Jan Schreuder, Vereinigte Hagel: ’Splits grote percelen voor gecombineerde opgave’

  Telers die een brede weersverzekering overwegen, moeten grote percelen opsplitsen bij de gecombineerde opgave in mei. Dat zegt Jan Schreuder, directeur van verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel. Daarmee komt de schadedrempel lager te liggen.

  „Tot 2017 hebben we altijd schade getaxeerd ongeacht de oppervlakte. Dat strookt met onze visie van een correcte schadevaststelling. Tegenwoordig zijn we echter vanuit de overheid verplicht om ook te kijken naar de oppervlakte. Meer dan 30% van de oppervlakte moet getroffen zijn en er moet meer dan 30% schade zijn. Mijn advies aan telers is: splits waar mogelijk grote percelen op in kleinere percelen voor de gecombineerde opgave. Het is extra administratie, maar het pakt veel eerlijker uit in geval van schade.”

  Ook adviseert Schreuder siertelers om bij de gecombineerde opgave altijd aan te vinken dat ze meedoen met de bredeweersverzekering. „Ze zijn dan nergens toe verplicht, maar als ze toch besluiten om mee te doen, houden ze het recht op subsidie.”

  In de sierteelt wordt weinig gebruik gemaakt van de brede weersverzekering. Veel telers vinden het te duur. Volgens Schreuder heeft dat vooral te maken met de onbekendheid met het product. „Als je vijf jaar geleden voor het laatst bent geïnformeerd, dan is er veel veranderd.”

  Het hele interview met Vereinigte Hagel-directeur Jan Schreuder is te lezen in Bloemisterij 12.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties