Hoe scoort uw website bij mensen met een beperking?

Vanaf heden kan iedere ondernemer eenvoudig zelf beoordelen of zijn website of webshop toegankelijk is voor mensen met een beperking, zoals slechtzienden. Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels, heeft hiervoor samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland de Zelfscan Toegankelijkheid ontwikkeld. De scan werkt op basis van het webadres.

De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden ziet u welke aandachtspunten er voor uw website zijn. Slechts een beperkt deel van de internationale toegankelijkheidscriteria kan betrouwbaar automatisch worden getest. De uitkomsten geven dus geen volledig beeld, maar een indicatie waarmee een ondernemer aan de slag kan. De scan wordt in de toekomst uitgebreid met meer meetpunten en uitgebreidere rapportages.

Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels, omdat ze bijvoorbeeld slechtziend, blind of kleurenblind zijn of omdat ze geen muis kunnen gebruiken. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Door de vergrijzing wordt deze groep steeds groter. Voor deze mensen is het belangrijk dat de tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel het toetsenbord.

In 2018 zijn initiatiefnemers thuiswinkel.org, MKB-Nederland en Stichting Accessibilty gestart met de expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’. Hierin zitten deskundigen van onder meer ING, Otto en Ohra. De expertgroep onderzocht hoe bedrijven hun resultaten kunnen verbeteren door hun websites beter toegankelijk te maken. Uit dit onderzoek blijkt dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit van websites vergroot. Een toegankelijke website scoort hoger in Google zoekresultaten en is sneller. Daarom profiteren ook reguliere internetgebruikers van een toegankelijke website of webwinkel. In veel gevallen leidt dit voor de ondernemer tot een hogere omzet.

Bron en beeld: MKB-Nederland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties