Floribunda: tentoonstelling 40 jaar bloemenfotografie Dennis A-Tjak

Kunstfotograaf Dennis A-Tjak zit veertig jaar in het vak en viert dit jubileum met de overzichtstentoonstelling Floribunda’ in het Flower Art Museum. Ook presenteert hij een nieuw boek, waarin zijn levenslange fascinatie voor bloemen centraal staat.

Dennis A-Tjak (1961, Paramaribo) wilde als kind schilder of bloemist worden. In plaats daarvan werd hij fotograaf met bloemen als specialiteit. Hij maakte naam met een indringende serie portretten van oude tulpenrassen, die onder de titel ‘Royal Flowers of the Netherlands’ op Paleis Het Loo te zien was.

Bloemen als metafoor

Meer dan honderd bloemportretten van de fotograaf zijn van 24 oktober tot en met 16 januari te bewonderen in het Flower Art Museum in Aalsmeer. Zijn bekende series komen aan bod, maar ook recent werk dat hij maakte in coronatijd. In de tentoonstelling Floribunda (Latijn voor ‘veel bloemen’) komen de hoogtepunten uit zijn werk samen. Gelijktijdig met de expositie verschijnt het boek Floribunda met een uitgebreid overzicht van 40 jaar bloemenfotografie.

Coproducties

Op de tentoonstelling zijn ook coproducties te zien van A-Tjak met twee andere kunstenaars. Samen met Rob de Heer maakte hij een reeks fotocollages waarbij de realistische bloemen van A-Tjak in combinatie met foto’s, digitale tekeningen en bewerkingen van De Heer samensmelten tot nieuwe, magisch-realistische afbeeldingen. Met kunstenaar/designer Inge Bečka componeert hij in de studio stillevens van bloemen en keramiek.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties