Zomerreces

Heerlijk! Ook in de Andes is deze week de zomervakantie op de scholen begonnen. Ik kijk er ieder jaar weer halsreikend naar uit. Tenminste eventjes wat minder verkeerschaos in de stad! Geen honderden gele schoolbusjes op de weg. En ook de inwoners van Quito zelf trekken er massaal op uit.

Het begin van de zomervakantie is ook altijd een mooi moment om nog één keer terug te kijken op het afgelopen import-seizoen. Het is een lastig jaar geweest voor de Ecuadoriaanse bloementeelt. Door de opnieuw toegenomen productiekosten, de dure dollar, het ongunstige economische regeringsbeleid en de aanhoudende misère op de Russische markt hebben de meeste kwekers – evenals het vorige seizoen – wederom niet de marges kunnen maken die ze nodig hebben.

Tot veel afvallers heeft het daarentegen nog niet geleid. Als gevolg van de situatie, merk je wel dat er knap minder wordt geïnvesteerd in de vervanging van soorten. En mocht het tóch zover komen, dan gaan de kwekers steeds vaker ‘op safe’ met een bewezen en succesvol ras, dan dat ze kiezen voor het avontuur van iets nieuws. Begrijpelijk, maar voor ons erg jammer, daar Ecuador zich juist altijd onderscheiden heeft met zijn brede en exclusievere assortiment.

Verder gaat het seizoen 2015-2016 de boeken in als het jaar van de doorbraak in China en het jaar met een uitzonderlijk hoge productie. Door enerzijds het buitengewone warme weer in de wintermaanden en anderzijds een koerswijziging in teelmethode (meer stelen per m2, maar kortere takken) hebben sommige kwekers tot wel 60% meer stelen geknipt.

De ommekeer van die torenhoge productie moest natuurlijk een keertje komen. En dat gebeurde dan ook kort na de Moederdag: onder invloed van eindelijk fris en regenachtig weer onstond een productiedip zelden gezien. Anjers, rozen, hypericum. Onvindbaar! Maar gyps spande de kroon met prijzen van boven de 10 dollar inkoop per bos. En nog steeds is de productie niet terug op het gewone niveau.

Maar laten we ook nog even kort vooruit blikken. Waarbij de allerbelangrijkste vraag is: komt er wél of geen vrijhandelsverdrag met de EU. Het lot ligt in handen van de EU. Komt er vóór 1 december geen handtekening, dan gaan we per 1 januari 12% importheffing betalen. Au! Duimen op een goede afloop dan maar.

Victor van Dijk,
Manager Zuid-Amerika FleuraMetz