Zoektocht naar oplossing voor ‘brandbaar’ verduisteringsdoek

 

Achmea Agro eist vanaf 1 januari 2017 voor de brandverzekering een brandvertragend doek of folie. Telers zoeken naar oplossingen voor hun ‘brandbare’ verduisteringsdoeken.

Bedrijven met de ‘brandbare’ verduisteringdoeken zijn per 1 januari 2017 nog verzekerbaar als het brandrisico door aanpassingen voldoet aan de normeringen die in de NTA 8825 gesteld zijn.

Willem Snoeker, sectormanager bij Achmea Agro, zei tijdens een telersbijeenkomst van LTO-Groeiservice in Maasdijk dat één ding duidelijk is over ‘brandbare’ doeken: het risico is te groot.

Sinds 1 januari 2010 verzekert Achmea Agro bij nieuwbouw of vervanging van schermdoek alleen nog bedrijven die brandvertragend schermdoek hebben. Andere verzekeraars stellen vergelijkbare eisen.

Lange levensduur

Verduisteringsdoeken gaan lang mee, tot 25 jaar is mogelijk. LTO-Groeiservice is daarom namens de telers in gesprek met verzekeraars en leveranciers van doeken. Snoeker is gevoelig voor de argumenten ‘kapitaalvernietiging’ en ‘matige financieringscapaciteit’ die telers inbrengen. Het is nog onduidelijk welke oplossingen soelaas bieden. Rookmelders plaatsen of het impregneren van doeken zijn volgens Snoeker geen opties.