City Deal voor klimaatbestendige steden

Negen publieke partners hebben op 9 maart de City Deal klimaatadaptatie ondertekend. De ondertekening vond plaats tijdens de werkconferentie Waterveilig en klimaatbestendig bouwen, wonen en leven in Zwolle.

De partners van de deal gaan op nationaal en internationaal niveau samenwerken om zo hun aanpak voor het klimaatbestendig inrichten van de stedelijke omgeving te versterken. Met de City Deal spreken de partijen uit de komende vier jaar een praktijk leeromgeving en kraamkamer voor innovatie te willen zijn.

Omslag in denken en doen
Klimaatbestendig inrichten, bouwen, wonen en leven vraagt om een omslag in denken en doen. Zo vraagt het van overheden om op een andere manier met de inrichting van de openbare ruimte om te gaan. Maar ook burgers kunnen anders leren omgaan met de klimaatveranderingen, denk aan groene daken of groenere tuinen.

Om te komen tot klimaatbestendige steden moeten overheden daarom nog meer met andere partijen optrekken. Van lokale overheid tot ontwikkelaar, van beleidsmaker tot beheerder, van bestuurder tot bewoner. Intensieve samenwerking is de sleutel.

Agenda Stad
De City Deal Klimaatadaptatie is een onderdeel van de Agenda Stad. Hierin werken het Rijk, steden en stakeholders samen aan het versterken van groei, innovatie en leefbaarheid van Nederlandse steden. City Deals zijn het middel om de doelstelling van Agenda Stad te halen.

De partners die de City Deal hebben ondertekend zijn: de gemeenten Den Haag, Dordrecht, Gouda, Rotterdam en Zwolle, ministerie van Infrastructuur en Milieu, de waterschappen Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland. Tot juni 2016 kunnen andere partijen zich aansluiten bij deze City Deal.

Tuin en Landschap heeft vorig jaar een apart themanummer aan de klimaatbestendige stad gewijd. (inlog vereist)