Zeer diepe aardwarmteboring stap verder

Een recent gerealiseerde ’Green Deal’ tussen een Westlands aardwarmteconsortium en EZ is een belangrijke stap op weg naar de totstandkoming van de eerste proefboring naar een zogeheten Trias-laag op 4 kilometer diepte.

Het consortium van FloraHolland, Westland Infra en HVC heeft van het ministerie van Economische Zaken een garantstelling gekregen van € 3,6 miljoen. Met deze Green Deal zijn de meerkosten van een ’door-boring’ naar het Trias (vanuit een Onder-Krijtboring) gedekt.

Het Trias is een periode in de geologie, die duurde van ongeveer 250 tot 200 miljoen jaar geleden.

Warmte voor merendeel kassen
Een geologische studie in opdracht van gemeente Westland wees uit dat de Trias-laag genoeg warmte kan bevatten om circa 80% van het Westland van warmte te voorzien. De vraag is echter of de doorlaatbaarheid van het Trias goed genoeg is. De enige manier om daar achter te komen, is door te gaan boren, en dat gaat dan ook gebeuren.
Om de financiële risico’s van een proefboring te beperken, wordt vanuit een Onderkrijtboring doorgeboord naar het Trias. Als het Trias niet geschikt blijkt, wordt alsnog een succesvol geothermieproject gerealiseerd op basis van de ondiepere Onderkrijtlaag.

Oprichting BV
De volgende stap is nu het oprichten van een BV die het geothermieproject slagvaardig en transparant verder gaat uitwerken, realiseren en exploiteren. Het bedrijf werkt nu samen met het bestuur (i.o.) van Earth Energie, dat de belangen van de glastuinbouwbedrijven behartigt. Twee businesscases worden uitgewerkt, met aandacht voor participatie door afnemers, afzet, technische ontwerpen, vergunningen, financieringsmodellen en verzekeringen.

Intentieovereenkomst met telers
Op basis van een eerdere inventarisatie naar de warmtevraag van Westlandse glastuinbouwbedrijven, zet het consortium verdere stappen om de afzet van de warmte te concretiseren. Dit gebeurt door een intentieovereenkomst aan te gaan met een aantal glastuinbouwbedrijven.