Nieuwe factsheets van Kennisplatform Eikenprocessierups

  Het Kennisplatform Eikenprocessierups heeft onlangs een tweede reeks van informatiebladen gepubliceerd. De informatiebladen behandelen methoden en technieken om de overlast van eikenprocessierupsen aan te pakken. De nieuwe factsheets zijn een aanvulling op de informatiebladen die het Kennisplatform in juni presenteerde.

  De informatiebladen zijn bedoeld om beheerders van (eiken) bomen houvast te geven in hun aanpak van de rups. Beheerders kunnen namelijk kiezen uit tientallen beheermethoden, van vele verschillende aanbieders.

  Toolbox

  De bladen zijn ervoor om beheerders objectieve informatie te bieden over al deze  verschillende methoden. Ze gaan daarvoor in op de werking, effectiviteit en nevenschade van de verschillende methoden. Tezamen vormen ze een toolbox voor boombeherende instanties.

  In juni van dit jaar publiceerde het publiceerde het Kennisplatform Eikenprocessierups 14 informatiebladen. Daar zijn er nu dus 8 bijgekomen. Deze acht nieuwe informatiebladen behandelen de volgende methoden:

  • Systemen om rupsen te vangen en te stoppen
  • Uitzetten van parasitaire organismen
  • Omgevingsbeheer om insecten te stimuleren
  • Beheer gericht op variatie in bomenbestand
  • Oude nesten benutten om natuurlijke vijanden te kweken
  • Staminjectie
  • Branden
  • Lijmbanden om de boom

  Een aantal van deze methoden heeft het afgelopen jaar veel media-aandacht gekregen. Bijvoorbeeld staminjectie, lijmbanden om de boom en rupsenvallen. Ook het verschijnsel grondnesten heeft veel publiciteit gekregen. Een informatieblad hierover is daarom in ontwikkeling.

  De informatiebladen zijn allemaal te vinden op de website van het Kennisplatform. Behalve deze informatiebladen zijn hier ook de antwoorden op veelgestelde vragen en de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups te vinden.

  Over het kennisplatform

  De opdracht van het kennisplatform is te zorgen voor objectieve en wetenschappelijk gefundeerde informatie over de (overlast en gezondheidsklachten door de) eikenprocessierups. Daarmee kunnen burgers, bestuurders en bedrijven hun voordeel doen bij hun professionele taak of bescherming van zichzelf en anderen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties