Agenda

 • JAN
  30

  Uitvoeren gewasbescherming Licentie A

  30 januari 2018 - 27 oktober 2019 Houten

  Licentie A heb je nodig als je met chemische bestrijdingsmiddelen wilt werken in de groenvoorziening. De vierdaagse Wellant cursus Uitvoeren Gewasbescherming bereidt je voor op het examen. Als je slaagt, krijg je spuitlicentie A. Daarmee voldoe je aan de eisen die de wet stelt aan medewerkers in de groenvoorziening. Deze spuitlicentie van Bureau Erkenningen is vijf jaar geldig.

  Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.wellant.nl.

 • OKT
  29

  Bijvriendelijke tuinen

  29 oktober 2018 - 20 mei 2019 Houten

  De focus van deze bijvriendelijke cursus ligt op tuinen, parken en openbaar groen. Er is een splitsing gemaakt tussen grootschalig groen en tuinen: het accent ligt op realisatie en beheer. Het gebruik van drachtplanten komt uitgebreid aan de orde. Wat goed is voor de wilde bijen, is vaak ook goed voor andere insecten. In totaal drie lesdagen en één excursiedag. Bestemd voor hoveniers en tuinontwerpers. Organisator: Wellant College Houten.

  Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.wellant.nl.

 • OKT
  30

  Snelcursus Tuinarchitectuur

  30 oktober 2018 - 1 maart 2019 Capelle aan den IJssel

  OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Capelle aan den IJssel. Dit is een dagopleiding met 14 lesdagen in 14 weken + daarnaast twee vakexcursies op twee zaterdagen. De onderdelen van deze versnelde vakopleiding zijn dezelfde als die van de avondopleiding en de dagopleiding. Het verschil is dat je tweemaal zo snel door de stof heen gaat omdat er elke week les wordt gegeven in plaats van eens per twee weken.

  Voor meer info en aanmelden, kijk op www.ontwerpacademie.nl.

 • NOV
  1

  Cursus Eetbaar Landschap

  1 november 2018 - 11 april 2019 Nederland, diverse locaties

  De cursus Eetbaar Landschap wordt gegeven door Fransjan de Waard, landbouwkundig ingenieur en pionier op het gebied van permacultuur in Nederland. In de cursus leer je van de grond af aan hoe de natuurlijke cyclus van groei verloopt. De Waard reikt hulpmiddelen aan voor de verschillende ontwerpstappen.


  Naast de aandacht voor het ontwerpen, wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de praktische uitwerking. Hoe wordt bijvoorbeeld composteren effectief gedaan, en hoe draagt het bij aan een gezond bodemleven? Welke plantensoorten werken goed met elkaar samen, en hoe is een tekort in een bepaalde organische voedingsstof op te vangen door slimme soortenkeuze?

  SESSIE 1: donderdag 1 november 2018
  Een inleiding in de permacultuur
  SESSIE 2: donderdag 22 november 2018
  De bodem
  SESSIE 3: donderdag 10 januari 2019
  Functies en relaties
  SESSIE 4: donderdag 7 februari 2019
  Soortenkeuze en plantenkennis, i.s.m. Wilde Weelde
  SESSIE 5: donderdag 14 maart 2019
  Praktische uitwerking
  SESSIE 6: donderdag 11 april 2019
  Voedselbos Ketelbroek, i.s.m. Wouter van Eck
  Afsluitende bijeenkomst: donderdag 23 mei 2019

  De sessies vinden plaats van 10.00 tot 16.00 uur, op een tweetal nog nader te bepalen kampeerterreinen.

  Voor meer info en opgave, kijk op www.degroenekoepel.nl.

 • NOV
  13

  Aankomend Projectleider

  13 november 2018 - 31 maart 2019 Houten

  In de tweejarige opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal. Je kunt de opleiding prima combineren met je huidige baan in de groensector, want de lessen zijn in de avonduren. Vakdocenten leren je hoe je groene projecten kunt organiseren en aansturen. Organisator: Wellant College Houten.

  Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.wellant.nl.

 • NOV
  27

  Plantenkennis basis

  27 november 2018 - 18 juni 2019 Houten

  Een training voor als je nog geen of weinig kennis hebt van siergewassen. In de Plantenkennis Basis leer je gangbare, kruidachtige en houtige siergewassen herkennen. We besteden veel aandacht aan de uiterlijke verschijningsvorm van de planten. Je kunt in het voorjaar of in het najaar beginnen aan deze training. In totaal 12 avonden. Organisator: Wellant College Houten.

  Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.wellant.nl.

 • NOV
  27

  Plantenkennis Gevorderden

  27 november 2018 - 18 juni 2019 Houten

  Een training voor als je je kennis van siergewassen wilt opfrissen of uitbreiden. De Plantenkennis Gevorderden gaat over herkennen én toepassen. Alle gangbare, kruidachtige siergewassen komen aan de orde. De training heeft een instapmoment in het voorjaar en het najaar. In totaal 12 avonden. Organisator: Wellant College Houten.

  Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.wellant.nl.

 • FEB
  28

  Workshop ‘Van omzet naar geld’

  28 februari 2019 Kampen

  In deze workshop wordt ingegaan op de cijfers (benchmark) wat er zo gemiddeld behaald wordt qua omzet, winst en gefactureerde uren en wat nodig is voor een rendabel bedrijf. En natuurlijk hoe je deze resultaten kunt behalen en welke aanpak in praktische zin nodig is. Organisator: TuinKeur. Deelname is gratis en open voor iedere hovenier.

  Wanneer: donderdag 28 februari, van 19.00 - 22.00 uur
  Waar: Ecolan in Kampen

  Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.tuinkeur.nl.

 • MRT
  2

  Landelijke Dag van De Vlinderstichting

  2 maart 2019 Wageningen

  De Vlinderstichting presenteert tijdens haar Landelijke Dag de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders. Ook zijn er diverse lezingen en presentaties, waarvan sommige ook in het teken staan van de Rode Lijst. Hoe is de Rode Lijst Dagvlinders tot stand gekomen en wat gaan we eraan doen om de bedreigde soorten weer op de weg omhoog te brengen? Vlinderstichting-directeur Titia Wolterbeek is dagvoorzitter en Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), houdt een lezing over biodiversiteit.

  De Rode Lijst is een publicatie van de rijksoverheid waarin gesignaleerd wordt hoe het gaat met een bepaalde soortgroep: welke soorten zijn bedreigd (of zelfs verdwenen) en welke niet. In 2009 is voor het laatste een Rode Lijst Dagvlinders uitgebracht. Tijdens de Landelijke Dag wordt de geactualiseerde Rode Lijst Dagvlinders door Johan Osinga, directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie LNV, aangeboden aan onder andere een terreinbeheerder en een agrariër.

  Datum: zaterdag 2 maart 2019, van 10.00 - 16.00 uur
  Locatie: Junushoff in Wageningen

  Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.vlinderstichting.nl.

 • MRT
  3

  Sneeuwklokjeszondag

  3 maart 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute. Vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal tonen duizenden bloembollen. Tijdens meerdere open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard. Van 11.00 - 17.00 uur.


  De tuinen zijn:
  ‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.
  20.000 m². Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m²) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzeplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
  Entree: vrije gift.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089, e-mail: lourens.be@gmail.com.
  2.500 m². Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritularia, Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door narcissen en tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende primula’s.
  Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
  e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl
  6.000 m². Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten. Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
  e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl.
  1.700 m². Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzeplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. Entree: vrije gift.

 • MRT
  5

  Sneeuwklokjesarrangement

  5 maart 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  Het sneeuwklokjesarrangement voert de bezoeker langs vier tuinen. Dit is een exclusief pakket voor de echte liefhebber. Een bezoek van tuin naar tuin, onder leiding van een tuineigenaar. Met uitleg en overal iets lekkers, inclusief lunch. Aanmelding en informatie bij de tuineigenaren.


  Programma (bij benadering en onder voorbehoud):
  09:30 uur: ontvangst bij The Stonefarm in Stadskanaal, Tinus en Anna serveren
  koffie en sneeuwklokjesgebak, tot 11:00 uur.
  11:15 uur – 12:15 uur: City Channel Garden, ook in Stadskanaal, Lida heeft ook iets
  lekkers voor u.
  12:45 – 14:45 uur: Tuinfleur in Oostwold, sneeuwklokjeslunch bij Pieter en
  Rika.
  15:00 – plm. 16:00 uur: Wubsbos in Winschoten. In Winschoten wordt afscheid genomen van de sneeuwklokjes. Iedere deelnemer ontvangt een sneeuwklokje.

  Er kunnen maximaal 35 mensen mee en de kosten voor deze dag zijn €35 p.p. Opgave en informatie bij de tuineigenaren. Na aanmelding krijgt u een bevestiging per e-mail met vermelding van een banknummer, zodat u het verschuldigde bedrag kunt overmaken.

  The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203
  e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089
  e-mail: lourens.be@gmail.com

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383
  e-mail: tuinfleur@planet.nl, www.tuinfleur.nl

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896
  e-mail: info@wubsbos.nl, www.wubsbos.nl

   

 • MRT
  15

  Workshop ‘Seizoenenborder’

  15 maart 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 15 maart, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • MRT
  17

  Krokuszondag

  17 maart 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute. Vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal tonen duizenden bloembollen. Tijdens meerdere open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard. Van 11.00 - 17.00 uur.


  De tuinen zijn:
  ‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.
  20.000 m². Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m²) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzeplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
  Entree: vrije gift.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089, e-mail: lourens.be@gmail.com.
  2.500 m². Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritularia, Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door narcissen en tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende primula’s.
  Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
  e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl
  6.000 m². Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten. Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
  e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl.
  1.700 m². Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzeplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. Entree: vrije gift.

 • MRT
  22

  Workshop ’Seizoenenborder’

  22 maart 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 22 maart, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • APR
  5

  Workshop ’Seizoenenborder’

  5 april 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 5 april, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • APR
  12

  Workshop ’Seizoenenborder’

  12 april 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 12 april, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • APR
  14

  Oost-Groninger bloembollenroute 2019

  14 april 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute. Vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal tonen duizenden bloembollen. Tijdens meerdere open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard. Van 11.00 - 17.00 uur.


  De tuinen zijn:
  ‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.
  20.000 m². Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m²) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzeplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
  Entree: vrije gift.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089, e-mail: lourens.be@gmail.com.
  2.500 m². Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritularia, Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door narcissen en tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende primula’s.
  Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
  e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl
  6.000 m². Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten. Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
  e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl.
  1.700 m². Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzeplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. Entree: vrije gift.

 • APR
  17

  Basisveiligheid VCA

  17 april 2019 Houten

  Een eendaagse training over de verplichte veiligheidseisen en voorschriften tijdens risicovolle werkzaamheden. Deze groen/grijs gerichte VCA-training sluit aan op de eisen van SSVV. Na de training kun je meedoen aan het examen VCA. Organisator: Wellant College Houten.

  Voor meer informatie, kijk op www.wellant.nl.

 • APR
  17

  Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VOL-VCA

  17 april 2019 Houten

  Een eendaagse training over de verplichte veiligheidseisen en voorschriften tijdens risicovolle werkzaamheden. Speciaal bedoeld voor als je leiding geeft en het diploma ‘Veiligheid voor operationeel leidinggevenden (VOL)’ moet behalen. Organisator: Wellant College Houten.

  Voor meer informatie en aanmelden kijk op www.wellant.nl.

 • APR
  21

  Oost-Groninger bloembollenroute 2019

  21 april 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute. Vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal tonen duizenden bloembollen. Tijdens meerdere open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard. Van 11.00 - 17.00 uur.


  De tuinen zijn:
  ‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.
  20.000 m². Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m²) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzeplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
  Entree: vrije gift.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089, e-mail: lourens.be@gmail.com.
  2.500 m². Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritularia, Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door narcissen en tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende primula’s.
  Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
  e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl
  6.000 m². Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten. Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
  e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl.
  1.700 m². Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzeplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. Entree: vrije gift.

 • APR
  28

  Oost-Groninger bloembollenroute 2019

  28 april 2019 Stadskanaal, Oostwold, Winschoten

  De twaalfde Oost-Groninger bloembollenroute. Vier tuinen in Winschoten, Oostwold en Stadskanaal tonen duizenden bloembollen. Tijdens meerdere open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen. De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, ook dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen de moeite waard. Van 11.00 - 17.00 uur.


  De tuinen zijn:
  ‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: stonefarm7@gmail.com, www.stonefarm.nl.
  20.000 m². Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m²) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzeplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.
  Entree: vrije gift.

  ‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal, tel. 0599-613089, e-mail: lourens.be@gmail.com.
  2.500 m². Tuin met in het vroege voorjaar bloeiende Camelia’s, sneeuwklokjes in alle soorten en maten, gevolgd door botanische krokussen. Verrassende combinaties van exclusieve bollen zoals Scilla, Fritularia, Muscari en Puschkinia, in maart/april versterkt door narcissen en tulpen en door de hele tuin verspreid staan de vroeg bloeiende primula’s.
  Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
  e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl
  6.000 m². Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten. Entree: € 3.- (incl. koffie).

  ‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
  e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl.
  1.700 m². Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzeplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin. Entree: vrije gift.

 • MEI
  10

  workshop ’Seizoenenborder’

  10 mei 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 10 mei, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • MEI
  24

  workshop ’Seizoenenborder’

  24 mei 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 24 mei, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • JUN
  1

  Workshop Tuinfotografie

  1 juni 2019 Utrecht

  Wil je prachtige foto’s maken van bloemen en tuinen? Volg dan de workshop ‘Tuinfotografie’. Vanuit haar jarenlange ervaring geeft Modeste Herwig tips & trucs om prachtige foto’s te maken van tuinen en bloemen.

  Datum: zaterdag 1 juni van 10.00 tot 16.30 uur
  Locatie: Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 115

  Voor meer info en inschrijven, kijk op www.tuinworkshop.nl.

 • JUN
  7

  Workshop De beste borderplanten

  7 juni 2019 Utrecht

  Wil je een mooie beplanting ontwerpen, maar ken je nog niet zoveel borderplanten? We kijken deze dag naar de beste planten voor een border of plantvak. Deze workshop is bedoeld om je plantenkennis te vergroten en goed te combineren met de workshop Seizoenenborder. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 7 juni, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 95.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • JUN
  21

  Fruit Snoeien

  21 juni 2019 Utrecht

  De animo voor fruit uit eigen tuin groeit: heerlijk om appels, peren, aardbeien, frambozen en nog veel meer uit je eigen tuin te plukken. Tijdens deze workshop leer je waarom en wanneer je fruitbomen en kleinfruit moet snoeien, zodat je een grote opbrengst kunt verwachten. Extra aandacht voor bijen in de tuin. Met Tinka Chabot en Wankja Ferguson. Organisator: Modeste Herwig

  Datum: vrijdag 21 juni 10.00 tot 15.00 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 95

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • SEP
  6

  Workshop De beste borderplanten

  6 september 2019 Utrecht

  Wil je een mooie beplanting ontwerpen, maar ken je nog niet zoveel borderplanten? We kijken deze dag naar de beste planten voor een border of plantvak. Deze workshop is bedoeld om je plantenkennis te vergroten en goed te combineren met de workshop Seizoenenborder. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 7 juni, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 95.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • SEP
  7

  Fruit snoeien

  7 september 2019 Utrecht

  De animo voor fruit uit eigen tuin groeit: heerlijk om appels, peren, aardbeien, frambozen en nog veel meer uit je eigen tuin te plukken. Tijdens deze workshop leer je waarom en wanneer je fruitbomen en kleinfruit moet snoeien, zodat je een grote opbrengst kunt verwachten. Extra aandacht voor bijen in de tuin. Met Tinka Chabot en Wankja Ferguson. Organisator: Modeste Herwig

  Datum: zaterdag 7 september 10.00 tot 15.00 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 95

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • SEP
  13

  workshop ’Seizoenenborder’

  13 september 2019 Utrecht

  Tijdens de workshop ’Seizoenenborder’ zie je borders die meerdere tuinseizoenen mooi zijn: van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Na de lunch maak je zelf stap-voor-stap een beplantingsplan voor een border of plantvak in de tuin. Ook om een bestaande border op te frissen. Organisator: Modeste Herwig.

  Datum: vrijdag 13 september, van 10-16 uur
  Locatie: de Botanische Tuinen Utrecht
  Kosten: € 105.

  Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.tuinworkshop.nl.

 • OKT
  11

  Workshop Tuinplantenkennis

  11 oktober 2019 - 18 oktober 2019 Utrecht

  Deze tweedaagse workshop is bedoeld voor tuinliefhebbers en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen uitbreiden. Tuinplanten uit alle plantengroepen komen aan bod. Elke dag wordt voor levend materiaal gezorgd en ga je ook de tuin in, zodat je de tuinplanten in het echt bekijkt. Inclusief twee lezingen van hortulanus Gerard van Buiten. Organisator: Modeste Herwig.

  Data: vrijdag 11 en 18 oktober van 10.00 tot 16.00
  Locatie: Botanische Tuinen Utrecht. Inschrijven voor 1 dag is ook mogelijk.
  Kosten: € 105 per dag.

  Voor meer info en inschrijven, kijk op www.tuinworkshop.nl.