Gelieve niet te maaien

Fritillaria meleagris komt van nature voor in Europa, Noord-Amerika en westelijk Azië. Hij is zelfs nog hier en daar langs de Overijsselse Vecht te vinden. Fritillaria behoort tot de lelieachtigen en telt circa 130 soorten. Dit soort meleagris wordt gevonden in vochtige graslanden waar niet wordt gemaaid of begraasd. Door het verdwijnen van dit type graslanden de afgelopen decennia is de plant zeldzaam geworden en in bepaalde landen uitgestorven. In het groei- en bloeistadium mag de plant niet beschadigen.

Aan de fragiele stelen zit het enige blad, dat nodig is voor het aanmaken van het reservevoedsel dat wordt opgeslagen in de hagelwitte bolletjes. Nu modern landschapsbeheer dit soort graslanden toestaat is er weer hoop. De uit het gras stekende steeltje met spits bloemknopje heeft in Engeland de volksnaam snakehead opgeleverd. In Nederland zijn de gevlekte bloemblaadjes en de belvormige bloemen verantwoordelijk voor de volksnaam kievitsbloem of kievitseitje. De kievitsbloem is een nationaal symbool in Kroatië en wordt daar kockavica genoemd.

Wilde plant

Al in 1578 wordt de plant beschreven als een tuinplant door John Gerard, een Engelse botanist en schrijver van ‘Herball, Generall History of Plants’ (1597). Pas in 1736 wordt de plant gedocumenteerd als een wilde plant. Dit kan betekenen dat dit intrigerende gewasje best wel eens vanuit West-Azië is meegenomen en vervolgens in West-Europa en Noord-Amerika is verwilderd. De bloemkleur is van nature paars en in mindere mate wit. Fritillaria meleagris ‘Alba’ is een uit het wild geselecteerde witte vorm. De plant wordt aangeboden als tuinplant of geforceerd als bol op pot. Het is ook een dankbare snijbloem die zomaar een week staat als lieftallige aandachttrekker.

Bloemenpaspoort

Naam: Fritillaria meleagris ‘Alba’

Kenmerken: stevig snijtakje met eindstandige bloem; blad lijnvormig tot 20 centimeter lang; bloem niet gevuld; bloemlengte tot 3,5 centimeter, doorsnede tot 4 centimeter, bloemkleur wit

Herkomst: West-Azië, Europa, Noord-Amerika

Houdbaarheid: circa 7 dagen

Verkrijgbaarheid: vanaf januari

VBN-nummer: 115079

Veiling: Royal FloraHolland Vestigingen

Verzorging: zet de vaas niet op een warme plek of volle zon

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties