Zoeken naar energiezuinig teeltconcept lelie

  Zijn recente inzichten uit recent onderzoek om te zetten in een energiezuinig totaalconcept? Dat moet blijken uit nieuwe onderzoek van Plant Lighting en Delphy Improvement Centre.

  Met het concept moeten telers aan de slag kunnen met energiezuinige maatregelen zoals lichtspectrum, sturing van klimaat bij LED, telen met aangepaste lichtintensiteit per teeltfase en plantdichtheid in relatie tot temperatuur en lichtsom. De kasproef (500 m2 bij Delphy Improvement Centre met 100% LED.) vindt plaats van september 2021 tot mei 2022. Het zijn drie opeenvolgende teelten van 10 tot 11 weken netto ieder. Er worden twee LED-spectra getoetst. De LED RGB + verrood (89/5/6% + 6 μmol verrood), die vorig jaar de beste resultaten gaf in proeven, maar nog wel met problemen rond bladkwaliteit. Nieuw is de LED breedband + verrood (hoog % wit + 6 μmol verrood). Hiermee wordt getracht de verdamping te stimuleren en bladkwaliteit te verbeteren. Het effect van de twee verschillende lichtspectra op de fotosynthese en huidmondjesopening wordt gemeten aan minimaal vier rassen.

  Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit onderzoeksproject onlangs gehonoreerd voor het programma Kas als Energiebron. Dat gebeurde na advies van de ondernemersgroep Kas als Energiebron.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties