‘Grote bedrijven betalen facturen nog steeds te laat’

Niet 60 maar 30 dagen zou de wettelijke norm moeten zijn voor grote bedrijven om hun facturen te betalen aan kleine ondernemers, zoals zzp’ers en mkb’ers. De NOS maakt melding van deze oproep van MKB-Nederland aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Volgens de ondernemersorganisatie komen veel kleine en middelgrote bedrijven in de problemen omdat ze lang op hun geld moeten wachten.

Na jaren van dalingen is het aantal dagen voordat een factuur wordt betaald, gestegen. Het duurt gemiddeld nu 41,5 dagen. In 2017 duurde het 40,3 dagen. Dat blijkt uit cijfers van betalingsinformatiebedrijf Graydon, waarvan de NOS melding maakt. ‘Oorzaak hiervan is de wettelijke betalingstermijn van zestig dagen’, zegt ondernemersorganisatie MKB-Nederland. ‘Die regeling komt voort uit een wet die in 2017 in het leven is geroepen om onredelijk lange betaaltermijnen juist tegen te gaan. Maar die wet helpt dus niet en werkt averechts.’ MKB-Nederland waarschuwde er al eerder voor dat met deze wet 60 dagen de nieuwe norm wordt, ‘terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is’.

Als de betalingsmoraal nu al verslechtert terwijl het economisch goed gaat, houdt de organisatie zijn hart vast voor als het crisis wordt. ‘Dan krijgt die mkb-ondernemer alles in één keer op zijn bord: nog langer op zijn geld wachten, stijgende rente, vraaguitval. Dan komt-ie echt in de problemen’, aldus voorzitter Jacco Vonhof.

Bron: NOS/MKB-Nederland | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties