IFTF 2019 in beeld

Johan Thans, directeur van Circular, heeft herbruikbare bloemendozen ontwikkeld van gerecycled plastic. De dozen zijn gemaakt van polypropyleen bloemenfolie, die wordt opgehaald bij Royal FloraHolland in Aalsmeer. In de dozen zit een ventilatieroostertje waardoor de bloemen snel kunnen worden gekoeld. De bedoeling is om deze dozen in een pool in de markt te zetten.

Veredelaar Danziger had een grote pruik van gipskruid als aandachtstrekker.

De kleine maar opvallende plantenwand van Dümmen Orange, vlakbij de ingang.

Havatec stond op de beurs met onder meer een handlijn voor boeketten. De machines die op IFTF zijn te zien zijn veelal bedoeld voor de ’lagere markt’. De boekettenlijn kan worden uitgevoerd met een ontbladeraar en een zaagmachine.

Op de IFTF was een Indiaas paviljoen met de meest uiteenlopende producten van kokos. In het kruis of hart kunnen bijvoorbeeld bloemen worden gestoken om neer te leggen op het kerkhof.

Giromagi, de Toscaanse kweker van cactussen en succulenten, introduceerde op de beurs een lijn met min of meer ecovriendelijke verpakkingen. De plantjes staan in een potje van kokos, kurk of papier. „Het is even afwachten of de markt hier al aan toe is”, zegt verkoper Mauro Cappelletti. De binnenpotjes waarin de planten zijn geteeld, bestaan gewoon uit plastic. „Hier hebben we nog geen alternatief voor gevonden.”

Grote bossen geverfd gipskruid in de stand van veredelaar Kolster.

MPS is bezig met het vernieuwen van het certificatieschema MPS-ABC en de online registratie. „Door de vernieuwde verbruiksregistratie-tool kunnen tuinders hun verbruik van gewasbeschermingsmiddelen per toepassing op hun smartphone of tablet registreren,” vertelt medewerkster Evita Bruin (foto). Om transparante en minimale milieubelasting over de gehele keten te kunnen garanderen, speelt ook de aankoop van plantmateriaal en bij- en wederverkoop een grotere rol. Daarom worden er eisen gesteld aan de inkoop van uitgangsmateriaal. „Zo wordt het verplicht te registreren waar, wanneer en hoeveel uitgangsmateriaal is gekocht,” voegt communicatiemanager Eveline van Hooren toe. „Daardoor weet de afnemer zeker dat het product vanaf het begin af aan duurzaam is geproduceerd. Verder hebben we hoog ingezet op gebruiksvriendelijkheid, waardoor het voor kwekers makkelijker wordt om te registreren.” Het nieuwe certificatieschema van MPS-ABC wordt eind dit jaar gepubliceerd op de website van MPS. In 2021 worden de nieuwe eisen van kracht. Deelnemers worden vanaf januari 2020 in fases overgezet op de nieuwe verbruiksregistratie.

Liguria Blumen stond op de beurs met een wand met geverfde droogbloemen.

Bij de geconserveerde rozen van Rose Amor wordt bij de verpakking niet gekeken op een onsje plastic.

Normaal gesproken laat Van Egmond Lisianthus op de IFTF een aantal arrangementen met lisianthus zien. „Deze keer wilden we veel soorten laten zien, in de sfeer van een proefkas”, zegt vertegenwoordiger Jos van Baalen. Er waren 43 soorten te zien, voornamelijk bestemd voor het buitenland.

Een buste van geconserveerde rozen in de stand van Verdissimo.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties