WONDERLAND in Flower Art Museum

Het Flower Art Museum in Aalsmeer presenteert vanaf zondag 13 maart de tentoonstelling WONDERLAND. Meer dan vijftig schilderijen van de Maltese-Iraanse kunstenares Lida Sherafatmand zijn te bewonderen, evenals grote bloemsculpturen van Alisa Lis. Samen vormen zij een magische wereld vol kleur en diepere lagen, aldus het museum.

Lida Sherafatmand groeide op in Iran ten tijde van de oorlog met Irak. Als kind tekende zij vredige fantasiewerelden om te ontsnappen aan het geweld. Dit zou de basis vormen voor haar werk als kunstenaar. Begin jaren negentig kreeg de kunstenares als politiek vluchteling onderdak op Malta. Schilderen is voor haar een manier om de minder mooie kanten van het menselijk bestaan te bestrijden. In 2016 bedacht ze het artistieke concept Florescencisme, dat een dubbele betekenis heeft: bloemen zijn het belangrijkste fysieke onderwerp in haar schilderkunst en tegelijkertijd een metafoor die in veel culturen en talen wordt gebruikt om de bloei van een individu of een beschaving te symboliseren. 

De schilderijen van Lida Sherafatmand laten bijna altijd een zachte, sprookjesachtige wereld zien. Oneindige hoeveelheden bloemen dansen over het doek. De onderwerpen zijn vaak sociaal geëngageerd en mede geïnspireerd op persoonlijke ervaringen. Het gebruik van ‘magisch licht’ en oude symbolen draagt bij aan een meditatief effect. Deze tentoonstelling, haar eerste in Nederland, geeft een overzicht van haar werk in de laatste tien jaar.

Duet of Love uit 2018 van Lida Sherafatmand.

Reusachtige bloemsculpturen

In WONDERLAND zijn ook de reusachtige bloemsculpturen te bewonderen van Alisa Lis. Met een achtergrond als bloemiste ontwikkelde zij een belangstelling voor het werken met papier en textiel. Dit leidde tot de creatie van metershoge bloemen, die doen denken aan de sfeer van haar favoriete jeugdboek Alice in Wonderland.

Narcissus van Alisa Lis.

Naast de tentoonstelling WONDERLAND is in het Flower Art Museum werk te zien van het duo Rob de Heer en Marion Karremans (mixed media) en een groot mozaïekproject van Lian de Gier. ONDERLAND duurt van 13 maart tot en met 22 mei.

Bron en foto’s: Flower Art Museum