Bedankt mam

Is snijkamille hetzelfde als echte kamille? Nee! Kamille is een kruid dat gedroogd verwerkt wordt, terwijl de snijbloem Matricaria tanacetum Parthenium nog geen uur zonder water kan om een goede houdbaarheid te garanderen. Dat kreeg Bab Star te horen bij zijn bezoek aan kwekerij Gebr. van Egmond in Bleiswijk.

De Matricaria die wij als snijbloem kennen is familie van het boerenwormkruid en wordt van oudsher ‘Moederplant’ genoemd. Het is een plant met bijzonder goede geneeskrachtige werkingen, onder meer tegen hoofdpijn en migraine en hij heeft een positieve werking op de baarmoeder van de vrouw; vandaar de bijnaam.

Sinds veertig jaar wordt Matricaria geteeld in verschillende varianten. We kennen de enkelbloemige vorm en de variant zonder lintbloemblaadjes; deze zogenaamde knoopjes hebben alleen het hartje dat bestaat uit buisvormige bloemblaadjes. De knoopjesmatricaria zijn er in het wit, crème en geel. Helaas worden ze steeds minder geteeld, in tegenstelling tot de kamillevorm die aangevoerd wordt onder de naam Matricaria tana single vegmo.

Miniplantjes

Kwekerij Gebr. Van Egmond in Bleiswijk koopt zijn zaailingen aan in grote kunststof bakken waar honderden miniplantjes in zitten met een heel klein kluitje. Handmatig worden deze in de bedden van de kas geplant. Het bedrijf doet dit al 27 jaar succesvol. In de winter duurt het 15 tot 16 weken voordat ze kunnen worden geoogst en in de zomer 7 weken. Voordat de nieuwe plantjes er weer ingaan, wordt de grond gestoom om te ontsmetten. Evengoed lukt het om 4,5 keer te oogsten per jaar.

Niet droog vervoeren

De bloemen worden aangevoerd op water met een chloorpil. Omdat Matricaria heel tere groene blaadjes heeft, raadt Kees van Egmond het af om ze droog te vervoeren. Zeker als het langer dan 2 uur duurt droogt het blad snel in en herstelt daarna moeilijk.

Het snijrijpheidstadium is per kweker verschillend. Kees en zijn broer vinden het mooi als het hartje nog enigszins groen en plat is als ze gaan oogsten. Andere kwekers laten ze wat rijper worden. Het hartje wordt dan boller en geler en bovendien gaan de lintbloemblaadjes van de enkelbloemige meer naar beneden staan. Dat is een eigenschap die bij het soort hoort, net als bij de echte kamille maar het oogt wat treuriger. Als de bloemen ruim en luchtig in de vaas staan, is een ruime week houdbaarheid geen probleem. Belangrijk is de stelen met de hand voorzichtig van de tere blaadjes te ontdoen; ze zijn niet geschikt voor de borstels van de ontbladermachine.

De lengte is ongeveer 55 tot 65 centimeter. Ik heb Kees gevraagd of het mogelijk is om ze langer te oogsten. Matricaria is een prachtige snij veldbloem met volle bloemschermen die goed vullen maar ook passen in de huidige trend van de zogenaamde plukboeketten. En wilt u meer weten over de geneeskrachtige werking, google dan op de naam Matricaria tanacetum Parthenium.

Tot de volgende keer!

Tekst: Bab Star | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties