Zonnepanelen

’Maar waarom ga je geen zonne-energie gebruiken om te stomen?’

Ik kijk hem verbouwereerd aan. Met zonne-energie water tot boven de honderd graden verwarmen? ’Kan dat dan?’ ’Ja, waarom niet? Ik zou het gewoon eens navragen.’

We leven in spannende tijden. Bij het ten einde lopen van 2015 lijkt de wissel omgezet. Een nieuw tijdperk is aangebroken. In Parijs zijn tijdens de klimaatconferentie de ogen open gegaan. Zo kan het niet langer. De opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen. Of in ieder geval afgeremd. En dus worden de handen ineen geslagen. Goede voornemens uitgesproken. Laat 2016 maar komen.

En het is hoog tijd natuurlijk. Ooit narcissen zien bloeien met Kerstmis? Dit jaar wel. Het weer is compleet van slag. En niet alleen in ons land. Zelfs op de Noordpool wil het niet winteren. Waar moet het naar toe met deze aarde? Nog even en de tropen komen naar ons toe in plaats van andersom. Dat is qua stookkosten natuurlijk hartstikke interessant, maar of iedereen daar blij van wordt?

Inmiddels is de toon wel gezet. We moeten naar een duurzamer maatschappij. Groene energie gebruiken, minder vlees eten, schonere auto’s. En dat betekent ook dat we afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Kolen, olie en gas moeten zo snel mogelijk de wereld uit. Of beter: in de grond blijven zitten. Deskundigen voorspellen dat de heerschappij van de olielanden op z’n eind loopt.

In Saoedi-Arabië is dat al merkbaar. De benzineprijs is er gestegen van 15 naar 23 cent. Procentueel gezien was het kwartje van Kok er niks bij. En in Koeweit is het ook kielekiele. Als ze een broekriem zouden hebben dan moesten ze hem gaan aanhalen. Ik voorspel autoloze zondagen omdat het geld straks op is. En dat allemaal door onze verduurzamingsdrift.

U gelooft het niet hè? Ik ook niet. De olie is weer een tijdje goedkoop. Dan denken we dat het nooit meer duur wordt. En we denken ook dat de hele wereld straks draait op zonnepanelen en windmolens. China en Rusland incluis. Blijven dromen.

Maar kan iemand mij vertellen of het kan, stomen op zonne-energie? Want de gasprijs gaat sowieso stijgen. Is het niet door marktwerking dan is het wel de energiebelasting die omhoog gaat. Wedden?