Door Bloem&Blad.
Met dank aan Chrysal.

Hieronder vind je de Masterclass Culturen onder leiding van Dini Holtrop.

In deze masterclass laat Dini Holtrop, eigenaar van Heas Bloemsierkunst in Heerenveen, zien hoe je snel, makkelijk en duurzaam een arrangement maakt voor iemand met een andere culturele achtergrond. Net een beetje meer service zonder veel extra moeite.


Introductie

Culturen van over de hele wereld zijn te vinden in Nederland. In Nederland zijn er natuurlijk meer verschillende culturen in het Westen dan in het Noorden, maar ook in Friesland, waar Dini haar winkel heeft, is de kans groot dat je een klant met een andere achtergrond in de winkel krijgt.

Als bloemist ga je hier in basis net zo mee om als met een klant van Nederlandse afkomst.
Dini heeft een Bruidspaar in de winkel gehad van Turkse afkomst. Extravagante bruiloften zijn een typisch onderdeel van de Turkse cultuur. Er worden veel bloemen gebruikt en ook heel specifieke bloemen. Door veel vragen te stellen leer je meer over de cultuur. Binnen culturen zijn veel dingen die absoluut niet kunnen en die juist wel wenselijk zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat je als bloemist bij jezelf blijft.

 • Tips van Dini:
  • Zorg dat je klant veel informatie geeft over de wensen, de cultuur de do’s en ook zeker de don’ts!
  • Wat is de achterliggende gedachte van het arrangement of boeket?
  • Geef de juiste adviezen
  • Toon respect voor de cultuur

Basis

We gaan in deze masterclass een arrangement maken voor een Chinese klant. Binnen deze cultuur wordt veel geld uitgegeven aan bloemen. Bloemen geven een blijk van status, zowel als cadeau en als rouwwerk, maar dit geldt ook voor bloemen in huis.
Houd ook rekening met vervoer. De Chinese cultuur is enorm bijgelovig, rouwwerk in de auto brengt ongeluk!

Deze simpele basis is niet alleen inzetbaar voor alle culturen, maar ook nog enorm duurzaam. Door gebruik van afvalmaterialen ben je dus duurzaam bezig en kom je op creatieve ideeën.

Voor deze basis heeft Dini een kartonnen rol gebruikt die overbleef van het cellofaan. Deze heeft ze in ringen van 2 cm breed gezaagd en deze ringen heeft ze altijd klaarliggen om iets van te maken.

Zo maak je in weinig tijd een creatieve ondergrond die je in alle kleuren kan spuiten.


Bloemen

De bloemen voor dit arrangement zijn gekozen op basis van de Chinese cultuur. Het zijn luxe, kleurrijke bloemen die status uitstralen. Witte bloemen zijn een no go! Voor we het arrangement gaan opmaken zorgen we dat de vaas goed schoon is.

Dini vult de vaas met water die aangesloten is op een doseer systeem voor het voedingsstoffen van Chrysal. Deze voedingsstoffen zijn te verkrijgen in de Bag-in-box 20L. deze bevat 70% minder plastic dan de reguliere jerrycan. Daarnaast is hij ook vriendelijk in gebruik want hij kan makkelijker worden weggegooid. De kartonnen doos eromheen kan worden plat gemaakt en in de papierbak en de jerrycan in elkaar gedrukt en in de plastic bak. En heel misschien kun je je creativiteit kwijt in de doos of de jerrycan en deze gebruiken in een duurzaam arrangement. Professional 2 bevat precies genoeg voedingsstoffen voor bloemen zodat ze langer mooi blijven in de winkel maar daar niet open komen. Lees hier meer over Professional 2.


De vaas vullen

Voor dit arrangement is gekozen voor een luxe vaas. Zowel de vaas als de basis die we zojuist gemaakt hebben is herbruikbaar.

Voor de opmaak begin je met de grotere items om te zorgen dat de basis vast staat. Snij alles schuin aan. Tijdens het opmaken zorg je dat de vaas goed zichtbaar blijft en werk je met dieptes. De bloemen vormen met de vaas en basis een eenheid. Elke bloem wordt zo uitgelicht, zodat het een kijkobject wordt.

Dini gebruikt geen groen in dit stuk, door de basis is ondersteuning door blad niet nodig. De subtiele bloemen worden als laatste ingestoken. Voor het beeld wordt het blad van de gloriosa afgehaald, dit steekt ook makkelijker op. Om het stuk wat lucht te geven worden er nog grassen in gestoken.

Werk altijd met goed scherp gereedschap en verzorg de bloemen uiteraard goed vanaf de basis.


Verkoopwaarde

Het resultaat van het werk mag er zijn. Het is makkelijk te maken, kost niet veel tijd en kost relatief weinig in arbeid en materialen.

Dini rekent voor dit specifieke arrangement €175,-.
€90,- voor de luxe vaas, €45,- voor de luxe bloemen en pakweg 50 euro voor het idee en de arbeid.

Het kan ook goedkoper! Met dezelfde werkwijze en basis kun je goed kiezen voor een arrangement dat tegen een lager tarief verkocht kan worden. Je kies voor wat andere bloemen en een andere vaas. In de video zie je daar een goed voorbeeld van.

Geef je klant goede verzorging adviezen mee zodat er lang van het arrangement genoten kan worden. Dini geeft daarom altijd 2 sachets mee aan de klant. Chrysal heeft nu een lijn met duurzame sachets, bestaande uit de compostable sachet, de papieren sachet en de recyclebare sachet. De compostable sachet is composteerbaar en kan door de consument worden weggegooid met de stelen in de groen bak. De papieren sachet is, zoals de naam al zegt, gemaakt van papier en kan worden weggegooid in de papierbak. En de recyclebare sachet is gemaakt van plastic wat kan worden gerecycled en kan worden weggegooid in de plastic bak. Alle 3 de sachets zijn volledig recyclebaar en zo draagt Chrysal bij aan een circulaire economie.

Alle 3 de sachet bevatten onze Chrysal Universeel bloemenvoeding waarmee je klanten tot wel 60 procent langer kunnen genieten van de bloemen. Lees hier meer over de duurzame sachets.


De producten die in deze masterclass gebruik zijn, zijn de duurzame producen van Chrysal.Bloem&Blad zal in de toekomst meer Masterclasses als deze organiseren. En daar kun jij bij zijn! Denk aan winkelinrichting, bruidswerk, styling, et cetera. Wil je direct door ons op de hoogte gehouden worden gehouden van nieuwe Masterclasses? Laat dan je gegevens achter!

  Van welke Masterclasses wil je op de hoogte gehouden worden?

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties