Agenda

 • MEI
  31

  Openstelling privétuin Piet en Anja Oudolf

  31 mei 2018 - 7 juli 2018 Hummelo

  De privétuin van Piet en Anja Oudolf is in 2018 voor het laatste jaar te bezoeken. Dit is mogelijk in de periode van:
  -31 mei tot en met 7 juli; en van
  -26 juli tot en met 27 oktober

  Geopend: steeds op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur
  Locatie: Broekstraat 17, 6999 DE Hummelo

  Voor meer info, kijk op oudolf.com.

 • JUN
  5

  Geschilderde tuinen

  5 juni 2018 - 26 augustus 2018 Laren

  Expositie Geschilderde tuinen. Tijdens de periode 1880 – 1940 richtten de modernisten uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emile Nolde, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink nemen u mee in hun veelkleurig paradijs.

  Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. U ziet schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin.

  Wanneer: van 5 juni t/m 26 augustus
  Waar: Museum Singer Laren, Oude Drift 1, Laren

  Voor meer info, kijk op www.singerlaren.nl.

 • JUN
  17

  Week van de Potroos

  17 juni 2018 - 24 juni 2018 Lottum

  Tijdens de jaarlijkse Week van de Potroos van 17-24 juni 2018 vormt De Rozenhof Lottum  het kleurrijke decor voor de jaarlijkse Potrozenshow. Rozenkwekers en -veredelaars en tuincentra laten zien dat de roos uitermate geschikt is als pot- of kuipplant op het terras of in de tuin. Een vakjury bekroont elk jaar de allerbeste potrozen en de allermooiste presentatie en show. Met dagelijkse presentaties over groei, bloei, verzorging en vooral ook de smaakbeleving en gezondheid van de tuinroos-in-pot.

  Op zondag 17 juni vindt de feestelijke opening plaats van de Week van de Potroos, met een speciaal smaakevenement, waarbij gekookt wordt met rozen.

  Voor meer info, klik hier.

 • JUN
  21

  Landelijk Congres Openbare Ruimte

  21 juni 2018 Breda

  Een gezonde samenleving kenmerkt zich door een gezonde openbare ruimte. Dat welbevinden staat centraal op het 14e Landelijk Congres Openbare Ruimte. Het jaarlijkse congres van vakblad Stedelijk Interieur, in een nieuw jasje gestoken.

  De NVTL, vakblad Stedelijk Interieur en gemeente Breda (gaststad) organiseren een veelzijdige dag waarbij u niet alleen de nieuwste inzichten leert van de vooraanstaande sprekers, maar ook van de mede-bezoekers en de omgeving.

  Wanneer: 21 juni 2018
  Waar: Podium Bloos, Speelhuislaan 153, 4815 CD Breda

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.icor.nl.

 • JUN
  21

  Innovatie Safari Urban Farming

  21 juni 2018 Rotterdam

  Experts Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel), prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras) en Gert Jan Jacobse (Priva) laten je tijdens deze Innovatie Safari zien dat een groene toekomst de kwaliteit en klanttevredenheid verhoogt. Experts delen hun visie en staan open voor alle vragen. Van strategische afwegingen tot praktische gebruikers vragen.

  Datum: donderdag 21 juni 2018

  Locaties: Priva, Zijlweg 3, 2678 LC De Lier - Blue City en Dakpark, Rotterdam - Koppert Cress, Monster

  Tijd: 12.00 uur: Ontvangst met lunch bij Priva
  13.00 uur: Presentatie en rondleiding
  14.00 uur: Vertrek per touringcar naar Blue City en Dakpark Rotterdam
  17.00 uur: Vertrek per touringcar naar Priva
  18.00 uur: Presentatie en buffet bij Koppert Cress

  Aanmelden kan op de site van Nevap.

 • JUN
  21

  Innovatie Safari Urban Farming

  21 juni 2018 De Lier

  Innovatie Safari, die duidelijk maakt dat Urban Farming voor de vastgoedexploitant profijt oplevert. Dit blijkt ook uit businessmodellen en wetenschappelijk onderzoek. Bedoeling van dit event is om de stakeholders in de vastgoedexploitatiesector en de groensector met elkaar te verbinden.

  Tijdens de tour vinden bezoeken plaats aan Priva met Vertical Farming, Blue City, Dakpark Rotterdam en Koppert Cress die bewijzen met hun toepassing het groen van de toekomst te zijn. Experts Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel), prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras) en Gert Jan Jacobse (Priva) geven uitleg over de concrete winst van een groene toekomst.

  Datum: donderdag 21 juni 2018
  Locaties: Startpunt van de safari is Priva, Zijlweg 3, 2678 LC De Lier

  Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

 • JUN
  21

  Masterclass Gezonde Openbare Ruimte

  21 juni 2018 Zwolle

  Nu gezondheid opgenomen gaat worden in de nieuwe Omgevingswet, liggen er kansen om dit thema een volwaardige plek te geven in het ruimtelijke domein. De openbare ruimte zou gezond gedrag moeten bevorderen, doordat hij uitnodigt tot bewegen, spelen, sporten en ontmoeten. Maar hoe plan en ontwerp je een gezonde openbare ruimte? Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op de ruimtelijke voorwaarden die leiden tot een gezonde openbare ruimte. Dit gebeurt op basis van de visie en richtlijnen uit ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare Ruimte’.

  Organisator: Prettige Plekken

  Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

 • JUN
  21

  Rozentijd in Kasteeltuinen Arcen!

  21 juni 2018 - 26 juni 2018 Arcen

  Tijdens het Rozenfestijn, van 21 t/m 26 juni, draait alles om de koningin onder de bloemen, de Roos! In het Rosarium vinden dagelijks rondleidingen plaats, wordt de rozenopera opgevoerd, geeft rozenexpert en schrijfster Danielle Houbrechts informatie over de verrassende mogelijkheden van rozen, worden er rozencorsages gemaakt en zijn er nog tal van andere activiteiten waaronder een rozenshow in het kasteel zelf.

  De circa 250 verschillende rozensoorten in het Rosarium zijn vanaf begin juni een attractie voor iedereen die van rozen houdt. In de 10 gethematiseerde rozentuinen van het barokke Rosarium bloeien meer dan 8.000 rozen. Nieuw in het Rosarium is de Geur- en Smaaktuin die dit voorjaar werd aangelegd. In deze tuin staan tientallen rozen die ieder heerlijk geuren en die grotendeels ook geschikt zijn om te eten.

  Voor meer informatie, klik hier.

 • JUN
  22

  Rooftop Symposium

  22 juni 2018 Amsterdam

  Maak kennis met nieuwe rooftop start-ups en innovatieve (hoog)standjes op de groene inspiratiemarkt, leer meer over de urgentie en uitdagingen in het opschalen van groen en ontdek het daklandschap van de toekomst. Rooftop Revolution en ROEF laten zien dat de daken torenhoge potentie hebben voor de stad en haar bewoners.

  Dit symposium is voor mensen uit de vastgoedwereld, zoals ontwikkelaars, stadsplanners, architecten en dakeigenaren én iedereen die meer wil weten over het daklandschap van de toekomst of zelf aan de slag wil met het vergroenen van zijn of haar dak.

  WANNEER
  Vrijdag 22 juni 2018
  13:00 - 17:00 uur

  WAAR
  Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
  Koningin Maximazaal
  Mauritskade 63
  1092 AD Amsterdam

  Het Rooftop Symposium is gratis te bezoeken na aanmelding via deze link.

   

 • JUN
  23

  Workshop fruit snoeien

  23 juni 2018 Utrecht

  Met Modeste Herwig en Tinka Chabot.

  Data: zaterdag 23 juni
  Tijd: van 10.00 tot 15.00
  Locatie: Botanische Tuinen in Utrecht.

  Voor meer info, klik hier.

 • JUN
  23

  Open tuinen van Landelijke Gilden

  23 juni 2018 - 24 juni 2018 België

  ‘Tuin, oase van rust’, is het thema van deze editie van Open tuinen in België.

  Van april tot december kunnen tuinliefhebbers Open tuinen bezoeken, de focus ligt op zaterdag 23 en zondag 24 juni. Een overzicht van alle openingsdagen staat in de nieuwe tuingids ‘Open tuinen 2018’.

  Wanneer: zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018
  Waar: 189 deelnemende tuinen in België

  Voor meer info, kijk op www.landelijkegilden.be.

 • JUN
  26

  Herkenning, beheer en beleid essentaksterfte

  26 juni 2018 Bleskensgraaf

  Eendaagse cursus van Cursus Centrum Cambium. Inclusief excursie.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • JUN
  28

  ’a Taste of Roses’

  28 juni 2018 Nunspeet

  Themadag over rozen in de Kijktuinen Nunspeet, met medewerking van de Nederlandse Rozenvereniging. Van alle in Nederland voorkomende type rozen zijn voorbeelden aanwezig in deze mooie rozenhof. Leden van de Nederlandse Rozenvereniging zullen de gehele dag uw vragen op rozengebied beantwoorden. Met themarondleiding. Aan bod komen snoeien, mesten en bestrijding van ziekten en plagen.

  Datum: donderdag 28 juni 2018, van 10.00 - 17.00. Themarondleiding om 14.00 uur.
  Locatie: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Kijk voor meer info op www.kijktuinen.nl.

 • JUN
  30

  Kijktuinen Nunspeet: PRIMAdag ’Oma’s Achtertuin’

  30 juni 2018 Nunspeet

  De kijktuinen Nuspeet en PRIMA, een restaurant uit Nunspeet gespecialiseerd in lokale, verse en eerlijke producten, werken sinds enige tijd samen. Op deze PRIMAdag is er een rondleiding in de moes- en kruidentuin (met vergeten groenten) van de Kijktuinen, gevolgd door een kookworkshop en proeverij.

  Datum: 30 juni 2018, 10.00 tot 17.00 uur
  Locatie: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Kijk voor meer info, kosten en (verplicht) aanmelden op www.kijktuinen.nl.

   

 • JUN
  30

  Open Tuinendag Utrecht

  30 juni 2018 Utrecht

  Op de achtste Open Tuinendag Utrecht openen zo’n vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad hun poorten voor het publiek. De meeste zijn normaal gesproken niet openbaar toegankelijk. Het zijn groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Ook in 2018 is een aantal nieuwe, nog niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier tuinen achter de monumentale 19e-eeuwse panden Maliebaan 12 t/m 18.

  De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven.

  Voor meer informatie, kijk op opentuinendagutrecht.nl.

 • JUL
  4

  Landelijke ETW-kennisdag

  4 juli 2018 Heemstede

  Op woensdag 4 juli vindt de tweede Landelijke ETW-kennisdag van 2018 plaats. Deze dag staat in het teken van het behalen van de ETW-hercertificeringspunten. Ook zonder de wens voor hercertificering is het echter mogelijk deel te nemen aan deze dag.

  Organisator PC Bomen organiseert een grote keuze aan workshops over actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Daarbij valt te denken aan: de baten van bomen, essentaksterfte, klimaatbestendige bomen en ’bomen en emotie’. Er zijn ook praktische workshops over onderwerpen als stobbenfrezen en werken in de hoogwerker. Alle workshops duren 2 uur en leveren 2,5 punt per workshop op.

  Je kunt zelf een programma samenstellen via het online inschrijfformulier. Deelnemers kunnen maximaal vier workshops volgen. Het is ook mogelijk meerdere deelnemers tegelijk in te schrijven.

  Locatie: Buitenplaats de Hartekamp, Herenweg 5, 2105 MB Heemstede
  Tijd: Het programma is van 8.00 tot 17.00 uur en inclusief een lunch. Aan het einde van de dag is er nog ruim de gelegenheid voor een drankje en/of hapje.
  Kosten: €170 voor de gehele dag (excl. btw).

 • JUL
  5

  Lathyrus Festival 5-7 juli

  5 juli 2018 - 7 juli 2018 Baarn

  De Lathyrus bloem is een sier-erwt met een grote symbolische betekenis en historische waarde voor het Koninklijk Huis en de omgeving van gemeente Baarn. Tijdens het festival kunt u vele varianten van de Lathyrus-bloem bezichtigen. Ook de winnende bloemstukken van de tentoonstelling kunt u bewonderen. In de groente-, kruiden- en bloementuin is het ook mogelijk om uw eigen boeket Lathyrus en/of kruiden te plukken.

  Wanneer: van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 juli 2018
  Waar: Hoeve Ravenstein gelegen op landgoed Groeneveld in Baarn, Ravensteinselaan 3, 3744 ML Baarn

  Voor meer info, klik hier.

 • JUL
  5

  Themadag: Toekomstbestendige buitenruimte

  5 juli 2018 Den Bosch

  Dag over de openbare ruimte van de toekomst. De thema’s: het verwaarden van groen, biodiversiteit, klimaatadaptatie, totaal maatschappelijk rendement, nieuwe contractvormen, innovatief aanbesteden en participatie komen aan bod. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw organisatie optimaal inspeelt op deze verschillende onderwerpen?

  Tijdens de themamiddag wordt een ideaalbeeld van de toekomst geschetst, dit beeld gaat u spiegelen aan uw eigen organisatie. Is uw organisatie klaar voor de toekomst? Samen met u wordt gekeken naar hoe u ontwikkelingen kunt door-vertalen en wat u hiervoor nodig heeft. Het delen van kennis staat hierbij centraal. De themadag is bedoeld voor iedereen die bezig is met de ontwikkeling(en) van de openbare ruimte richting de toekomst.

  Organisator: IPC Groene Ruimte

  Datum: 5 juli 2018, van 13.30 - 17.00
  Locatie: ’s-Hertogenbosch, Tramkade 26, 5211 VB.

 • JUL
  7

  Zomersnoei appels en peren (Louis Lorette)

  7 juli 2018 Achterveld

  De Franse boomgaardenier Louis Lorette ontwikkelde het zomersnoeien van appels en peren. Eerste snoei in juli, tweede begin september. Het moderne motto is: wintersnoei geeft GROEI, zomersnoei geeft BLOEI. In de twee uur durende cursus zomersnoeien leer je alles over deze wijze van snoeien. Met name bij laagstamleifruit.

  Datum: zaterdag 7, of 14 of 21 juli 2018 van 09.30 tot 12.00 uur
  Locatie: Ton Sandig, Jan van Arkelweg 43, 3791 AB Achterveld

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.snoeicursus.nl.

 • JUL
  8

  Open Tuinendag bij ’De Levende Tuin’

  8 juli 2018 Geleen

  In 1959 werd door de ouders van de huidige eigenaar begonnen aan deze 2.000 m2 grote natuurtuin die grenst aan de oever van de Geleenbeek. Er staan veel bomen in de tuin, waarvan beeldbepalend de Corylus maxima Purpurea en de Crataegus monogyna, waarschijnlijk meer dan 100 jaar geleden als zaailing ontsproten. Er is hoogteverschil in deze groene tuin met veel water en paden met fijn grind uit de Maas.

  Data: zondag 8 juli, 19 augustus en 16 september; van 10.00 tot 17.00 uur.
  Locatie: De Levende Tuin, Bergstraat 21, 6166 CD Geleen

  Voor meer info, kijk op www.smeetshoveniersbedrijf.nl.

 • JUL
  12

  Themarondleiding over Bijbelse planten

  12 juli 2018 Nunspeet

  Rondleiding in de Kijktuinen Nunspeet naar aanleiding van Bijbelse planten. In ieder hoofdstuk van de Bijbel staat wel een verwijzing naar voedsel, timmerhout, vruchten, tuinen, landbouw etc., en er worden meer dan honderd plantensoorten met naam en toenaam genoemd. Veel van deze kruiden hebben een medicinale werking.

  Datum: donderdag 12 juli 2018 in Kijktuinen Nunspeet om 14.00 uur
  Locatie: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Kijk voor meer info, kosten en opgeven op www.kijktuinen.nl.

 • JUL
  13

  Dahlia- en Tuinbrocantedagen 2018

  13 juli 2018 - 14 juli 2018 Wolfheze

  Op kwekerij ‘De Boschhoeve’ te Wolfheze staan twee weekenden lang de zomerbollen extra in de schijnwerpers. In de landelijk gelegen tuinen worden deze bollen elk jaar in grote getale toegepast. Vooral de vele verschillende dahlia’s zijn een groot succes, dit jaar zijn er weer een flink aantal nieuwe soorten te verwachten.

  Wanneer: 13 en 14 juli, van 10.00 - 17.00 uur.
  Waar: Kwekerij/Tuin ‘De Boschhoeve’, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Voor meer info, kijk op www.boschhoeve.nl.

 • JUL
  14

  Zomersnoei appels en peren (Louis Lorette)

  14 juli 2018 Achterveld

  De Franse boomgaardenier Louis Lorette ontwikkelde het zomersnoeien van appels en peren. Eerste snoei in juli, tweede begin september. Het moderne motto is: wintersnoei geeft GROEI, zomersnoei geeft BLOEI. In de twee uur durende cursus zomersnoeien leer je alles over deze wijze van snoeien. Met name bij laagstamleifruit.

  Datum: zaterdag 7, of 14 of 21 juli 2018 van 09.30 tot 12.00 uur
  Locatie: Ton Sandig, Jan van Arkelweg 43, 3791 AB Achterveld

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.snoeicursus.nl.

 • JUL
  21

  Zomersnoei appels en peren (Louis Lorette)

  21 juli 2018 Achterveld

  De Franse boomgaardenier Louis Lorette ontwikkelde het zomersnoeien van appels en peren. Eerste snoei in juli, tweede begin september. Het moderne motto is: wintersnoei geeft GROEI, zomersnoei geeft BLOEI. In de twee uur durende cursus zomersnoeien leer je alles over deze wijze van snoeien. Met name bij laagstamleifruit.

  Datum: zaterdag 7, of 14 of 21 juli 2018 van 09.30 tot 12.00 uur
  Locatie: Ton Sandig, Jan van Arkelweg 43, 3791 AB Achterveld

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.snoeicursus.nl.

 • JUL
  26

  Flower Festival Kijktuinen Nunspeet

  26 juli 2018 Nunspeet

  Flower festival met rondleidingen. De themadag staat in het teken van de kleuren met een uitgelezen sortiment van vaste planten. Vele van de deze soorten zijn niet alledaags te noemen en vaak alleen maar verkrijgbaar bij specifieke kwekers. Er zal aandacht besteed worden aan sortiment, achtergrond, borderopbouw, kleurenschema’s, combinaties met andere planten, nieuwigheden etc.


  Datum: donderdag 26 juli 2018, van 10.00 - 17.00. Themarondleidingen om 10.30 en 14.00 uur
  Locatie: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Kijk voor meer info op www.kijktuinen.nl.

 • JUL
  26

  Openstellinging privétuin Piet en Anja Oudolf

  26 juli 2018 - 27 oktober 2018 Hummelo

  De privétuin van Piet en Anja Oudolf is in 2018 voor het laatste jaar te bezoeken. Dit is mogelijk in de periode van:
  -31 mei tot en met 7 juli; en van
  -26 juli tot en met 27 oktober

  Geopend: steeds op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur
  Locatie: Broekstraat 17, 6999 DE Hummelo

  Voor meer info, kijk op oudolf.com.

 • AUG
  3

  Zomerbloemenfestijn 2018

  3 augustus 2018 - 4 augustus 2018 Wolfheze

  Hoogzomer is de beste tijd voor een bezoek aan de volop bloeiende pluktuin van Kwekerij/Tuin De Boschhoeve, waar dan mooie boeketten te plukken zijn. Deze pluktuin staat vol sterke vaste planten voor de snij, heerlijk geurende lathyrussoorten,  eenjarigen als zinnia’s, cosmea’s, malva’s, zonnebloemen, dille, tabak en sierlijke grassen en veel soorten dahlia’s, allemaal onbespoten. Bezoekers kunnen ook genieten van de schitterende tuinen van De Boschhoeve, vooral de grote borders en de siermoestuin zijn in augustus een lust voor het oog.

  Wanneer: vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus 2018
  Waar: Kwekerij/Tuin De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Voor meer info, kijk op www.boschhoeve.nl.

 • AUG
  10

  Rozenfestival 2018

  10 augustus 2018 - 13 augustus 2018 Lottum

  Rozenfestival - editie ‘Rozen smaken naar meer’.

  Wanneer: 10 tot en met 13 augustus 2018

  Waar: Lottum

  Voor meer informatie, klik hier.

 • AUG
  10

  Zomerbloemenfestijn 2018

  10 augustus 2018 - 11 augustus 2018 Wolfheze

  Hoogzomer is de beste tijd voor een bezoek aan de volop bloeiende pluktuin van Kwekerij/Tuin De Boschhoeve, waar dan mooie boeketten te plukken zijn. Deze pluktuin staat vol sterke vaste planten voor de snij, heerlijk geurende lathyrussoorten, eenjarigen als zinnia’s, cosmea’s, malva’s, zonnebloemen, dille, tabak en sierlijke grassen en veel soorten dahlia’s, allemaal onbespoten. Bezoekers kunnen ook genieten van de schitterende tuinen van De Boschhoeve, vooral de grote borders en de siermoestuin zijn in augustus een lust voor het oog.

  Wanneer: vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus 2018
  Waar: Kwekerij/Tuin De Boschhoeve, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Voor meer info, kijk op www.boschhoeve.nl.

 • AUG
  18

  Clematis, Rozen en Specialiteitenmarkt

  18 augustus 2018 Wolfheze

  Kwekerij/Tuin De Boschhoeve zet de clematis ‘in het voetlicht’. Het grote voorplein en het erf staan die dag vol rijkbloeiende clematisplanten van kwekerij Marco de Wit uit Boskoop, De Boschhoeve en Wilhelm Krüse uit Duitsland. Er zijn zowel groot- als kleinbloemige soorten in alle denkbare kleuren te verkrijgen. Ook zullen die dag de allernieuwste cultivars aangeboden worden. Kwekerij Rozenrijk komt met prachtige gezonde rozen, kwekerij Kingfisher met alpine- en liefhebbersplanten en kwekerij Aan de Dijk met schaduwplanten en grassen.

  Wanneer: 18 augustus 2018, van 10.00 - 17.00 uur. Met lezing over clematis om 11.30 uur.
  Waar: Kwekerij/tuin ‘De Boschhoeve’, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Voor meer info, kijk op www.boschhoeve.nl.

 • AUG
  19

  Open Tuinendag ’De Levende Tuin’

  19 augustus 2018 Geleen

  In 1959 werd door de ouders van de huidige eigenaar begonnen aan deze 2.000 m2 grote natuurtuin die grenst aan de oever van de Geleenbeek. Er staan veel bomen in de tuin, waarvan beeldbepalend de Corylus maxima Purpurea en de Crataegus monogyna, waarschijnlijk meer dan 100 jaar geleden als zaailing ontsproten. Er is hoogteverschil in deze groene tuin met veel water en paden met fijn grind uit de Maas.


   

  Data: zondag 19 augustus en 16 september; van 10.00 tot 17.00 uur.
  Locatie: De Levende Tuin, Bergstraat 21, 6166 CD Geleen


   

  Voor meer info, kijk op www.smeetshoveniersbedrijf.nl.

 • AUG
  30

  Indian Summer is coming

  30 augustus 2018 Nunspeet

  In de Kijktuinen Nunspeet is een border samengesteld van planten waarvan de bloei valt in het najaar. Veel van deze planten bloeien door tot het gaat vriezen. Door gebruik te maken van een assortiment met bloei in het naseizoen laten we zien dat je op verschillende manieren met een tuin kan omgaan. Met rondleiding.

  Wanneer: donderdag 30 augustus 2018, van 10.00 - 17.00. Rondleiding om 14.00 uur.
  Waar: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Voor meer info, kijk op www.kijktuinen.nl

 • SEP
  7

  Workshop Seizoenenborder – Maak zelf een beplantingsplan

  7 september 2018 Utrecht

  In een seizoenenborder is de beplanting een mix van vroege bloeiers, zomerbloeiers en planten die in de herfst bloeien. In deze workshop laat tuinontwerpster Modeste Herwig inspirerende voorbeelden van borders zien, die meerdere tuinseizoenen mooi zijn. Deelnemers leren deze dag over de kleurentheorie voor tuiniers. ’s Middags leren deelnemers een beplantingsplan te maken voor een border of een perk.

  Datum: vrijdag 7 september 2018, van 10.00 tot 16.00 uur

  Locatie: Botanische Tuinen te Utrecht

  De cursusprijs bedraagt € 79,50, incl. koffie, lunch en materialen.

  Voor meer info en aanmelden, klik hier.

 • SEP
  8

  HEX open tuin- en plantendagen 2018

  8 september 2018 Heers (België)

  Het 18e eeuwse Hex is omgeven door weelderige tuinen en parken, akkers, boomgaarden en bossen. De tuinen en het landschapspark zijn tweemaal per jaar geopend voor bezoekers; eenmaal tijdens het tweede weekend van juni en tijdens het tweede weekend van september.


  Data: zaterdag 8 en zondag 9 september 2018, van 10.00 - 18.00 uur
  Locatie: Kasteel Hex, B-3870, Meerweg, Heers in België.

  Voor meer informatie over het programma, kijk op www.hex.be.

   

 • SEP
  9

  HEX open tuin- en plantendagen 2018

  9 september 2018 Heers (België)

  Het 18e eeuwse Hex is omgeven door weelderige tuinen en parken, akkers, boomgaarden en bossen. De tuinen en het landschapspark zijn tweemaal per jaar geopend voor bezoekers; eenmaal tijdens het tweede weekend van juni en tijdens het tweede weekend van september.


  Data: zaterdag 8 en zondag 9 september 2018, van 10.00 - 18.00 uur
  Locatie: Kasteel Hex, B-3870, Meerweg, Heers in België.

  Voor meer informatie over het programma, kijk op www.hex.be.

 • SEP
  14

  Workshop Seizoenenborder – Maak zelf een beplantingsplan

  14 september 2018 Utrecht

  In een seizoenenborder is de beplanting een mix van vroege bloeiers, zomerbloeiers en planten die in de herfst bloeien. In deze workshop laat tuinontwerpster Modeste Herwig inspirerende voorbeelden van borders zien, die meerdere tuinseizoenen mooi zijn. Deelnemers leren deze dag over de kleurentheorie voor tuiniers. ’s Middags leren deelnemers een beplantingsplan te maken voor een border of een perk.

  Datum: vrijdag 14 september 2018, van 10.00 tot 16.00 uur

  Locatie: Botanische Tuinen te Utrecht

  De cursusprijs bedraagt € 79,50, incl. koffie, lunch en materialen.

  Voor meer info en aanmelden, klik hier.

 • SEP
  14

  GardenExperience

  14 september 2018 Hoogeveen

  Elke twee jaar vindt dit congres voor groene ondernemers plaats. Ook in 2018 organiseert TuinKeur weer dit congres voor én door de branche. Het thema van GardenExperience 2018 is ‘Communicatie bepaalt het resultaat’. Dit congres geeft de hovenier handvatten voor het ondernemerschap van morgen. Met lezingen en diverse workshops van professionals binnen en buiten de branche is er volop inspiratie voor de ondernemende hovenier.

  Wanneer: vrijdag 14 september, van 8.30 - 17.00 uur
  Waar: Theater – Congrescentrum De Tamboer, Hoofdstraat 17, 7902 EA Hoogeveen

  Kijk voor meer info op www.gardenexperience.nl.

 • SEP
  15

  Oogstfair op De Boschhoeve

  15 september 2018 Wolfheze

  Een feest van ruiken, kijken en proeven van de vele streekproducten van het platteland, zoals knoflooksoep, oude appelrassen en imkerijprodukten. Gastkwekers zijn uitgenodigd met voorjaarsbollen en knollen in de zak, biologische groenten en kruiden en vele soorten knoflookbollen. De privé-tuinen staan nog volop in bloei en in de ’Mooie Moestuin’ staan de bedden in september vol groenten, pompoenen, kruiden en bloemen met bijpassende stillevens. In de grote pluktuin kunnen nog naar hartenlust kleurrijke boeketten geplukt worden.

  Datum: zaterdag 15 september, van 10.00 tot 17.00 uur
  Locatie: Kwekerij/Tuin ’De Boschhoeve’, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Kijk voor meer info op www.boschhoeve.nl.

 • SEP
  16

  Open Tuinendag ’De Levende Tuin’

  16 september 2018 Geleen

  In 1959 werd door de ouders van de huidige eigenaar begonnen aan deze 2.000 m2 grote natuurtuin die grenst aan de oever van de Geleenbeek. Er staan veel bomen in de tuin, waarvan beeldbepalend de Corylus maxima Purpurea en de Crataegus monogyna, waarschijnlijk meer dan 100 jaar geleden als zaailing ontsproten. Er is hoogteverschil in deze groene tuin met veel water en paden met fijn grind uit de Maas.


   

  Data: zondag 16 september; van 10.00 tot 17.00 uur.
  Locatie: De Levende Tuin, Bergstraat 21, 6166 CD Geleen


   

  Voor meer info, kijk op www.smeetshoveniersbedrijf.nl.

 • SEP
  19

  Nationale Demodag Hoveniers

  19 september 2018 Biezenmortel

  De derde woensdag in september is het weer Gazondemodag, een praktijkdag voor hoveniers en groenvoorzieners. Met een nieuwe naam en invulling willen de initiatiefnemers de dag naar een hoger plan trekken: Nationale Demodag Hoveniers laat op 19 september in Biezenmortel trends en ontwikkelingen uit ’de levende tuin’ zien. Er komen ook grote themademonstraties met de nieuwste machines, producten en toepassingen.

  Er is een doorlopend programma van 9.00 tot 17.00 uur. Het event wordt gehouden op het terrein van Kuypers Graszoden in Biezenmortel. Inschrijven kan hier, de toegang is gratis.

 • SEP
  20

  Seminar Bodem is de Basis

  20 september 2018 Houten

  In aansluiting op het succesvolle seminar Onkruidbeheersing organiseert Wellantcollege Cursussen & Trainingen, samen met Tuin en Landschap en de VHG, op donderdag 20 september het evenement Bodem is de Basis. Tijdens dit evenement leert u de bodem lezen. Experts vertellen u alles over de ins en outs en laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bodemgebruik.

  Bij de diverse workshops:
  - Ontdekt u hoe u de bodem goedkoper en beter kunt beheren;
  - Krijgt u zicht op wat er gebeurt in de bodem en hoe u daar het beste mee om kunt gaan, zodat er betere en gezondere omstandigheden ontstaan voor beplanting;
  - Komt u te weten hoe u biologische gewasbeschermingsmiddelen in kunt zetten.
  -Ook kunt u een bijeenkomst voor uw spuitlicentie volgen.

  Vragen? Neem contact op met Jan van de Burgt via 06-23978753 of stuur een email naar cursussentrainingen@wellant.nl.

  Wanneer: 20 september 2018
  Waar: Houten

   

 • SEP
  26

  Succesvolle inrichting van openbare ruimte

  26 september 2018 Amersfoort

  Cursus Succesvolle inrichting van openbare ruimte -Bewonersparticipatie en coproductie.

  Deze CROW-cursus gaat over het benutten van de kracht van bewoners bij (her)inrichting van de openbare ruimte. Bewoners of ondernemers willen steeds vaker directe invloed uitoefenen op hun woon en leefomgeving. Dat kan zijn via een initiatief of via invloed op een ontwerpproces. Dat zorgt voor een verschuiving van inspraak naar coproductie: een andere en meer gelijkwaardige rolverdeling die vertrouwen en ruimte biedt voor creativiteit en kracht van die bewoners. Deze cursus geeft u handvatten hoe u dat benut en organiseert.

  Tijdstip: van 09.30 tot 16.30 uur
  Locatie: Van der Valk Hotel Amersfoort

  Voor meer info, klik hier.

 • SEP
  27

  ‘Waving Grasses’

  27 september 2018 Nunspeet

  In Kijktuinen Nunspeet is een speciale grassentuin aangelegd waar bijna alle in Nederland voorkomende grassen en de meest winterharde bamboes te zien zijn. Deze ‘Waving Grasses’ staan centraal tijdens het Open Huis bij Kijktuinen Nunspeet.

  Themarondleiding om 14.00 uur (aanmelden).

  Wanneer: 27 september 2018
  Waar: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26, 8071 ZK Nunspeet

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.kijktuinen.nl.

 • OKT
  3

  Cursus Kwaliteitsmeting aan bomen

  3 oktober 2018 Oosterbeek

  In deze cursus wordt ingegaan op de beworteling van planten en bomen en op mycorrhizaschimmels. Onderdeel van deze cursus is een praktijkcase buiten aan de hand van door de deelnemers genomen wortelmonsters. Organisator is Cursus Centrum Cambium.


  Duur: 1 dag
  Datum: 3 oktober 2018
  Kosten: € 425 exclusief btw
  Docent: Jacqueline Baar, Biomygreen

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  9

  Toepassen van vaste planten: innovatie in het openbaar groen

  9 oktober 2018 Nieuwerkerk aan den IJssel

  Deze praktische cursus van Cursus Centrum Cambium gaat in op de eigenschappen van vaste planten, het ontwerp en de beste methoden voor aanplant en onderhoud. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden.

  Duur: 1 dag
  Datum: 9 oktober 2018
  Kosten: € 395 exclusief btw
  Docent: Bert Griffioen, Griffoen Wassenaar

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  10

  Planten en verplanten van bomen

  10 oktober 2018 Bleskensgraaf

  Deze cursus van Cursus Centrum Cambium gaat in op het plant- en verplantproces. Dit proces kent vele kritische succesfactoren. Deze zullen uitgebreid behandeld worden. Doel is om 3 jaar na aanplant goed aangeslagen en doorgroeiende bomen te hebben. Wat moeten we wel maar juist ook niet doen om dit te bereiken? Welke normen zijn van toepassing?

  Duur: 1 dag
  Datum: 10 oktober
  Kosten: € 395 exclusief btw
  Docent: Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank.

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  18

  Meesters in de Tuin

  18 oktober 2018 Cuijk

  Meesters in de Tuin. Een inspiratie-event voor hoveniers, architecten en ontwerpers. Met dit jaar ruim 3200 m2 inspiratie en noviteiten. Verzorgd door circa 50 partners.

  Wanneer: donderdag 18 oktober 2018
  Waar: Ebben Inspyrium, Beerseweg 45, 5431LB Cuijk

  Voor meer info, klik hier.

 • OKT
  24

  Cursus Ziekte- en plaagmanagement

  24 oktober 2018 Oosterbeek

  Deze cursus steekt in op het praktische beheer van de meest voorkomende ziekten en plagen in bomen. Het registreren, communiceren en beheren middels de meest actuele methodes komt aan de orde. De cursus vereist een basiskennis van het herkennen van ziekten en plagen in bomen. Organisator is het Cursus Centrum Cambium.

  Duur: 2 dagen
  Datum: 24 en 31 oktober 2018
  Kosten: € 695 exclusief btw
  Docent: Henry Kuppen, Terra Nostra

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  1

  Cursus ’Werken met de NDFF’

  1 november 2018 Utrecht

  Tijdens de bijeenkomst komen het (mobiel) invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van oude data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en het gebruik in de praktijk aan bod. Leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes.

  Datum: donderdag 1 november; 13.30 - 16.00 uur
  Locatie: Utrecht

  Voor aanmelden en meer info, kijk op www.ndff.nl.

 • NOV
  7

  Diversiteit in boomsoorten als kans voor een robuust ontwerp

  7 november 2018 Oosterbeek

  In deze cursus leert u over de voordelen van en aandachtspunten bij het toepassen van diversiteit in boomsoorten in het ontwerp. Ook krijgt u handvatten voor het bereiken van het gewenste beeld met verschillende boomsoorten. Organisator is het Cursus Centrum Cambium.

  Duur: 1 dag
  Datum: 7 november 2018
  Kosten: € 425 exclusief btw
  Docent: Thor Hendriks, landschapsarchitect Burobol en Henry Kuppen, Terra Nostra

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  13

  Bestelauto Expo 2018

  13 november 2018 Houten

  De tweede editie van de nationale bestelautovakbeurs: de nationale vakbeurs voor de bestelautobranche. Het event bundelt alle producten en informatie over bestelauto’s voor ZZP’ers, MKB’ers, fleetowners en automotive managers. Organisator is EXPOMotion.


  Datum: 13 en 14 november 2018
  Locatie: Expo Houten

  Voor meer info, kijk op www.expomotion.nl.

 • NOV
  14

  Bestelauto Expo 2018

  14 november 2018 Houten

  De tweede editie van de nationale bestelautovakbeurs: de nationale vakbeurs voor de bestelautobranche. Het event bundelt alle producten en informatie over bestelauto’s voor ZZP’ers, MKB’ers, fleetowners en automotive managers. Organisator is EXPOMotion.


  Datum: 13 en 14 november 2018
  Locatie: Expo Houten

  Voor meer info, kijk op www.expomotion.nl.

 • NOV
  15

  Juridische aspecten van bomen in de openbare ruimte

  15 november 2018 Oosterbeek

  Deze cursus is specifiek voor personen die werkzaam zijn voor publiekrechtelijke of private eigenaren van bomen in de openbare ruimte zoals gemeenten, provincies, waterschappen. Aan bod komen onder andere ’Schade door de boom en de boomveiligheidscontrole’, en ’De omgevingsvergunning, met als subonderwerpen: kap, bouw en handhaving’. Organisator is het Cursus Centrum Cambium.

  Duur: 1 dag
  Datum: 15 november 2018
  Kosten: € 450 exclusief btw
  Docent: mr. Jilles van Zinderen, MANZ legal

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  20

  Cursus Boom Anatomie en Fysiologie

  20 november 2018 Oosterbeek

  Deze cursus geeft u een basis om de boom en zijn functioneren in het veld beter te doorgronden. Organisator is het Cursuscentrum Cambium.

  Datum: 20 november 2018
  Kosten: € 395 exclusief btw.
  Docent: Erik Platje, Danphe

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  22

  Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2018

  22 november 2018 Almere

  De jaarlijkse kennis- en ontmoetingsplek voor beheerders en adviseurs van de openbare ruimte. Organisator CROW is dit jaar te gast bij de gemeente Almere in de Kunstlinie Almere Flevoland.

  Gastgemeente Almere en alle andere steden in Nederland krijgen te maken met grote vraagstukken zoals onder andere de energietransitie, klimaatadaptatie, grondstoffenschaarste en gezondheidsvraagstukken. Daar gaat CROW dit jaar met u over in gesprek.

  Vroegboekkorting bij inschrijving voor 31 augustus 2018:  € 395 in plaats van € 450.

  Wanneer: donderdag 22 november 2018
  Waar: gemeente Almere in de Kunstlinie Almere Flevoland

  Voor meer info en aanmelding, kijk op www.crow.nl.