Agenda

 • JUN
  5

  Geschilderde tuinen

  5 juni 2018 - 26 augustus 2018 Laren

  Expositie Geschilderde tuinen. Tijdens de periode 1880 – 1940 richtten de modernisten uit binnen- en buitenland zich veelvuldig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Claude Monet, Emile Nolde, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink nemen u mee in hun veelkleurig paradijs.

  Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. U ziet schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin.

  Wanneer: van 5 juni t/m 26 augustus
  Waar: Museum Singer Laren, Oude Drift 1, Laren

  Voor meer info, kijk op www.singerlaren.nl.

 • JUL
  25

  Evolutiecursus ‘Van alg tot orchidee’

  25 juli 2018 - 29 augustus 2018 Leiden

  Tijdens deze cursus maakt u kennis met een groot deel van de levende plantencollectie van de Hortus. Plantenkenner en botanisch rondleider Arend Wakker leidt in zes zomeravonden langs de complete evolutie van de planten. Het is geen theoretische cursus, maar één beeldend en doorlopend verhaal.

  Zichtbaar wordt dat de evolutie van de planten zeer sterk samenhangt met de evolutie van onze planeet en met de ontwikkelingen van het dierenleven. Ook ontmoete u fascinerende voorbeelden van de samenwerking tussen planten en hun omgeving. De wording en samenhang van de verschillende plantengroepen zal geïllustreerd worden met wat we met het blote oog kunnen zien.

  Zes woensdagavonden: eerste keer op 25 juli (laatste op 29 augustus), van 19.00 - 21.00

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.hortusleiden.nl.

 • JUL
  26

  Openstellinging privétuin Piet en Anja Oudolf

  26 juli 2018 - 27 oktober 2018 Hummelo

  De privétuin van Piet en Anja Oudolf is in 2018 voor het laatste jaar te bezoeken. Dit is mogelijk in de periode van:
  -31 mei tot en met 7 juli; en van
  -26 juli tot en met 27 oktober

  Geopend: steeds op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur
  Locatie: Broekstraat 17, 6999 DE Hummelo

  Voor meer info, kijk op oudolf.com.

 • AUG
  19

  Open Tuinendag ’De Levende Tuin’

  19 augustus 2018 Geleen

  In 1959 werd door de ouders van de huidige eigenaar begonnen aan deze 2.000 m2 grote natuurtuin die grenst aan de oever van de Geleenbeek. Er staan veel bomen in de tuin, waarvan beeldbepalend de Corylus maxima Purpurea en de Crataegus monogyna, waarschijnlijk meer dan 100 jaar geleden als zaailing ontsproten. Er is hoogteverschil in deze groene tuin met veel water en paden met fijn grind uit de Maas.


   

  Data: zondag 19 augustus en 16 september; van 10.00 tot 17.00 uur.
  Locatie: De Levende Tuin, Bergstraat 21, 6166 CD Geleen


   

  Voor meer info, kijk op www.smeetshoveniersbedrijf.nl.

 • AUG
  22

  Plantarium

  22 augustus 2018 - 24 augustus 2018 Hazerswoude-Dorp

  Internationale vakbeurs voor de boomkwekerij. Op Plantarium presenteren zo'n 300 exposanten uit verschillende landen hun sortiment boomkwekerijproducten voor de consumentenmarkt in pot en container en als vollegronds product.

  Dit jaar voor het eerst in combinatie met de Najaarsbeurs van Groen-Direkt en op de locatie van Groen-Direkt. Meer informatie: plantarium.nl

 • AUG
  24

  Mini-symposium: Wat te doen met ontworpen groen?

  24 augustus 2018 Dedemsvaart

  Dit mini-symposium is een vervolg op het eerder in Haarlem gehouden mini-symposium ’Wat te doen met ontworpen groen?’. Ook nu in Dedemsvaart is het thema: Hoe ga je om met het ontworpen groen van de twintigste eeuw in openbare en semi-openbare ruimtes?  Er komen vragen aan de orde als: ’Wanneer is ingrijpen nodig en hoe ver ga je daarin?’ en ’Houd je vast aan het oorspronkelijke idee of pas je het juist aan naar de eisen en ideeën van deze tijd?’

  Het symposium is de afsluiting van de reizende expositie over Mien Ruys, die tot eind augustus in de Tuinen Mien Ruys is te zien. Organisator: Stichting Tuinen Mien Ruys en de Nederlandse Tuinenstichting.

  Wanneer: vrijdagmiddag 24 augustus 2018, 12.30 - 17.00
  Waar: Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, Dedemsvaart
  Wie: Groenontwerpers, groenbeheerders en andere geïnteresseerde vakgenoten

  Voor meer info en opgave, klik hier.

 • AUG
  30

  Indian Summer is coming

  30 augustus 2018 Nunspeet

  In de Kijktuinen Nunspeet is een border samengesteld van planten waarvan de bloei valt in het najaar. Veel van deze planten bloeien door tot het gaat vriezen. Door gebruik te maken van een assortiment met bloei in het naseizoen laten we zien dat je op verschillende manieren met een tuin kan omgaan. Met rondleiding.

  Wanneer: donderdag 30 augustus 2018, van 10.00 - 17.00. Rondleiding om 14.00 uur.
  Waar: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26 in Nunspeet

  Voor meer info, kijk op www.kijktuinen.nl

 • AUG
  31

  module Bladverliezende heesters (Plantenkennis Compleet)

  31 augustus 2018 - 1 september 2018 Boskoop

  Op 31 augustus/1 september 2018 start de module Bladverliezende heesters van de cursus Plantenkennis Compleet. Locaties zijn Esveld in Boskoop en Greenlink in Hazerswoude/Boskoop. Organisator: OntwerpAcademie.

  Plantenkennis Compleet is een zeer complete cursus waarin alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld. De kenmerkende planteigenschappen worden aangevuld met heldere en gestructureerde theoretisch kennis en praktische inzichten. Je krijgt les bij de kwekerijen en tuinen van Esveld en Greenlink. In 30 lessen, verspreid over 18 modules, leer je aan de hand van levend plantmateriaal heel veel over planten en krijg je inzicht in alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte.

  De modules zijn op aanvraag ook los te volgen.

  Voor meer info, kijk op www.ontwerpacademie.nl.

 • SEP
  4

  Expert Tour Van den Berk: droogte-resistente bomen

  4 september 2018 Sint-Oedenrode

  Van den Berk Boomkwekerijen houdt een Expert Tour over droogte-resistente bomen. Zij bieden groenprofessionals de mogelijkheid een uitgebreider assortiment in de kwekerij te bekijken, samen met hun deskundigen.


  De tour bestaat uit een ontbijt plus fietstocht. Deelnemers kunnen met eigen ogen waarnemen welke bomen zich goed kunnen handhaven bij langdurige droogte en welke soorten het zwaar hebben. Van den Berk toont hun selectie van beste droogte-resistente bomen en zal ook de overige eigenschappen van deze bomen bespreken.

  Datum: 4 september 2018, van 7.30 - 11.00 uur
  Locatie: Van den Berk Boomkwekerijen - Donderdonk 4 - 5492VJ - Sint-Oedenrode

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.vdberk.nl.

 • SEP
  6

  September Tuinmaand Paleis Het Loo

  6 september 2018 - 30 september 2018 Apeldoorn

  Paleis Het Loo zet in september de tuinen weer volop in de schijnwerpers waarbij publiek een kijkje kan nemen op plaatsen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Op donderdagen en vrijdagen worden bezoekers ‘buiten de perken’ meegenomen om samen met de tuinconservator of tuinbaas de Floriskas en Kwekerij te bezichtigen. Ook kan er een kijkje worden genomen in de Pompenkelder om alles te weten te komen over de werking van de fonteinen en bij de stallen laten de bloemisten van Paleis Het Loo zien hoe een koninklijk boeket wordt geschikt.

  De tuinrondleidingen staan de hele maand in het teken van het smakelijke thema ‘Een tuin om op te eten!’ en op alle dagen is via een buitenlift het dak toegankelijk voor een koninklijk uitzicht op de paleistuinen. Het laatste weekend van de September Tuinmaand wordt feestelijk afgesloten met muziek en een kleine tuinbeurs.

  Voor meer info, kijk op www.paleishetloo.nl.

 • SEP
  7

  Workshop Seizoenenborder – Maak zelf een beplantingsplan

  7 september 2018 Utrecht

  In een seizoenenborder is de beplanting een mix van vroege bloeiers, zomerbloeiers en planten die in de herfst bloeien. In deze workshop laat tuinontwerpster Modeste Herwig inspirerende voorbeelden van borders zien, die meerdere tuinseizoenen mooi zijn. Deelnemers leren deze dag over de kleurentheorie voor tuiniers. ’s Middags leren deelnemers een beplantingsplan te maken voor een border of een perk.

  Datum: vrijdag 7 september 2018, van 10.00 tot 16.00 uur

  Locatie: Botanische Tuinen te Utrecht

  De cursusprijs bedraagt € 79,50, incl. koffie, lunch en materialen.

  Voor meer info en aanmelden, klik hier.

 • SEP
  7

  Biomassa-bustour voor industrie West-Nederland

  7 september 2018 Rotterdam

  VEMW, NVDE en het Platform Bioenergie organiseren in samenwerking met RVO.nl een bustour voor de industrie. Tijdens de bustour delen zij kennis van en praktijkervaringen met de mogelijkheden van vergroening van de industriële warmtebehoefte door inzet van biomassa. Er is ook een buspitch: Eneco (Rotterdam) vertelt over Bio-energiecentrale Golden Raand Delfzijl (49 MWe).

  Programma:
  vrijdag 7 september 2018
  Tijd: 10.00 - 16.00 uur
  Installatie: AVR Rotterdam-Rozenburg
  Buspitch: Eneco (Rotterdam) over Bio-energiecentrale Golden Raand Delfzijl (49 MWe)
  De bus brengt u weer terug bij het startpunt, waar wordt afgesloten met een borrel.

  Voor meer info kijk www.vemw.nl.

 • SEP
  8

  HEX open tuin- en plantendagen 2018

  8 september 2018 Heers (België)

  Het 18e eeuwse Hex is omgeven door weelderige tuinen en parken, akkers, boomgaarden en bossen. De tuinen en het landschapspark zijn tweemaal per jaar geopend voor bezoekers; eenmaal tijdens het tweede weekend van juni en tijdens het tweede weekend van september.


  Data: zaterdag 8 en zondag 9 september 2018, van 10.00 - 18.00 uur
  Locatie: Kasteel Hex, B-3870, Meerweg, Heers in België.

  Voor meer informatie over het programma, kijk op www.hex.be.

   

 • SEP
  9

  HEX open tuin- en plantendagen 2018

  9 september 2018 Heers (België)

  Het 18e eeuwse Hex is omgeven door weelderige tuinen en parken, akkers, boomgaarden en bossen. De tuinen en het landschapspark zijn tweemaal per jaar geopend voor bezoekers; eenmaal tijdens het tweede weekend van juni en tijdens het tweede weekend van september.


  Data: zaterdag 8 en zondag 9 september 2018, van 10.00 - 18.00 uur
  Locatie: Kasteel Hex, B-3870, Meerweg, Heers in België.

  Voor meer informatie over het programma, kijk op www.hex.be.

 • SEP
  12

  Informatieavond VHG Brancheopleiding

  12 september 2018 Eelde

  TerraNext in Eelde organiseert op woensdag 12 september een informatieavond over de VHG Brancheopleiding. De avond start om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 21.30 uur. Docenten en deelnemers vertellen medewerkers alles wat zij moeten weten over deze opleiding. Aanmelden kan tot 10 september via info@terranext.nl. Kijk voor meer informatie op de website van TerraNext.

 • SEP
  14

  Workshop Seizoenenborder – Maak zelf een beplantingsplan

  14 september 2018 Utrecht

  In een seizoenenborder is de beplanting een mix van vroege bloeiers, zomerbloeiers en planten die in de herfst bloeien. In deze workshop laat tuinontwerpster Modeste Herwig inspirerende voorbeelden van borders zien, die meerdere tuinseizoenen mooi zijn. Deelnemers leren deze dag over de kleurentheorie voor tuiniers. ’s Middags leren deelnemers een beplantingsplan te maken voor een border of een perk.

  Datum: vrijdag 14 september 2018, van 10.00 tot 16.00 uur

  Locatie: Botanische Tuinen te Utrecht

  De cursusprijs bedraagt € 79,50, incl. koffie, lunch en materialen.

  Voor meer info en aanmelden, klik hier.

 • SEP
  14

  GardenExperience

  14 september 2018 Hoogeveen

  Elke twee jaar vindt dit congres voor groene ondernemers plaats. Ook in 2018 organiseert TuinKeur weer dit congres voor én door de branche. Het thema van GardenExperience 2018 is ‘Communicatie bepaalt het resultaat’. Dit congres geeft de hovenier handvatten voor het ondernemerschap van morgen. Met lezingen en diverse workshops van professionals binnen en buiten de branche is er volop inspiratie voor de ondernemende hovenier.

  Wanneer: vrijdag 14 september, van 8.30 - 17.00 uur
  Waar: Theater – Congrescentrum De Tamboer, Hoofdstraat 17, 7902 EA Hoogeveen

  Kijk voor meer info op www.gardenexperience.nl.

 • SEP
  15

  Oogstfair op De Boschhoeve

  15 september 2018 Wolfheze

  Een feest van ruiken, kijken en proeven van de vele streekproducten van het platteland, zoals knoflooksoep, oude appelrassen en imkerijprodukten. Gastkwekers zijn uitgenodigd met voorjaarsbollen en knollen in de zak, biologische groenten en kruiden en vele soorten knoflookbollen. De privé-tuinen staan nog volop in bloei en in de ’Mooie Moestuin’ staan de bedden in september vol groenten, pompoenen, kruiden en bloemen met bijpassende stillevens. In de grote pluktuin kunnen nog naar hartenlust kleurrijke boeketten geplukt worden.

  Datum: zaterdag 15 september, van 10.00 tot 17.00 uur
  Locatie: Kwekerij/Tuin ’De Boschhoeve’, Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

  Kijk voor meer info op www.boschhoeve.nl.

 • SEP
  16

  Open Tuinendag ’De Levende Tuin’

  16 september 2018 Geleen

  In 1959 werd door de ouders van de huidige eigenaar begonnen aan deze 2.000 m2 grote natuurtuin die grenst aan de oever van de Geleenbeek. Er staan veel bomen in de tuin, waarvan beeldbepalend de Corylus maxima Purpurea en de Crataegus monogyna, waarschijnlijk meer dan 100 jaar geleden als zaailing ontsproten. Er is hoogteverschil in deze groene tuin met veel water en paden met fijn grind uit de Maas.


   

  Data: zondag 16 september; van 10.00 tot 17.00 uur.
  Locatie: De Levende Tuin, Bergstraat 21, 6166 CD Geleen


   

  Voor meer info, kijk op www.smeetshoveniersbedrijf.nl.

 • SEP
  17

  Inrichten en verbeteren groeiplaatsen met moderne oplossingen

  17 september 2018 - 18 september 2018 Oosterbeek

  Tweedaagse cursus van Cursus Centrum Cambium.

  Tijdens deze cursus leert u aan welke voorwaarden een groeiplaats voor een boom moet voldoen en hoe deze in te richten. U kent de nieuwste groeiplaatsconstructies voor bomen in verharding en hoe/wanneer deze toe te passen. U weet hoe u groeiplaatsen kunt verbeteren in bestaande situaties.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • SEP
  18

  Mini-symposium ‘BREEAM’ bij Binder

  18 september 2018 Poortugaal

  Hoe groener en duurzamer het gebouw, des te hoger de BREEAM-score. BREEAM is een duurzaamheidscertificaat voor gebouwen en gebieden dat verkregen kan worden door het behalen van BREEAM punten. Maar hoe kunnen deze punten gerealiseerd worden? Wat zijn kansen vóór en wat zijn aandachtspunten bij het behalen van een BREEAM-certificaat? En wat draagt BREEAM bij aan de biodiversiteit in een stedelijke omgeving?

  Op deze vragen en onderwerpen gaan vier sprekers in tijdens dit mini-symposium. Organisator: Binder Groenprojecten i.s.m. Regelink Ecologie & Landschap en RANOX natuuraannemer.

  Datum:dinsdag 18 september, 15.00 - 17.30 (inclusief netwerkborrel)
  Locatie: Binder Groenprojecten, Hofhoek 3, 3176PD, Poortugaal. (direct naast de metro)

  Voor meer info en opgave, klik hier.

 • SEP
  19

  Nationale Demodag Hoveniers

  19 september 2018 Biezenmortel

  De derde woensdag in september is het weer Gazondemodag, een praktijkdag voor hoveniers en groenvoorzieners. Met een nieuwe naam en invulling willen de initiatiefnemers de dag naar een hoger plan trekken: Nationale Demodag Hoveniers laat op 19 september in Biezenmortel trends en ontwikkelingen uit ’de levende tuin’ zien. Er komen ook grote themademonstraties met de nieuwste machines, producten en toepassingen.

  Er is een doorlopend programma van 9.00 tot 17.00 uur. Het event wordt gehouden op het terrein van Kuypers Graszoden in Biezenmortel. Inschrijven kan hier, de toegang is gratis.

 • SEP
  20

  Seminar Bodem is de Basis

  20 september 2018 Houten

  Wellantcollege Cursussen & Trainingen organiseert, samen met Tuin en Landschap en de VHG, op donderdag 20 september het evenement Bodem is de Basis. Tijdens dit evenement leert u de bodem lezen. Experts vertellen u alles over de ins en outs en laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bodemgebruik.

  Bij de diverse workshops:
  - Ontdekt u hoe u de bodem goedkoper en beter kunt beheren;
  - Krijgt u zicht op wat er gebeurt in de bodem en hoe u daar het beste mee om kunt gaan, zodat er betere en gezondere omstandigheden ontstaan voor beplanting;
  - Komt u te weten hoe u biologische gewasbeschermingsmiddelen in kunt zetten.
  -Ook kunt u een bijeenkomst voor uw spuitlicentie volgen.

  Vragen? Neem contact op met Jan van de Burgt via 06-23978753 of stuur een email naar cursussentrainingen@wellant.nl.

  Wanneer: 20 september 2018
  Waar: Houten

  Inschrijven kan via de website van Wellantcollege. Tot 31 juli geldt een vroegboekkorting van 20%.

   

 • SEP
  25

  ’ConGRAS – de Revival van sportgras’

  25 september 2018 Arnhem

  Bijeenkomst over ontwikkelingen in de grasbranche. De grasmarkt is volop in beweging. Binnen de branche zijn er allerlei initiatieven op het vlak van milieu, duurzaamheid en kwaliteit. Dit is aanleiding voor de BSNC om een bijeenkomst te organiseren om de branche te informeren over actuele onderwerpen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de ontwikkelingen in de grasmarkt. Met vier themablokken en dinerbuffet na afloop.

  Datum en tijd: dinsdag 25 september 2018, 13.00 – 18.30 uur
  Locatie : Nationaal Sportcentrum Papendal, Arnhem

  Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.bsnc.nl.

 • SEP
  25

  Verzorgen monumentale bomen

  25 september 2018 Arnhem

  U leert tijdens de cursus criteria voor opname van monumentale bomen, historie en achtergrond verzorging, levensstadia, moderne onderhouds-en verzorgingstechnieken en er wordt gewerkt met een praktijkcase. Na deze cursus weet u hoe monumentale bomen op een moderne wijze te verzorgen. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • SEP
  26

  Succesvolle inrichting van openbare ruimte

  26 september 2018 Amersfoort

  Cursus Succesvolle inrichting van openbare ruimte -Bewonersparticipatie en coproductie.

  Deze CROW-cursus gaat over het benutten van de kracht van bewoners bij (her)inrichting van de openbare ruimte. Bewoners of ondernemers willen steeds vaker directe invloed uitoefenen op hun woon en leefomgeving. Dat kan zijn via een initiatief of via invloed op een ontwerpproces. Dat zorgt voor een verschuiving van inspraak naar coproductie: een andere en meer gelijkwaardige rolverdeling die vertrouwen en ruimte biedt voor creativiteit en kracht van die bewoners. Deze cursus geeft u handvatten hoe u dat benut en organiseert.

  Tijdstip: van 09.30 tot 16.30 uur
  Locatie: Van der Valk Hotel Amersfoort

  Voor meer info, klik hier.

 • SEP
  26

  Herkennen van bomen. Zomerherkenning

  26 september 2018 - 27 september 2018 Wageningen

  Deze tweedaagse cursus gaat in op de determinatie aan de hand van zomerkenmerken van bomen. U leert tijdens deze cursus ruim 60 soorten en cultivars bladverliezende bomen en struiken die algemeen voorkomen in Nederland, zowel in het landschap als in het stedelijk gebied. U leert de belangrijkste eigenschappen en zomerkenmerken van deze bomen, waardoor u de soort op naam kunt brengen. De nadruk zal liggen op praktische aspecten. Door het oefenen met verse takken zal u de soorten leren de soorten leren herkennen. Door middel van een excursie leert u herkenning van habitus en toepassing in beplanting.
  Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • SEP
  26

  Controleur Handboek Bomen

  26 september 2018 Oosterbeek

  Het Norminstituut Bomen heeft een nieuw instrument ontwikkeld: de Resultaatsmeter. Hiermee wordt getoetst of de kwaliteitseisen die in het Handboek Bomen worden voorgeschreven goed worden toegepast in de praktijk. In deze tweedaagse cursus leert u alles over de resultaatsmeter en de achtergronden. U leert zelfstandig projecten aanmaken, metingen uitvoeren en metingen controleren. Na de cursus volgt het landelijk examen. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • SEP
  26

  Vakbeurs Openbare Ruimte

  26 september 2018 - 27 september 2018 Utrecht

  Vakbeurs Openbare Ruimte staat volledig in het teken van ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte. Op de beurs kunnen professionals elkaar  ontmoeten, kennis halen en delen, en de laatste nieuwe ontwikkelingen ervaren. Op de beursvloer staan honderden bedrijven met de allernieuwste producten en diensten. In de lezingzalen worden presentaties gegeven waarbij je de nodige kennis opdoet.


  Of het nu onderhoud is van straten, plantsoenen en parken, het beheer van wijken, de inrichting van steden, het ontwerpen van compleet nieuwe gebieden of het toepassen van smart-cityconcepten, alles is er voor welke openbareruimtespecialist dan ook. En dus ook voor betrokken burgers die actief zijn voor hun eigen straat of wijk.

  Locatie: Jaarbeurs Utrecht | Hallen 2, 3 en 4
  Jaarbeursplein - 3521 AL Utrecht
  Geopend: Openingstijden op beide dagen
  9.30 - 17.00 uur.

  Voor meer info en gratis registreren, kijk op www.openbareruimte.nl.

 • SEP
  27

  ‘Waving Grasses’

  27 september 2018 Nunspeet

  In Kijktuinen Nunspeet is een speciale grassentuin aangelegd waar bijna alle in Nederland voorkomende grassen en de meest winterharde bamboes te zien zijn. Deze ‘Waving Grasses’ staan centraal tijdens het Open Huis bij Kijktuinen Nunspeet.

  Themarondleiding om 14.00 uur (aanmelden).

  Wanneer: 27 september 2018
  Waar: Kijktuinen Nunspeet, Kienschulpenweg 26, 8071 ZK Nunspeet

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.kijktuinen.nl.

 • SEP
  27

  Studiemiddag ‘Biodiversiteit & gezondheid’

  27 september 2018 Utrecht

  Het is wel bekend dat groen in de leefomgeving een positief effect op de gezondheid heeft, maar hoe kan je hier in de stad mee omgaan? Welke voorbeelden zijn er, maar ook wat zijn bijvoorbeeld risico’s van teken in parken? Hoe kan je de stad inrichten met het oog op gezondheid?

  Tijdens deze studiedag wordt hierover meer duidelijk. Op het programma staan onder meer voordrachten over:
  - Gezond stedelijk leven & natuur, voorbeelden uit Utrecht – Jaap Toet, gezondheidsadviseur Gemeente Utrecht.
  - Teken in de bebouwde omgeving, risico’s en hoe er mee om te gaan? – Ans van Lier, GGD Regio Utrecht.
  - Do’s en dont’s bij de aanleg van groene schoolpleinen – Tineke Vermeer, gemeente Tilburg.

  Organisator: Werkgroep Stedelijke Ecologie (WSE)

  Datum: 27 september 2018, van 13.00 -17.30 uur
  Adres: Gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, Utrecht (op/naast Utrecht CS)

  Er is ruimte voor 50 deelnemers, aanmelding via: milieu@utrecht.nl.

 • OKT
  2

  Het keuren van bomen op kwekerij; de aankoopkwaliteit van bomen

  2 oktober 2018 Nettetal (D)

  Om de cursus dichtbij de werkelijke inkoop en praktijkgericht te houden, wordt de cursus gegeven op een laanboomkwekerij. Allereerst wordt op hoofdlijnen de laanboompraktijk behandeld. Vervolgens wordt u aan de hand van directe voorbeelden op de kwekerij geleerd waarop u moet letten bij de aankoop van een boom. De volgende vragen worden behandeld:
  • Wat gebeurt er op de kwekerij met de boom?
  • Welke verschillende kwaliteiten zijn beschikbaar? • Hoe herkent u op de kwekerij de juiste kwaliteit? • Welke kwaliteit past het beste bij mijn project?
  Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • OKT
  3

  Cursus Kwaliteitsmeting aan bomen

  3 oktober 2018 Oosterbeek

  In deze cursus wordt ingegaan op de beworteling van planten en bomen en op mycorrhizaschimmels. Onderdeel van deze cursus is een praktijkcase buiten aan de hand van door de deelnemers genomen wortelmonsters. Organisator is Cursus Centrum Cambium.


  Duur: 1 dag
  Datum: 3 oktober 2018
  Kosten: € 425 exclusief btw
  Docent: Jacqueline Baar, Biomygreen

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  3

  Controleur Handboek Bomen

  3 oktober 2018 Oosterbeek

  Het Norminstituut Bomen heeft een nieuw instrument ontwikkeld: de Resultaatsmeter. Hiermee wordt getoetst of de kwaliteitseisen die in het Handboek Bomen worden voorgeschreven goed worden toegepast in de praktijk. In deze tweedaagse cursus leert u alles over de resultaatsmeter en de achtergronden. U leert zelfstandig projecten aanmaken, metingen uitvoeren en metingen controleren. Na de cursus volgt het landelijk examen. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • OKT
  4

  Beheer van bomen in parken en domeinen

  4 oktober 2018 Arnhem

  De druk op onze parken en groene gebieden in de stad wordt steeds groter, meer en meer mensen zien de parken in de stad als de favoriete locatie om voor langere tijd heen te gaan. Hoe ga je als beheerder hier mee om en hoe kan je deze populariteit omzetten naar een waarde?

  We gaan naar buiten het groen in, juist omdat de meeste vragen en gesprekken over het groen gaan. We leren te communiceren met liefde en met kennis van groen. Herkennen van stake holders in uw gebied  en ze inzetten voor uw promotie. We gaan de waarde van het groen en hun gebruikers zichtbaar maken, en de waarde inzetten voor de stad. Groen is niet meer een sluitpost maar de succes factor van de omgeving. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • OKT
  5

  Keukenhof Bloembollenmarkt

  5 oktober 2018 - 6 oktober 2018 Lisse

  Plant de lente! Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober vindt de Keukenhof Bloembollenmarkt plaats. Tientallen kwekers die zich gespecialiseerd hebben in het kweken van niet-alledaagse soorten bolgewassen, bieden hun producten aan.

  De Bloembollenmarkt is geopend op 5 en 6 oktober van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang en het parkeren zijn gratis. De Keukenhof-tuinmannen verzorgen plantdemonstraties. De bezoeker ontvangt nuttige tips en adviezen.

  Voor meer info, kijk op www.keukenhof.nl.

 • OKT
  6

  Herfstig!

  6 oktober 2018 - 4 november 2018 Arcen

  Op 6 oktober start de kleurrijke afsluiting van het tuinseizoen van Kasteeltuinen Arcen, met het evenement: Herfstig! Hierbij zorgen duizenden (bol)chrysanten samen met calluna’s, erica’s en de bijzondere Japanse Esdoorn collectie voor een schitterend kleurenpalet.

  Locatie: Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen

  Dagelijks geopend van 10:00 uur tot en met 18:00 uur. Vrijdag 12 oktober t/m zaterdag 20 oktober 2018 ook in de avonduren, van 19:00 uur tot en met 23:00 uur, geopend.

  Voor meer info: kijk op www.kasteeltuinen.nl.

 • OKT
  9

  Toepassen van vaste planten: innovatie in het openbaar groen

  9 oktober 2018 Nieuwerkerk aan den IJssel

  Deze praktische cursus van Cursus Centrum Cambium gaat in op de eigenschappen van vaste planten, het ontwerp en de beste methoden voor aanplant en onderhoud. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden.

  Duur: 1 dag
  Datum: 9 oktober 2018
  Kosten: € 395 exclusief btw
  Docent: Bert Griffioen, Griffoen Wassenaar

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  10

  Planten en verplanten van bomen

  10 oktober 2018 Bleskensgraaf

  Deze cursus van Cursus Centrum Cambium gaat in op het plant- en verplantproces. Dit proces kent vele kritische succesfactoren. Deze zullen uitgebreid behandeld worden. Doel is om 3 jaar na aanplant goed aangeslagen en doorgroeiende bomen te hebben. Wat moeten we wel maar juist ook niet doen om dit te bereiken? Welke normen zijn van toepassing?

  Duur: 1 dag
  Datum: 10 oktober
  Kosten: € 395 exclusief btw
  Docent: Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank.

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • OKT
  11

  Zwamaantastingen in bomen. Basiscursus

  11 oktober 2018 Arnhem

  Tijdens deze cursus wordt de biologische achtergrond behandeld. Daarnaast leert u over het herkennen van de meest voorkomende (houtrot) zwammen, zwammen en boomsoorten, infectie van schimmels in bomen en symptomen, hoe en waar dringt de schimmel een boom in en waar wordt de boom aangetast. Na deze cursus kunt u de meest voorkomende zwamaantastingen herkennen. De Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • OKT
  13

  Chrysantenfestival (Kikumatsuri)

  13 oktober 2018 - 21 oktober 2018 Hasselt (B)

  Het ’Chrysantenfestival’ (Kikumatsuri) plaats in de Japanse Tuin in Hasselt. Van oudsher vieren Japanners de bloeiperiode van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku in de Japanse traditie staat symbool voor een lang leven en de Japanse keizer, en is hiermee de nationale bloem van Japan.


  Dit jaar wordt het Chrysantenfestival geëerd met de creativiteit van een bloemenkunstenaar van Belgische bodem, Tom de Houwer. Tom houdt van het creëren van grote florale objecten en van mensen door hen met bloemen te inspireren en samen te brengen. Voor het Chrysantenfestival heeft hij een aantal grote kunstwerken met chrysanten ontworpen, met als artistiek vertrekpunt ’Sensei Senses’. Met dit project wil hij graag de Japanse traditie, hier gesymboliseerd door de Japanse Tuin en de zintuiglijke beleving combineren.

  Wanneer: 13-21 oktober 2018, dinsdag-vrijdag en zondag 10.00-17.00 uur, zaterdag 10.00-23.00 uur (maandag gesloten)
  Waar: Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt, België

  Voor tickets en meer info, kijk op www.japansetuin.be.

 • OKT
  18

  Meesters in de Tuin

  18 oktober 2018 Cuijk

  Meesters in de Tuin. Een inspiratie-event voor hoveniers, architecten en ontwerpers. Met dit jaar ruim 3200 m2 inspiratie en noviteiten. Verzorgd door circa 50 partners.

  Wanneer: donderdag 18 oktober 2018
  Waar: Ebben Inspyrium, Beerseweg 45, 5431LB Cuijk

  Voor meer info, klik hier.

 • OKT
  24

  Ziekte en plaagmanagement

  24 oktober 2018 - 31 oktober 2018 Oosterbeek

  Deze tweedaagse cursus steekt in op het praktische beheer van de meest voorkomende ziekten en plagen in bomen. Het registreren, communiceren en beheren middels de meest actuele methodes komt aan de orde. De cursus vereist een basiskennis van het herkennen van ziekten en plagen in bomen. De cursus “Actuele ziekten en aantastingen in bomen” vormt een goede basis voor deze cursus. De Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Data: 24 en 31 oktober.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

   

 • OKT
  25

  Boomveiligheidscontroleur (incl. examentraining en examen)

  25 oktober 2018 - 8 november 2018 Oosterbeek

  Tijdens deze cursus leert u onderscheid maken tussen veilige en onveilige bomen, de lichaamstaal van bomen herkennen, registreren van resultaten, wetgeving met betrekking tot boomcontroles. De cursus is sterk praktijkgericht en wordt verzorgd door een docent ‘uit het veld’. Hierdoor wordt gewaarborgd dat de cursus zich niet alleen richt op het behalen van het certificaat, maar ook actueel blijft. Daarnaast vindt er na 3 dagen opleiding een intensieve examentraining van 1 dag plaats. Hierin wordt u klaargestoomd voor het examen Boomveiligheidscontroleur. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Data: 25 oktober, 1 november, 8 november.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • OKT
  30

  Zwammen op bomen (vervolgcursus)

  30 oktober 2018 Oosterbeek

  Deze vervolgcursus over zwammen op bomen richt zich niet alleen op de uitgebreidere herkenning van zwammen, maar ook op de ecologie. Tijdens deze cursus krijgt u antwoord op bovenstaande vragen. Een relatie wordt gelegd tussen bodem, beworteling en infectie van zwammen. Nieuwe inzichten samen met praktijktoepassingen worden gepresenteerd. Een veldbezoek maakt deel uit van de cursus.

  Na het volgen van deze cursus heeft u uw kennis over zwammen vergroot en heeft u geleerd hoe u de kansen op infectie kunt verminderen. Ook heeft u inzicht gekregen in de mogelijkheden om de levensduur van aangetaste bomen te verlengen.

  Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • NOV
  1

  Cursus ’Werken met de NDFF’

  1 november 2018 Utrecht

  Tijdens de bijeenkomst komen het (mobiel) invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van oude data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en het gebruik in de praktijk aan bod. Leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes.

  Datum: donderdag 1 november; 13.30 - 16.00 uur
  Locatie: Utrecht

  Voor aanmelden en meer info, kijk op www.ndff.nl.

 • NOV
  7

  Diversiteit in boomsoorten als kans voor een robuust ontwerp

  7 november 2018 Oosterbeek

  In deze cursus leert u over de voordelen van en aandachtspunten bij het toepassen van diversiteit in boomsoorten in het ontwerp. Ook krijgt u handvatten voor het bereiken van het gewenste beeld met verschillende boomsoorten. Organisator is het Cursus Centrum Cambium.

  Duur: 1 dag
  Datum: 7 november 2018
  Kosten: € 425 exclusief btw
  Docent: Thor Hendriks, landschapsarchitect Burobol en Henry Kuppen, Terra Nostra

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  7

  VHG-training ’Beter verkopen’

  7 november 2018 Nederland

  Deze training is geschikt voor hoveniers die met meer succes aan de weg willen timmeren. In het eerste gedeelte wordt besproken hoe je marketing en acquisitie planmatig en succesvol kunt aanpakken. In het tweede gedeelte wordt geoefend met verkoopgesprekken. Deelnemers aan deze workshop leren zowel van de trainer als van elkaar. Trainer Peter van den Besselaar legt praktische theorieën uit, maar cursisten gaan vooral ook ervaringen uitwisselen en gesprekken oefenen. Organisator: VHG in samenwerking met Bex Communicatie.

  Vragen die centraal staan zijn: Hoe kan ik mijn bedrijf het beste presenteren? Hoe krijg ik meer klanten? Welke communicatiemiddelen moet ik daarbij inzetten? Hoe kan ik planmatig acquireren?

  Wanneer: 7 november, van 15.30 uur tot 21.30 uur, met maaltijd.
  Waar: locatie nog nader te bepalen

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.vhg.org.

 • NOV
  13

  Bestelauto Expo 2018

  13 november 2018 Houten

  De tweede editie van de nationale bestelautovakbeurs: de nationale vakbeurs voor de bestelautobranche. Het event bundelt alle producten en informatie over bestelauto’s voor ZZP’ers, MKB’ers, fleetowners en automotive managers. Organisator is EXPOMotion.


  Datum: 13 en 14 november 2018
  Locatie: Expo Houten

  Voor meer info, kijk op www.expomotion.nl.

 • NOV
  14

  Bestelauto Expo 2018

  14 november 2018 Houten

  De tweede editie van de nationale bestelautovakbeurs: de nationale vakbeurs voor de bestelautobranche. Het event bundelt alle producten en informatie over bestelauto’s voor ZZP’ers, MKB’ers, fleetowners en automotive managers. Organisator is EXPOMotion.


  Datum: 13 en 14 november 2018
  Locatie: Expo Houten

  Voor meer info, kijk op www.expomotion.nl.

 • NOV
  15

  Juridische aspecten van bomen in de openbare ruimte

  15 november 2018 Oosterbeek

  Deze cursus is specifiek voor personen die werkzaam zijn voor publiekrechtelijke of private eigenaren van bomen in de openbare ruimte zoals gemeenten, provincies, waterschappen. Aan bod komen onder andere ’Schade door de boom en de boomveiligheidscontrole’, en ’De omgevingsvergunning, met als subonderwerpen: kap, bouw en handhaving’. Organisator is het Cursus Centrum Cambium.

  Duur: 1 dag
  Datum: 15 november 2018
  Kosten: € 450 exclusief btw
  Docent: mr. Jilles van Zinderen, MANZ legal

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  20

  Cursus Boom Anatomie en Fysiologie

  20 november 2018 Oosterbeek

  Deze cursus geeft u een basis om de boom en zijn functioneren in het veld beter te doorgronden. Organisator is het Cursuscentrum Cambium.

  Datum: 20 november 2018
  Kosten: € 395 exclusief btw.
  Docent: Erik Platje, Danphe

  Voor meer informatie en inschrijven, klik hier.

 • NOV
  22

  Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2018

  22 november 2018 Almere

  De jaarlijkse kennis- en ontmoetingsplek voor beheerders en adviseurs van de openbare ruimte. Organisator CROW is dit jaar te gast bij de gemeente Almere in de Kunstlinie Almere Flevoland.

  Gastgemeente Almere en alle andere steden in Nederland krijgen te maken met grote vraagstukken zoals onder andere de energietransitie, klimaatadaptatie, grondstoffenschaarste en gezondheidsvraagstukken. Daar gaat CROW dit jaar met u over in gesprek.

  Vroegboekkorting bij inschrijving voor 31 augustus 2018:  € 395 in plaats van € 450.

  Wanneer: donderdag 22 november 2018
  Waar: gemeente Almere in de Kunstlinie Almere Flevoland

  Voor meer info en aanmelding, kijk op www.crow.nl.

 • DEC
  4

  Controleur Handboek Bomen

  4 december 2018 Oosterbeek

  Het Norminstituut Bomen heeft een nieuw instrument ontwikkeld: de Resultaatsmeter. Hiermee wordt getoetst of de kwaliteitseisen die in het Handboek Bomen worden voorgeschreven goed worden toegepast in de praktijk. In deze tweedaagse cursus leert u alles over de resultaatsmeter en de achtergronden. U leert zelfstandig projecten aanmaken, metingen uitvoeren en metingen controleren. Na de cursus volgt het landelijk examen. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.

 • DEC
  11

  Controleur Handboek Bomen

  11 december 2018 Oosterbeek

  Het Norminstituut Bomen heeft een nieuw instrument ontwikkeld: de Resultaatsmeter. Hiermee wordt getoetst of de kwaliteitseisen die in het Handboek Bomen worden voorgeschreven goed worden toegepast in de praktijk. In deze tweedaagse cursus leert u alles over de resultaatsmeter en de achtergronden. U leert zelfstandig projecten aanmaken, metingen uitvoeren en metingen controleren. Na de cursus volgt het landelijk examen. Organisator: Cursus Centrum Cambium.

  Voor meer info, kijk op www.cursuscentrumcambium.nl.