Zachte winter tempert gasverkoop

De zachte winter zorgt ervoor dat gashandelsbedrijf GasTerra – voor de helft in handen van de Staat – vorige maand 1 miljard kuub minder aardgas heeft verkocht dan in de planning stond. Dat stelt bestuursvoorzitter Gertjan Lankhorst.

De topman sluit niet uit dat het voor 2014 afgesproken productieplafond van 42,5 miljard kuub daardoor niet zal worden gehaald. Daarbij maakt hij wel het voorbehoud dat temperaturen later dit jaar – én marktontwikkelingen – alsnog voor een hogere productie zouden kunnen zorgen.

Hoe groot het effect van de buitentemperatuur is, laten de jaarcijfers over 2013 zien die GasTerra vorige week publiceerde. Het bedrijf verkocht in totaal 89,3 miljard kuub aardgas en behaalde een recordomzet van € 24,3 miljard, een resultaat dat vooral door de koude, lange winter van 2013 werd veroorzaakt.

Langlopende contracten
Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer onlangs gezegd dat GasTerra voorlopig geen nieuwe langlopende contracten meer mag afsluiten. Het overgrote deel van de verkoop van gas dat GasTerra naar het buitenland (België, Duitsland en Frankrijk) exporteert, is volgens Kamp in zulke contracten vastgelegd. Deze dateren vaak al van de jaren zestig van de vorige eeuw. Lankhorst laat weten dat het afsluiten van dergelijke contracten toch al nauwelijks meer plaatsvindt omdat afnemers steeds meer op de dagmarkt inkopen.