Groene Stad Challenge biedt gemeenten inzicht in groenpotentie

  Vanaf vandaag nodigt groenambassadeur Lodewijk Hoekstra alle gemeenten in Nederland uit om mee te doen aan de Groene Stad Challenge 2021. Gemeenten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de challenge. Door deelname krijgen gemeenten inzicht in hoe groen hun stad of dorp is en hoe ze verder kunnen vergroenen. Dankzij deze inzichten kunnen gemeenten hun groene ambities concreet handen en voeten geven.

  Samen met advies- en ingenieursbureau Sweco en HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index) organiseert NL Greenlabel de challenge. Zo willen ze bijdragen aan aantrekkelijke, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen. De presentatie van de resultaten volgt in september.

  Hoe groen is een gemeente?

  „Omdat groen in steden en dorpen steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat gemeenten beschikken over objectieve gegevens”, stelt Lodewijk Hoekstra. „De kwalificering en kwantificering van stedelijk groen staat helaas nog in de kinderschoenen, maar vormt eigenlijk de onderbouwing voor verdere vergroening van de leefomgeving. Vaak wordt de aanleg van een nieuw park bijvoorbeeld met gejuich ontvangen. Intussen liggen in dezelfde gemeente vele vierkante kilometers zinloze verharding of wordt groen opgeofferd voor andere functies.”

  Hoekstra: „Gemeenten willen heel graag vergroenen, maar weten vaak niet hoe. Om ze uit te dagen, hebben we dit plan opgevat. Concreet gaan we voor gemeenten dit jaar de nul situatie op het gebied van het groen binnen de bebouwde kom in kaart brengen en de vergroeningspotenties per buurt en wijk. Vervolgens willen we stimuleren dat gemeenten met die inzichten aan de slag gaan. We willen de deelnemende gemeenten echt inspireren en uitdagen om die leefomgeving te vergroenen. Er liggen namelijk enorme uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Deze challenge biedt de nodige handvatten met inzicht in vergroeningspotenties. Ook gaan we in 2022 en 2023 dezelfde gebieden weer analyseren om de voortgang inzichtelijk te maken.”

  Onder meer gemeente Zwijndrecht, Breda en Zoeterwoude hebben de challenge inmiddels geaccepteerd. Wethouder De Beer van Breda zegt hierover: „In 2030 wil Breda de eerste stad in een park zijn in Europa. Om deze ambitie te realiseren, werken we samen met alle partijen en bewoners die hieraan kunnen bijdragen. De Groene Stad Challenge 2021 biedt ons de mogelijkheid om al het groen in Breda in beeld te brengen. Van hieruit kunnen we werken aan een groenere en gezondere stad voor alle bewoners”.

  Aanmelding en verloop

  Gemeenten kunnen zich vanaf vandaag tot 16 juli hier aanmelden. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte krijgen vervolgens de groenste stad en het groenste dorp van Nederland een award en een Husqvarna ondersteuningspakket voor lokale burgerinitiatieven. Gemeenten met de grootste vergroeningspotenties krijgen een aanmoedigingsprijs.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties