Informatiebladen geven inzicht in methoden epr-beheersing

De laatste jaren zijn er veel methoden bijgekomen om de eikenprocessierups te beheersen. Het Kennisplatform Processierups heeft daarom informatiebladen uitgegeven over onder andere de werking, effectiviteit en nevenschade van deze methoden. Tezamen vormen deze informatiebladen een toolbox voor boombeherende instanties.

Wat is eigenlijk de ecologische schade van preventieve bespuiting met nematoden of Xentari? En heeft het zin om gaasvlieglarven of lieveheersbeestjes uit te zetten in de boom? Kan ik met de heetwaterunits voor onkruidbestrijding misschien ook eikenprocessierups bestrijden?

Beheerders hebben veel vragen over het bestrijden van de eikenprocessierups. De informatie over de bestrijdingsmethoden is echter versnipperd en ligt veelal bij de aanbieders ervan. Daardoor is de objectiviteit van die informatie vaak in het geding.

Meer dan 50 methoden

Het vorig jaar in opdracht van het ministerie van LNV opgerichte Kennisplatform Processierups heeft daarom besloten de aanwezige informatie overzichtelijk te ontsluiten. Nu zijn er 14 van deze informatiebladen, maar in totaal zijn er wel meer dan 50 methoden bekend bij het Kennisplatform. In de loop van de zomer volgen er dan ook nog meer.

Artikel

De fact sheets geven informatie over het type bestrijding, wettelijke kaders, benodigde opleiding en nog veel meer items. Klik hier (met inlog) voor het artikel in Tuin en Landschap 13 over de informatiebladen. In dit artikel ligt de focus op de effectiviteit en nevenschade van de methoden.

Beeld Silvia Hellingman

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties