Kom je als erkend leerbedrijf makkelijker aan personeel?

    In de boomkwekerijsector is het moeilijk om aan voldoende goed personeel te komen. Helpt het hierbij om een erkend leerbedrijf te zijn? Dit houdt in dat een bedrijf officieel is goedgekeurd om mbo’ers binnen hun opleiding praktijkervaring op te laten doen.

    „Het is een omgeving waar een leerling de ruimte krijgt om te leren bij een deskundige praktijkopleider”, zegt Marcel Camps, adviseur praktijkleren en coördinator branchecertificering bij de Samen­werkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfs­leven (SBB). SBB is de landelijke coördinator van de relatie tussen het mbo en het bedrijfsleven.

    ‘Nieuwe generatie warm maken voor de sector’

    „Interessant onderwerp”, zegt Harrie Groenbroek van Richard Dorst Boom­kwekerij in Hazerswoude-Dorp als hij het heeft over het zijn van een erkend leer­bedrijf. Groenbroek zegt dat deze kwekerij sinds zo’n vijf jaar een erkend leerbedrijf is. „Het is een manier om te helpen om de nieuwe generatie warm te laten lopen voor de branche”, stelt hij. „Daar is de laatste jaren te weinig voor gedaan.”

    Een jonge medewerker van Boomkwekerij Van Roessel, die als mbo’er bij dit erkende leerbedrijf aan de slag is. Foto: Sam Koster

    ‘Begeleiding per leerling anders’

    Door de tijd heen hebben mbo-leer­lingen van verschillende niveaus mee­gelopen bij Van Roessel. Dat zijn leerlingen van beide mbo-stromingen, zowel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl; vier dagen werk, één dag school) als de beroepsopleidende leerweg (bol; vier dagen school, één dag werk). Het is belangrijk daarbij te weten dat verschillende leerlingen in meer of mindere mate begeleiding nodig hebben, vertelt Van Roessel.

    Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 12. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties