Bloem en Blad Bloemen en planten Bollencultuur centraal op nieuwe expositie De Zwarte Tulp

Bollencultuur centraal op nieuwe expositie De Zwarte Tulp

0

Museum De Zwarte Tulp in Lisse toont in de wintermaanden bijna tachtig kunstwerken en objecten uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Al deze werken zijn gerelateerd aan de bollencultuur in Nederland. Veel stukken zijn voor het eerst te zien voor het publiek.

‘Door hun verhaal, kleur en vorm zijn de werken uiterst verleidelijk. Toch zijn ze om uiteenlopende redenen nauwelijks bekend bij het publiek, bijvoorbeeld gerecupereerde (roof)kunst en kunst uit ambassades’, aldus het museum. ‘Hollandse Verleidingen’ neemt de bezoeker mee langs spannende vanitas-stillevens van onder anderen Hans Bollongier en beroemde tulpenvazen van De Grieksche A naar de moderne tijd met Jan Sluijters en Leon Senf, tulpenvazen van Jan van der Vaart en pop-artkunst van Reinier Lucassen. De collectie wordt aangevuld met stukken uit de eigen collectie van De Zwarte Tulp en extra bruiklenen zoals van Erik Andriesse.

Verleidelijke kleuren

De tentoonstelling is samengesteld rondom drie thema’s: bloemstillevens, bollenvelden en Dutch Design vormgeving, en drie jaartallen: 1650, 1920 en 1980. Op deze momenten floreerden de kunsten in verleidelijke kleuren, vormen en voorstellingen voor vele liefhebbers en kopers in de eigen tijd, maar ook voor kunstbewonderaars van vandaag.

Bij de tentoonstelling verschijnt als catalogus een kinderboek van Ceciel de Bie en Reinoud Leenen over de tulp en de bollencultuur. Tijdens de tentoonstelling, die duurt van 9 november tot en met 15 maart, worden ook lezingen en andere activiteiten georganiseerd.

Bron en foto: Museum De Zwarte Tulp

Reageer op dit artikel

avatar