Koning Willem Alexander opent Floriade Expo 2022

Koning Willem Alexander heeft woensdagmiddag 13 april de Floriade Expo 2022 in Almere officieel geopend. Een traditie binnen de familie, want moeder Beatrix en oma Juliana gingen hem voor tijdens voorgaande edities van de wereldtuinbouwtentoonstelling die elke tien jaar in Nederland plaatsvindt. Aan hem de taak de zevende editie te openen.

Met het thema Growing Green Cities richt de Floriade zich op het leefbaarder, leuker en duurzamer maken van steden. De Nederlandse tuinbouwsector presenteert, samen met vierhonderd (inter)nationale deelnemers, hiervoor haar innovatieve ideeën en oplossingen. De basis van het Floriadepark is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar ontwerp van landschapsarchitect Winy Maas, waar bezoekers letterlijk doorheen lopen. In de grote kas, The Green House zien bezoekers wat bloemen, planten, groenten en fruit betekenen voor consument en samenleving. Zo wordt onder meer het kweken van gewassen getoond met toepassingen van innovaties zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren.

In het paviljoen ‘The Voice of Urban Nature’ laten Amsterdam en Almere zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Het Dutch Innovation Experience, het Rijkspaviljoen, laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten. Het paviljoen is gerealiseerd met honderd biobased materialen. Verder zijn er siertuinen en landenpaviljoens uit Afrika en Amerika, Azië en Europa te zien.

Tekst en uitleg over The Green House kreeg koning Willem-Alexander van arrangeur Heleen Valstar (links) en Nico van Ruiten, voorzitter Tuinbouwteam Floriade (rechts).

Belevingskas

In de belevingskas kunnen bezoekers de Green Love gezondheidsreis afleggen. ‘Een groene omgeving, vrolijke bloemen, planten in huis, op kantoor, in scholen en ziekenhuizen hebben aantoonbaar een positief effect op het welzijn van mensen. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het verhaal’, aldus Dewi Hartkamp, programmamanager SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland). 

De gezondheidsreis gaat verder dan een mooie belevenis. Het brengt in kleine stapjes alle aspecten van gezondheid dicht bij de bezoeker. ‘Natuurlijk laten we zien welke rol de glastuinbouw kan spelen als onderdeel van die reis, maar vervolgens ligt de focus op de activatie of het stimuleren van de reiziger zelf. Wat betekent dit voor jou? Wat kun je zelf doen voor een gezond, gelukkig en duurzaam leven?’

Bron: Floriade | Foto’s: Peter van Leth, Floriade/Robin Utrecht

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties