Zonnige kerst

Iedereen die niet van kerst houdt, kan beter in het buitenland gaan wonen en dan natuurlijk ergens waar het lekker warm is.

Stel je voor: 25 graden, korte broek, slippers, zwembad, geen verplichtingen, alleen maar lekker liggen en hangen. Schoonmoeder op 8.000 km afstand, geen gesprekken waar je geen zin in hebt, alleen maar lachen en genieten. Zo vieren we hier kerst.

Ik ga half december het bos in en zaag daar een naaldboom ondersteboven. Het grappige is dat niemand een naaldboom verwacht op 35 km boven de evenaar en op een hoogte van 1.150 m. Toch staan ze hier en zijn ze goud waard. Het hele land is verzot op bomen en dan met name gezaagde, het liefst illegaal gekapt hout bij je buurman of van de overheid gestolen. Hele bossen worden er omgekapt voor houtskool, timmerhout en voor de papierfabriek. Mijn kerstboom steekt daar schril bij af. Die heeft een leven van een paar jaar gehad en komt dan in zijn laatste weken als een soort heilige boom in onze huiskamer te staan.

De boom wordt versierd door mijn vrouw en onze kinderen met Nederlandse en Afrikaanse versieringen. We hebben zelfs een zwarte Kerstman, ooit een keer op de kop getikt. Nu schijnt één van de drie wijzen uit het oosten ook zwart geweest te zijn dus waarom de Kerstman niet. Onze kinderen vinden het best zolang er maar een cadeautje onder ligt op 24 december. Ook hier in de stad zijn er honderden Kerstmannen die zwart zijn. Op scholen, in winkelcentra, hotels, overal vind je ze. Dat staat natuurlijk in schril contrast met de zwarte-pietendiscussie in Nederland. Hier zeikt echt niemand daarover, wij zijn dat al ontgroeid, wij zijn misschien wel verder. Wij hebben het ook te druk of misschien wel niet te druk om ons daarover op te winden.

Op de internationale school, waar onze kinderen naartoe gaan, merk je wel verschillen tussen culturen maar de kinderen geven niets om huidskleur. Ze gaan op in de massa van de 65 nationaliteiten die allemaal kerst met ons meevieren, waar men ook vandaan komt. Moslims en hindoes vieren kerst net zo hard mee want het is een vrije dag. Op het bedrijf krijgt iedereen een kerstpakket met zeep, suiker, olie, en een levende kip. Mooi gezicht als die 1.000 kippen worden gebracht.

We hebben er weer een mooi jaar opzitten, wat ik onder de zon nog eens aan me voorbij laat glijden. Iedereen een goede kerst en een voorspoedig 2015.

Feico Smit, algemeen directeur Royal van Zanten in Oeganda

NB. Deze column is in het gedrukte vakblad nummer 48 per abuis gepubliceerd onder de naam van Cok Harteveld.