Dokter Pimpernel

Zodra de soortnaam officinalis bij een geslacht opduikt, kun je er zeker van zijn dat de soort is ingezet in de natuurgeneeskunde. Dat is bij Sanguisorba officinalis niet anders; dit komt ook in de geslachtnaam naar voren.

Sanquin is de naam van de Bloedbank en bloed is de Nederlandse vertaling van het Latijnse Sanguine en sorba komt van sorbea dat opzuigen betekent. De plant, en vooral de wortel, werden gebruikt om uitwendige bloedingen te stelpen, koorts te temperen en wonden te helen. Dat gebeurde al in de klassieke Chinese geneeskunde waar de plant Di-yu werd genoemd.

De Nederlandse naam is Grote Pimpernel. Ook deze naam vindt zijn oorsprong in het Latijn. Piperinus betekent lijkend op peperkorrels. En dit slaat op wat wij zien als dé grote sierwaarde van deze snijbloem: de aartjes. Ze laten zich goed combineren met veel andere bloemen door hun ruimtelijke uitstraling en contrasterende kleur. Naast de sierwaarde kan de plant gebruikt worden in salades, als ingrediënt voor een kruidenmix of voor het zetten van thee. Dat het gewas erg populair is geworden als snijbloem werp ook zijn vruchten af voor de bijen en vlinders omdat die worden aangetrokken.

Familie van de rozen

Sanguisorba behoort tot de grote familie van de rozen. Het geslacht telt 35 soorten, allemaal groeiend in de noordelijke helft van Amerika, Europa en Azië. Uit bodemonderzoek is naar voren gekomen dat de verspreiding heeft plaatsgevonden vanuit de Scandinavische landen na de IJstijden. In 1753/1754 is het geslacht beschreven door Linnaeus. Hij baseerde zich hierbij op Sanguisorba officinalis en Sanguisorba canadensis. Linnaeus beschikte ook nog over drie soorten uit Zuidwest-India die hij onderbracht in het geslacht Poterium. Vandaar dat in sommige kruidenextracten de naam Poterium officinalis opduikt. Dit is dus niet meer dan een synoniem.

Bloemenpaspoort

Naam: Sanguisorba officinalis ‘Big Dream’

Kenmerken: snijtak met een bijscherm met eindstandige aar; blad geveerd met gezaagde bladrand; bloeiwijze aar; lengte bloeiwijze tot 5 cm; doorsnede bloeiwijzw tot 2 cm; bloeiwijze kleur rood

Herkomst: Noord- Europa

Houdbaarheid: minimaal 3 weken

Verkrijgbaarheid: vanaf eind augustus

VBN-nummer: 120989

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: laat de aren goed rijpen; te rauw oogsten geeft teleurstelling

Tekst: Leo Miedema/Floricode.com | Foto’s: Fotostudio Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties