Zes groene middelen ’significant goedkoper’ toegelaten door Green Deal

  Binnen de Green Deal is de toelating voor zes groene middelen significant goedkoper en iets sneller verlopen. Dat meldt het Ctgb in het eindrapport over de Green Deal. Volgens het Ctgb is dit resultaat bereikt door het instellen van een speciaal GreenTeam en een coördinator biologische middelen.

  De Green Deal is een overeenkomst tussen LTO Nederland, Artemis, Bionext, Ctgb, Natuur & Milieu en Nefyto. Het doel was om te kijken hoe de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen versneld of vereeenvoudigd kan worden. Daarvoor werden twee actieve stoffen en zeven middelen concreet beoordeeld. Uiteindelijk zijn zes middelen toegelaten binnen de periode van de Green Deal.

  De Europese toelatingscriteria bieden het Ctgb weinig ruimte om de beoordeling van groene gewasbeschermingsmiddelen te versnellen of te versoepelen, concludeert de toelatingsinstantie. Een grote versnelling zat er niet in, omdat de Europese criteria zijn vastgesteld voor chemische middelen, en niet minder streng zijn voor groene middelen.

  Het Ctgb heeft bekend gemaakt dat het GreenTeam en de coördinator biologische middelen in stand blijven. Ook neemt Nederland momenteel het voortouw in Europa bij het opstellen van geharmoniseerde en realistische eisen aan de werkzaamheid van groene middelen.

  Verder denkt de werkgroep van de Green Deal aan een systeem van voorlopige toelating voor groene middelen. Dit vraagt inzet in Europees verband en daar zal enige tijd overheen gaan.

  De volgende middelen zijn toegelaten in de pilot:

  – Serenade fungicide op basis van een micro-organisme voor toepassing in tomaat;

  – Serenade uitbreiding met kleine toepassingen als fungicide en bactericide in een groot aantal bloemisterijgewassen, groenten, granen en fruit;

  – SemiosNet insecticide op basis van een feromoon tegen fruitmot in fruit- en notenteelt;

  – Flipper Plus insecticide op basis van een vetzuur in aardbei, komkommer en tomaat;

  – Cedress fungicide door middel van zaadbehandeling in wortel en erwt;

  – Nemguard nematicide op basis van een plantextract tegen aaltjes in wortel.