Delphinium elatum: een 10 voor houdbaarheid

Delphinium – ridderspoor – vindt Bab Star een van de mooie snijbloemen. Hij besteedt er daarom graag wat extra aandacht aan, en dan met name aan het thema houdbaarheid.

Vroeger was Delphinium mooi in de tuin maar ongeschikt voor de vaas omdat na de eerste dag de bloemen al uitvielen. Gelukkig kwam met de komst van het voorbehandelingsmiddel AVB van Chrysal daar dertig jaar geleden verandering in. De meest werkzame stof in dit middel is zilversulfaat, dat de aanmaak van het ethyleenhormoon remt of stopt.

Het is opvallend hoe gepassioneerd kwekers over hun bloemen spreken. Ik kom steeds meer tot de ontdekking dat bloemen en planten levende wezens zijn, die op veel meer dingen reageren dan wij beseffen. Als we een bloem van een plant afsnijden, reageert hij daar direct op met het produceren van ethyleen: het hormoon dat voor een sterk versnelde uitbloei zorgt. Het is bijzonder dat de bloem weet dat hij zonder wortels binnen 24 tot 48 uur opdroogt en sterft. Door extra ethyleenhormoon te produceren, probeert hij binnen die tijd volledig uit te bloeien en zaad te vormen. Dat was de reden dat de Delphinium na het afsnijden direct ging uitvallen en alle energie aan zijn zaadpeul ging geven. Chyrsal AVB stopt of remt de aanmaak van ethyleen, waardoor de bloem zijn energie aan zijn bloem blijft geven. Hij ‘denkt’ nu: ik moet insecten lokken, dus ik moet de allermooiste zijn moet dus blijven bloeien.

Nieuwe rassen

Nico Wighert vroeg mij 25 jaar geleden tussen de rijen in de aanvoerzaal van veiling Flora Rijnsburg wat ik van Delphinium vond en of dat een interessant product was om te telen. Ik weet niet of ik de aanleiding ben geweest, want hij zal het meerdere kopers hebben gevraagd. Maar sinds 1992 is hij samen met zijn vader met de teelt van Delphinium elatum begonnen. Eerst met ‘Princess Caroline’, die toen oranje werd genoemd. Later met soorten van collega’s totdat Nico zoveel kennis had vergaard over de teelt dat hij zelf kon gaan experimenteren met nieuwe rassen.

Door soorten te kruisen en te selecteren op eigenschappen kon hij de kwaliteit houdbaarheid en kleuren verbeteren. Nico zegt: ‘Een nieuwe plant moet naast de kleur en vorm vooral de volgende eigenschap hebben. Als de bovenste bloem bloeit moet de onderste bloem nog goed zijn, dus niet uitgevallen. Dan heeft de plant de goede eigenschap voor een volwaardige snijdelphinium.’

U kunt zijn soorten herkennen aan de naam Dewi. De Dewi Delphinium wordt over de hele wereld geteeld. Kwekerij Wichert teelt 25.000 m2 Delphinium in Nederland, en sinds drie jaar is er een evengrote kwekerij  in Portugal. De Delphinium wordt na het snijden in een speciale ruimte op AVB gezet en door ventilatoren die eventueel warme lucht door de bloemen blaast, voorbehandeld en bij regen droog geblazen. De dag erna worden de bloemen in een hoes gedaan en geveild. Na distributie zijn ze na één of twee dagen bij u in de winkel en blijven ze ongeveer tien dagen houdbaar.

Het blad is het zwakste onderdeel van de plant. Ten opzichte van de bloem zal het blad altijd eerder verouderen en geel worden. Bovendien is Delphinium gevoelig voor bladvlekken en meeldauw. Zeker aan het eind van de zomer is dit een probleem. Houd hier rekening mee en verwijder de bladeren uit voorzorg. De bloemen zullen u absoluut niet teleurstellen.

Het snijstadium

De lichte kleuren wit en zachte tinten kunnen worden geoogst als de aar 30% open is. Bij de donkere kleuren kan dat pas als ze 70% open zijn. Dit moet omdat de bloemen die na het snijden in de vaas open komen anders lichter van kleur worden.  Schoon water is heel belangrijk; als het water troebel wordt direct verversen! De  consument kan na een week de onderste bloemen verwijderen en de stelen opnieuw aansnijden, dan kunnen ze nog vier à vijf dagen mee. Niet bij fruit zetten in verband met ethyleengas.  En wat de temperatuur van het water betreft hoor ik vaak heet water. Dames en heren bloemisten: het is goed om bloemen in water op kamertemperatuur te zetten zodat ze geen schok van een te groot temperatuurverschil krijgen. Maar niet warmer dan 25°C.

Tekst: Bab Star | Foto Fotostudio GJ Vlekke

 

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties