Nieuwe namenlijsten planten fors uitgebreid

De nieuwe edities van de Naamlijst van houtige gewassen en vaste planten (2016-2020) zijn uitgekomen. In de nieuwe uitgaven staan 12.000 nieuwe plantennamen.

Van de 12.000 nieuwe namen zijn er 8.500 van houtige gewassen en 3.500 van vaste planten. Verder zijn taxonomische namen in samenspraak met bedrijfsleven aangepast. Bij zo’n 7.000 cultivars is de status van kwekersrechtelijke bescherming toegevoegd.

De European Nursery stock Association (ENA) houdt toezicht op de naamlijst van houtige gewassen. De naamlijst van vaste planten staat onder toezicht van de Internationale Stauden Union (ISU).

Naktuinbouw
De boekjes zijn uitgegeven door Naktuinbouw. In oktober 2014 heeft Naktuinbouw de rassenregistratie van boomkwekerijgewassen van PPO overgenomen. Deze edities zijn mede met sectorgelden van het toenmalige Productschap Tuinbouw gerealiseerd.

De lijsten kunnen via internationalplantnames.com worden besteld, maar kunnen ook worden afgehaald bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen of bij plantentuin Esveld in Boskoop.

De naamlijst van houtige gewassen kost €55, de naamlijst vaste planten €45. De lijsten zijn ook digitaal verkrijgbaar. Daarnaast is het mogelijk om – geheel gratis – op internet de digitale database met de namen van de houtige gewassen en vaste planten te doorzoeken via internationalplantnames.com.