Zorgen over handel op Rusland nemen toe

Bij kwekers en handelaren nemen de zorgen over de huidige economische situatie in Rusland toe. Het effect van de zwakke roebel op de tuinbouw is groot.

Dit was een van de conclusies die FloraHolland trekt naar aanleiding van een bijeenkomst van kwekers en handelaren op dinsdag 10 februari. Kwekers en handelaren beschouwden samen de ontwikkelingen. Daarbij boden een aantal externe Rusland-specialisten een actueel inzicht in de economische ontwikkelingen.

Op het programma stonden onder andere een economische terugblik en vooruitzicht op de handel met Rusland, door Anke Martens, senior econoom bij ING Commercial Banking en een beschouwing van de weerbaarheid van Rusland door schrijver en correspondent Pieter Waterdrinker.

De huidige economische situatie in Rusland heeft flinke impact op veel bedrijven in Nederland en daarbuiten. Het effect op de totale land- en tuinbouwsector is groot. De afzet naar Rusland wordt steeds moeilijker door onder andere de koersdaling van de roebel. Kwekers en handel merken dat in aanloop naar Russische Vrouwendag en maken zich zorgen.

Op de achtergrond blijft de werkgroep Rusland van FloraHolland de situatie monitoren. Kwekers en klanten met vragen over de export naar Rusland kunnen deze stellen aan de klantenservice van de veiling.