pothortensia kwam al vroeg in het jaar in grotere hoeveelheden (+18,5%) en dankzij goed weer en een goede vraag liep de prijs zelfs nog 6 cent op in vergelijking met vorig jaar. Azalea kende een even grote volumestijging; hier viel de prijs echter 15 cent lager uit.