Zwakke roebel drama voor handel op Rusland

Handelaren zijn door de zwakke roebel enorm onzeker over de handel in bloemen en planten op Rusland. De verwachting is dat er bedrijven gaan sneuvelen.

De koers van de roebel ten opzichte van de dollar en euro maakt dat bloemen en planten voor Rusland duurder zijn en dat ze minder afnemen. Vaker kiezen ze voor de goedkopere bloemen. Dat blijkt uit een rondgang van het Vakblad langs vier handelaren die op Rusland actief zijn.

In aanloop naar Vrouwendag op 8 maart is de vraag naar tulp en kleinbloemige roos is toegenomen en dit gaat ten koste van de vraag naar de duurdere bloemen als chrysant en lelie. Handelaren ervaren ook dat de betalingen van de Russen veel later dan anders binnenkomen. Banken houden het geld langer vast. In Rusland zelf is behoorlijke inflatie.

Verder kunnen Russische handelaren niet meer rommelen met de invoer van bloemen en planten; de controle erop is streng geworden. Ook dit maakt dat bloemen en planten duurder zijn. Nederlandse banken zijn bovendien voorzichtiger geworden om handel op Rusland te financieren.

Dit alles maakt dat de handelaren, M&M Flowers, Premier & Blenheim, Noviflora en Aviaflora verwachten dat er handelaren die op Rusland actief zijn gaan sneuvelen.

In december was de terugloop van de handel op Rusland sterker merkbaar dan de rest van vorig jaar. Zo halveerde bijvoorbeeld de handel die Premier & Blenheim deed op het land.

De handelaren verwachten dat de problemen met de roebel een langdurige geschiedenis gaat worden.

U leest er meer over in het Vakblad van deze week.