Zwemles

Met de huidige temperatuur in zowel China als Nederland denkt er waarschijnlijk niemand aan zwemmen. Dat is iets voor de zomer. Toch is het een onderwerp wat ik aan wil stippen. In China kunnen namelijk niet veel mensen zwemmen. Ja, dat is een ramp.

In Nederland kreeg ik op de lagere school schoolzwemmen. Om even af te wijken: de reden dat wij Nederlanders zo lang zijn komt doordat Nederland voor een deel onder de zeespiegel ligt. Voor het geval de dijken doorbreken heeft de natuur ons dusdanig lang laten groeien dat we toch nog met ons hoofd boven water uitsteken.

Alle gekheid op een stokje; in China gebeuren de grootste ongelukken doordat men niet kan zwemmen. Zo was er pas een geval waarin een kind in het water viel. Het kon niet zwemmen dus sprong er een familielid achteraan, die ook niet kon zwemmen en zich lelijk verslikte in de diepte van het water. Dus sprong er een volgend familielid achteraan, die ook niet kon zwemmen. Zo ging het door tot de tragische teller stokte op zeven verdronken familieleden.

Een ander geval vond redelijk dicht bij ons in de buurt plaats. Een boot met zes mensen erin zat wat te dicht op de waterwerken in de rivier. Door de stroming waar het water gedoseerd werd doorgelaten sloeg het bootje om en iedereen verdronk.

Treurige verhalen, terwijl Chinezen net als iedereen van water houden. Op een zonnige dag gaan ze naar zwembaden of strand. Daar opent zich direct een nieuwe markt: zwembandjes voor volwassenen. Is wel raar als je volwassen kerels met bandjes om in het bad ziet dobberen. Zwemles komt dus volop op. Niet schoolzwemmen, maar commerciële zwemlessen. Die gaan nogal hardhandig. Degene die de overkant van het bad niet dreigt te halen en naar de kant ploetert, wordt netjes met een lange stok weer teruggeduwd. Niet zeuren, maar zwemmen.

Ik blijf zelf net aan boven, heb alleen een A-diploma. Mijn boys daarentegen zijn echte waterratten. Met hele rijen diploma’s tot en met duikbrevets aan toe. Dat ze zoveel plezier beleven in het water is super. Ik vind het belangrijkste dat ze boven blijven….

Cok Harteveld
General manager van den Berg Roses, China